Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Juniorky i po 12 kolech stále bez jediné porážky a čele 2. ligy 05.12.2022 | Zápasy

V neděli 4. prosince zamířily juniorky na palubovku Svitav a vrátily se s plným počtem bodů. Komentář k utkáním napsal trenér Pavel Veselý.


K utkání do nedalekých Svitav jsme mikrobusem vyrazili nedělním mlžným ránem v počtu 12 hráček (chyběla jen nemocná Ágnes a třetí nahravačka Áňa), 1 trenér, 1 fanoušek plus pan řidič. Cesta trvala necelou hodinku a už jsme vstupovali do svitavské haly. V hale probíhal krajský přebor žákyň, takže se nehrálo na centrkurtu, ale na bočním hřišti. Už z domácích utkání s tímto soupeřem jsme věděli, že nás čeká houževnaté družstvo, které vyniká spíše v obraně v poli než na útoku a že nám tento styl hry moc nevyhovuje.

Utkání jsme začali v základní sestavě, snažili jsme se soupeře tlačit podáním a “umlátit” tvrdým útokem. Byl to v podstatě souboj našeho útoku a jejich obrany v poli. Soupeřky neměly moc standardních útoků, spíše míče přehrávaly na naši stranu a čekaly na naše chyby. Riskovaly také na podání a systém “eso-aut” jim přinášel potřebné body. Nám se ale dobrým útokem dařilo skládat míče do pole soupeře a od začátku jsme si vytvořili náskok, který jsme postupně navyšovali. Dařilo se nám i na podání, zejména Týna a Zoja nasázely soupeřkám svým smečovaným podáním několik es. První set jsme s přehledem vyhráli 25:20.
Druhý set byl v podobném duchu, my jsme trochu točili se sestavou, aby se do hry dostaly i další hráčky z lavičky. I přes houževnatý odpor soupeře jsme uhrály 2. set výsledkem 25:18. Do 3. setu jsme poslali pozměněnou sestavu, soupeřky riskovaly o to víc na podání a podařilo se jim získat výrazné vedení (2:9). Postupně jsme náskok soupeře snižovali, ale mnoho našich chyb přineslo set tentokrát soupeři (25:19) a snížil tak naše vedení na 2:1. Do čtvrtého setu jsme vrátili zase základní sestavu a soupeře zcela jednoznačně přehráli vysokým rozdílem 25:12. Bereme tedy další 3 body do tabulky a máme hodinovou pauzu před druhým zápasem.

Druhý zápas se vyvíjel v podobném duchu jako ten první. Soupeř nadráží naše útoky a vrací nám je zpět, my se snažíme tvrdým útokem tuto obranu rozstřílet. Daří se nám to a vyhráváme úvodní set 25:17. Ve druhém setu jsme zase trošku protočili sestavu. Soupeř se opět snažil solit podání, což se mu dařilo, nám se zhoršil příjem a následně i útok, takže set dospěl do dramatické koncovky, kterou jsme prohráli našimi zbytečnými chybami 24:26.
Další 2 sety jsme již soupeřky jednoznačně přehráli poměrem 25:11 a 25:15. Takže stejně jako v prvním utkání opět výhra 3:1 a další 3 body do tabulky.

Těchto 6 bodů bylo “vydřených”, protože s tímto typem soupeře se nám nehraje dobře. Mnohem více nám “sedí” družstva hrající klasický útočný volejbal, jak je tomu třeba v Českém poháru, kde se utkáváme s kvalitnějšími a “volejbalovějšími” soupeři. Ale to není omluva, jen konstatování. Pokud bychom dokázali hrát “náš” volejbal pořád a nepřizpůsobovali se soupeři, jeli bychom ze Svitav o hodinu dříve a bez ztráty jediného setu. Historie se však neptá, takže máme další 2 výhry, dalších 6 bodů do tabulky a stále vedeme bez prohry a ztráty jediného bodu druholigovou tabulku s náskokem 16 bodů.

Výsledek:
TJ Svitavy - TJ Žďár nad Sázavou 1:3 (-20,-18,19,-12) a 1:3 (-17,24,-11,-15)

Sestava: náhra Síma a Johy, blok Anežka, Kristina a Lucka, účka Terka a Jolča, smeč Týna, Zoja a Barča, libera Evča a Kiki.

Do konce základní skupiny nás čekají ještě 2 soupeři. Do konce roku ještě jedeme 18.12. do Pardubic a celou základní skupinu zakončíme 15. ledna doma s Žichlínkem. Je již nyní jasné, že nás čeká postup do finálové skupiny, kde se utkáme se 3 nejlepšími týmy ze sousední skupiny. Měli bychom se tedy utkat s kvalitními týmy a zahrát si v další fázi dobrý volejbal.

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid