Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Juniorky v Nymburku nebodovaly 13.02.2023 | Zápasy

V neděli 12. února jely juniorky k utkání finálové skupiny 2. ligy do Nymburku k souboji prvních dvou týmů tabulky. Komentář k utkáním napsal trenér Pavel Veselý.


Věděli jsme, že nás čeká velmi silný soupeř, který dosud neprohrál jediné utkání a hned od začátku zápasu se to naplno potvrzovalo. Soupeř byl na tom velmi dobře technicky a dělal, narozdíl od nás, minimum nevynucených chyb. Dokázal nás zatlačit kvalitním podáním, kdy vytahoval naše přihrávající smečařky a zabránil nám tak připravit si a hlavně použít naši nejsilnější zbraň (útok hlavním kůlem). Celý 1. set jsme se s podáním soupeře nedokázali srovnat, a tak jsme dostali naloženo rozdílem několika tříd 25:8.

Do druhého setu jsme vstoupili s jasnými pokyny: přihrát a využít každou možnost k útoku a zatlačit soupeře podáním. Podařilo se a hrál se velmi dobrý volejbal a suverénní domácí museli notně zabrat, aby set dovedli do vítězného konce. Na podání (Zoja, Anežka, Téra, Síma) i na útoku (Týna, Zoja) jsme se soupeři vyrovnali, dokázali jsme několikrát jejich útok zablokovat (zejména Anežka). Rozdíl byl však v poli, kde jsme i přes maximální snahu a skvělé zákroky Evči na liberu, stále dělali mnoho nevynucených chyb, které pramenily hlavně ze špatné či chybějící komunikace. Tyto chyby nás stály lepší výsledek, set patřil soupeři poměrem 25:18. Ve 2. setu se při jednom zákroku v poli bolestivě zranila Zoja (její “sebevražedný” úspěšný zákrok domácí diváci ocenili velkým potleskem), musela být střídání Ágnes, ale do dalšího setu, ač silně otřesená, mohla nastupit. Aby toho nebylo málo, tak z přemíry snahy došlo k dalšímu zranění, když na síti se střetla Týna s Kristinou a starší z nich to odnesla výronem kotníku. Set sice ještě dohrála, ale zdravotní hendikep byl znát. Po slušnému výkonu jsme podlehli 25:19. Takže prohra 3:0 a jasné 3 body do tabulky pro soupeře.

Po hodinové pauze začal 2. zápas. Týna s výronem nemohla nastoupit, takže ji na smeči vystřídala Ágnes, na náhra šla Áňa. Obměněná sestava ale vstoupila do utkání poněkud zahřiknutě a bojácně a soupeř tlačil podáním i útokem a my jsme se nedokázali účinně bránit. Jasná záležitost pro soupeře - 25:14. Vysvětlili jsme si, že takto hrát prostě nemůžeme a že když jsme na hřišti, je třeba bojovat. Můžeme prohrát, ale ne zápas odchodit a pasivně čekat, co se bude dít. Na účko přišla Jolča a začalo se nám také dařit více na podání, což vedlo ve druhém setu k zisku slušných 20 bodů. Do posledního setu ještě na smeč nastoupila Barča a vyzkoušela si, jaké je to hrát proti takto kvalitnímu soupeři. Nymburk nic neponechal náhodě, nechal nás sice uhrát 17 bodů, ale dohrál zápas na 3:0.

V tomto utkání jsme dostali lekci z toho, jak má vypadat volejbal v této věkové kategorii. Technicky zvládnuté všechny herní činnosti všemi hráčkami týmu, minimum nevynucených chyb, výborná obrana v poli postavená na jasné komunikaci mezi hráčkami. A k tomu vysoce účinné podání, které není jen podáno, ale cíleně mířeno na konkrétní hráčky a ještě měnění dle aktuální situace. S takovýmto soupeřem nelze uhrát dobrý výsledek, pokud uděláme v každém setu 5 zcela školáckých chyb v poli, když spolu nekomunikujeme či si dáváme přednost a čekáme, kdo míč zahraje. Domácí nám dali lekci, ale aspoň víme, na čem zapracovat, a počátkem dubna v domácím prostředí se budeme soupeřkám snažit porážku vrátit.

Výsledek:
Voleyball Nymburk - TJ Žďár nad Sázavou 3:0 (8,18,19) a 3:0 (14,20,17)

Sestava:
Síma a Áňa na náhře, blok Anežka a Kiki, účko Téra a Jolča, libero Evča, smeč Zoja, Týna, Ágnes a Barča

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid