Volejbal Žďár nad Sázavou

Články z turnajů

Juniorky v turnajové generálce před sezonou předvedly skvělou formu 11.09.2022 | Turnaje

Juniorky se v sobotu 10.9.2022 zúčastnily skvěle obsazeného turnaje O svitavský škopeček, který organizovaly Svitavy v chotěbořské sportovní hale. Turnaje se zúčastnilo 10 ligových i extraligových družstev, takže měl velmi dobrou úroveň. Náš tým vybojoval v silné konkurenci skvělé 2. místo, když po celou dobu turnaje našel jen jediného přemožitele. Komentář napsal tentokrát nadmíru spokojený trenér Pavel Veselý.


Turnaj byl rozdělen do 3 základních skupin, z nichž 2 byly 3členné, naše skupina byla 4členná. Naším prvním soupeřem byl Havlíčkův Brod B. Jako tradičně jsme měli poněkud pomalejší nástup a trvalo nám, než jsme se zahřáli do provozní teploty. Soupeř toho dokázal využít a připravil nám hned na úvod porážku 0:2. V utkání jsme dobře přihrávali, ale nedařil se nám útok a také na podání jsme byli zbytečně opatrní. Proto jsme si po zápase jasně řekli, že toto je třeba změnit, a vyplatilo se to, od té doby náš výkon rapidně rostl každým zápasem.

Ve 2. utkání nás čekaly Šlapanice. Soupeře jsme jasně přehráli ve všech herních činnostech, zapojili do utkání všechny hráčky a zaslouženě brali výhru 2:0. V posledním utkání skupiny jsme dokázali dobrým výkonem porazit tým Svitav, když se nám dařilo zejména na útoku a na podání. Výsledek 2:0 nás posunul přímo do semifinále turnaje a bylo jasné, že hrajeme o mety nejvyšší.

K semifinále jsme se přesunuli do haly gymnázia, kde se hrály 2 další základní skupiny. Museli jsme se srovnat s malým prostorem na podání, když za koncovou čarou hřiště bylo asi 50 cm místa, ale tolerovalo se, že lze podávat až od další čáry, která byla cca 100 cm od zdi. Pravidla, nepravidla, podmínky pro všechny stejné a nakonec se ukázalo, že nám to zase tak moc nevadilo. Semifinálové dvojice tvořili vítězové obou skupin (což byl od nás Havlíčkův Brod B a z druhé skupiny pro změnu další Havlíčkův Brod, jen jejich Áčko), kteří se utkali s druhými týmy ze skupin, což jsme byli my a jihlavská Demlovka.

Semifinále tedy s dalším týmem Havlíčkova Brodu. Věděli jsme, že to bude velmi těžké, protože extraligový soupeř už při rozsmečování dával jasně najevo vysoké sebevědomí a nebral nás jako velkou překážku k cestě do finále. Věděli jsme, že musíme hrát na 100%, odvážně a týmově, abychom proti tomuto soupeři mohli uspět a všechny překvapit. Utkání bylo soubojem obran a útoků, protože podání se vzhledem k minimálnímu prostoru za koncovou čarou nedalo moc efektivně použít. Hráli jsme odvážně a obětavě, soupeř využíval svou sílu na útoku, ale hra byla velmi vyrovnaná a teprve v koncovce nám mnohem zkušenější soupeř utekl a získal první set. Už do koncovky 1. setu došlo u nás k vystřídání na postu účka, kam nově nastoupila Ágnes. A ukázalo se to jako skvělý tah. Soupeř ji nedokázal účinně bránit a její body z útoku dokázaly náš tým semknout a naplno vyhecovat. Celý 2. set byl vynikající volejbalová bitva s dlouhými výměnami a skvělými zákroky v poli. Dokázali jsme dobře přihrávat a nejen Ágnes, ale i obě smečařky (Týna a Zoja) se rozehrály ke skvělému výkonu a soupeři začal ujížděl vlak a také docházet fyzické síly. Nás endorfíny naopak pěkně “nastartovaly” a hráli jsme skvělý volejbal. Získali jsme sebevědomí a soupeř naráz nevěděl, co si s námi počít. Druhý set zcela zaslouženě patřil nám a za stavu 1:1 tedy musel rozhodnout tiebreak. Taktika byla jasná: odvaha, bojovnost, týmový výkon. A povedlo se! K překvapení snad všech diváků v hale jsme tiebreak celkem jasně dotáhli do vítežného konce poměrem 15:11 a propukla naše neskutečná euforie. V tu chvíli nebylo důležité, že jsme ve finále, ale že jsme dokázali hrát neuvěřitelně dobře a přehráli soupeře, který byl jasným favoritem. Turnaj pro nás vlastně mohl skončit, byli jsme na vrcholu a v totálním volejbalovém nebi.

Čekala nás dvouhodinová pauza, kdy se hrály zápasy o umístění a také druhé semifinále, kde jsme čekali, zda se ve finále utkáme s Demlovkou, což jsme si přáli, nebo se kruh uzavře a stejně jako v prvním utkání nás čeká zase Havlíčkův Brod B. Bohužel Demlovka na béčko Brodu nestačila, a tak nás čekala repríza ranního utkání, jen tentokrát ve finále turnaje. Utkání začalo v 18:30 h a po celodenním turnaji toho měla obě družstva plné zuby, soupeř chtěl asi o trochu víc než my a dokázal, že na tomto turnaji byl opravdu nejlepší, když nám opět uštědřil porážku 2:0. Prohráli jsme tedy pouze s tímto jediným soupeřem, ale za ten den hned 2x.

Takže vezeme skvělé 2. místo (jen pro zajímavost: třetí nakonec byla Demlovka, která dokázala demotivovaný Brod A v boji o bronz porazit), ale mnohem důležitější je, že jsme v generálce týden před soutěží dokázali sobě i druhým, že umíme hrát výborný volejbal, že dokážeme účinně a tvrdě útočit a že máme týmového ducha a velkou bojovnost, když ji dokážeme v sobě probudit... Pozitivem také určitě je, že se do utkání na turnaji zapojilo všech 11 hráček, které zde byly. Poděkování patří také oběma řidičům, kteří s námi byli (P. Pelikán a M. Soška), kteří nám skvěle fandili a myslím, že vítězné semifinálové utkání s Brodem pro ně znamenalo stejný divácký zážitek, jako kdybychom ve fotbale porazili Barcelonu ;-)

Za týden nás čeká první soutěžní utkání ve 2. lize, když jedeme v neděli 18.9. do Poličky. Pokud dokážeme navázat na výkon z tohoto turnaje, poputují všechny body zaslouženě směrem do Žďáru. Držte nám palce!

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid