Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Juniorky porazily dvakrát Havlíčkův Brod a vybojovaly bronzové medaile! 27.03.2016 | Zápasy

Juniorky dokázaly v posledním kole porazit Havlíčkův Brod 3:0 (17,11,16) a 3:1 (-21,21,18,14) a vybojovat bronzové medaile. Utkání okomentovala kapitánka týmu Kája Sekničková, celkové zhodnocení sezony doplnil trenér Pavel Veselý.


Komentář kapitánky týmu:
Do 1. zápasu jsme nastoupily s vědomím, že nám stačí vyhrát 1 bod pro zisk medailí, proto jsme 1. set začaly naplno. Díky našemu dobrému podání, útoku a díky dobré hře v poli jsme 1. set vyhrály poměrně rychle. Další 2 sety probíhaly v podobném duchu a první zápas jsme vyhrály v poměru 3:0.

2. zápas jsme začaly hodně ospale. Udělaly jsme hodně chyb na příjmu a nedokázaly jsme se prosadit na útoku. Hlavně díky tomu jsme 1. set prohrály, sice jsme v koncovce zabojovaly, ale ani to nestačilo. 2. set také nebyl zdařilý, stále se nám nedařilo složit útok na zem, ale díky tomu, že jsme dělaly méně chyb, než v 1. setu, jsme tento set vyhrály. Další 2 sety probíhaly velmi podobně jako set 2., a proto jsme i 2. zápas vyhrály, a to v poměru 3:1.


Komentář trenéra:

K posledním utkání sezony jsme nastoupili s odhodláním jednak získat bronzové medaile, jednak ukončit celou soutěž 2 výhrami v domácím prostředí. Obojí se nám podařilo. Do zápasu bylo připraveno 10 hráček a postupně do hry zasáhly všechny, v obou utkáních jsme v každém setu měnili sestavu a zkoušeli různé herní varianty.

První utkání jsme odehráli s přehledem a soupeře prakticky k ničemu nepustili, o čemž svědčí výsledky jednotlivých setů (25:17, 25:11, 25:16) a také to, že celé utkání trvalo 57 minut. Na univerzálu se střídala Anička s Verčou, blok odehrály Gabča s Áďou, na smeči byla Dominika, Barča, Niky a Eliška, nahrávala kapitánka Kája a na liberu byla Klára. Od zápisu zápas sledovala také Míša, které je stále v rekonvalescenci po zranění. Dařilo se nám ve všech herních činnostech, zejména na útoku a na podání.

Do druhého zápasu už jsme vstoupili o poznání méně koncentrovaněji, bylo to klasické utkání, v němž už o nic nejde a je jej jen třeba odehrát. Podle toho jsme utkání začali. Přihrávka nebyla příliš kvalitní, z toho vyplýval špatně připravený útok a k tomu se přidaly nevynucené chyby v poli a také na podání. V prvním setu jsme udělali minimálně 15 chyb, takže soupeř neměl problém, aby vyhrál poměrem 25:21. Do druhého setu jsme protočili sestavu, začali jsme lépe přihrávat a následně i útočit a 2. set patřil nám (25:21). Další 2 sety už byly zase v naší režii a po průměrném výkonu jsme mohli oslavit nejen zisk celého utkání poměrem 3:1, ale také zisk bronzových medailí.

Skončila sezona, je třeba ji zhodnotit. Byla to dobrá sezona, ale nevyhnuly se nám velké výkonnostní výkyvy. Tým juniorek jsou vlastně kadetky, které jsou doplněny o 3 juniorky (Gabča, Míša a Dominika). Z tohoto pohledu je třeba říct, že bronzové medaile jsou zcela jistě úspěchem. Suverénem letošního ročníku byl tým KCTM Vysočina, který je ale výběrovým týmem a s ním se standardní oddíly nemohou příliš měřit, protože je velký rozdíl mezi tím vybrat si v kraji nejlepší hráčky nebo pracovat v oddíle se všemi, které jsou k dispozici. Pro dokreslení kvalit týmu KCTM doplňuji, že letos dokonce skončil na 4. místě v Českém poháru kadetek a juniorek a postoupil do kvalifikace extraligu kadetek (kromě kraje juniorek hraje 1. ligu kadetek, kterou vyhrál). Přesto utkání s KCTM bylo to nejlepší, co jsme letos v soutěži předvedli. V domácím prostředí jsme tento tým dokázali porazit 3:1 a pak těsně prohráli 2:3. Toto se žádnému jinému týmu nepovedlo, byli jsme jediný tým, který KCTM sebral jakýkoli bod. Pak jsme se ale nevyhnuli výpadkům, které určitě být neměli. Tím myslím zejména prohru v Třebíči a ve Štokách, kde jsme slabšího soupeře podcenili a nedokázali jej pak již porazit. Tyto porážky nás stály stříbrnou medaili, kterou bychom si za své výkony určitě zasloužili. Stříbrná příčka tedy patří Humpolci, který je velmi dobrým týmem, je ale tvořen staršími a zkušenějšími hráčkami, které neměly výkonnostní výkyvy a prohrály právě jen s KCTM a s námi. V přímém souboji jsme Humpolec 2krát porazili a dvakrát vyhrál soupeř. Kdybychom neprohráli se slabšími soupeři, body získané právě na KCTM by nás posunuly na stříbrnou příčku. Ale to je co by kdyby, tým Humpolce byl vyzrálejší, proto mu zaslouženě patří 2. místo a my jsme třetí.

Cením si zejména toho, že jsme fungovaly jako tým. V průběhu 2. poloviny sezony k nám přišla Dominika Vytlačilová na hostování z Přibyslavi a nejen, že byla velkou herní posilou, ale také do týmu skvěle zapadla a fungovala jako jeho nedílná součást (měla by s námi hrát i příští sezónu). Tým se také dobře vyrovnal s absencí Verči na smeči na začátku sezony (zde ji výborně zastoupila zejména Eliška), také s několika zraněními v průběhu sezony a dokázal vyhrávat i bez přítomnosti klíčových hráček (např. Míša se zranila v době, kdy měla výbornou formu, Áďa ji dokázala výborně zastoupit, byť jí zatím chybí zkušenosti z těžkých utkání). Dokázali jsme bezvadně přejít na nový herní systém s liberem (Klára tuto roli zvládla excelentně a myslím si, že je pro tento post jako stvořená) a z Káji udělali ústřední nahrávačku (také ona tuto roli zvládla skvěle).

Pokud bychom to dali do řeči čísel a statistik, tak jsme odehráli v juniorkách 20 utkání, z toho 12 vítězně. V 6 utkáních se rozhodovalo až v 5. setu, 2krát jsme tiebreak urvali pro sebe, 4 patřily soupeři. Získali jsme 38 bodů, druhý Humpolec o 4 body víc (o to víc nás mohou mrzet porážky v Třebíči a ve Štokách). Před 4. Havlíčkovým Brodem jsme nakonec náš náskok navýšili až na konečných 14 bodů. KCTM ztratilo za celou soutěž jen 4 body (všechny s námi) a 10 setů (z toho 6 s námi).

Takže tato soutěž nám jednak dala cenné zkušenosti, jednak odhalila naše silné stránky, ale i naše slabiny. Naší nejsilnější stránkou je týmový výkon a to, že naše hra roste s kvalitou soupeře. Souboje s KCTM Vysočina převyšovaly ostatní zápasy o 2 třídy. Slabinou naopak je to, že se soupeři přizpůsobíme, bohužel nedokážeme ještě přejet slabšího soupeře, naopak často spíše spadneme na jeho úroveň. Ale to jsou věci, které se musíme naučit a které přijdou s počtem odehraných utkání. Jsme tým s výborným útokem, a pokud si kvalitně přihrajeme, je náš útok nejen velmi pestrý, ale také účinný. V soutěži nebyl tým, který by hrál stejný útočný systém jako my (zejména jsme se lišili ve využívání útoku ze zadní zóny. Toto jsou věci, na kterých budeme stavět i v další sezoně, na ostatních musíme ještě pořádně zapracovat.

Myslím, že můžu za náš trenérský tým (tedy za mě a za Editu) říct, že jsme s letošní sezonou maximálně spokojeni, protože oba výkonnostní cíle byly splněny (v kadetkách zlato, v juniorkách jakákoli medaile). Cíle pro další sezonu budeme stanovovat až po skončení kvalifikace kadetek o 1. ligu, která se uskuteční 22.-24. dubna. Uvidíme, každopádně jsme už letos všem ukázali, že se s námi na Vysočině musí počítat a že volejbal umíme.

Holky, díky vám všem za skvělou sezonu a už se těším na naše další fungování ;-)

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid