Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Juniorky porazily doma Třebíč dvakrát bez ztráty setu 19.10.2015 | Zápasy

V neděli 18.10. zahájily svou soutěž také juniorky, které se doma utkaly s týmem Třebíče.


Tým juniorek Žďárské mašiny je letos tvořen 12 hráčkami, z kterých jsou ale v juniorském věku pouze 2 hráčky, ostatní jsou věkem kadetky a 3 dokonce žákyně. Do hry bohužel ještě nemohla kvůli zdravotním problémům zasáhnout Verča, která by jistě byla platným útočným kladivem našeho týmu. Trenérské duo Veselý-Hájková poslalo do prvního zápasu tuto základní sestavu: náhra Klára Mokričková, účko Anička Nováková, smeč Eliška Flídrová a Barča Mokričková a na blok Míša Janovská a Gabča Pátková. Od počátku jsme se do soupeře pustili hlavně tvrdým podáním, což na něj velmi platilo. Jen v 1. setu jsme daly 9 es a i díky tomu vyhráli celý set 25:13. Bylo na nás ale vidět, že soupeř z Třebíče nepatří k těm, co by měli plně prověřit naše kvality (bez jakékoli urážky), což se projevilo na tom, že jsme hráli to, co stačilo k výhře, ale trochu nám chyběla energie a nasazení. Hře chyběla mezihra, protože naše podání soupeř nedokázal často přihrát a my tak získávali snadno body. Ve 2. setu jsme podvědomě polevili, ale i tak jsme zvítězili 25:20. Třetí set jsme dohráli již přesvědčivěji (25:13) a připsali si 3 body za celkovou výhru 3:0 za 55 minut.

O přestávce jsme se dohodli, že by to chtělo nějak oživit, tak jsme změnili systém. Klára se z postu nahrávačky přesunula na libero a na náhru šla Kája. Hra se oživila, Klára skvěle přihrávala a set jsme získali poměrem 25:13. Do 2. setu jsme opět zamíchali sestavou a na hřišti se na smeči objevila Niky místo Elišky a Áďa místo Gabči. Vše nám docela fungovalo, takže set byl opět rychle u konce, tentokrát 25:12. V posledním setu, který skončil také 25:12, dostaly příležitost i další hráčky, které do hry dosud nezasáhly (Romča na bloku a Terka na náhře). Opět za hodinu výhra 3:0 a zisk dalších 3 bodů do tabulky.

Jako klasicky se ukázalo, že naše hra roste a opadá s kvalitou soupeře. Toto utkání bylo na začátek sezony na rozehrání, další soupeři určitě prověří naše skutečné kvality. Velkým kladem je to, že se ukázalo, že hrát může každá hráčka, která je součástí našeho týmu. Některé hráčky, které se vloni nevešly ani do základu žákyň, na sobě zapracovaly a nyní si svými výkony říkají o pevné místo v základní sestavě juniorek (zejména Eliška a Áďa). Kláře libero skvěle sedí a dokáže na tomto postu být nesmírně platná, a to nejen precizním příjmem, ale také tím, jak celý tým zevnitř řídí a dodává mu pocit jistoty. Také obě blokařky (Míša a Gabča) dnes odvedly standardní výkon, ale protože soupeř nebyl klasickým smečujícím týmem, nemohly divákům ukázal, jak se blokařsky posunuly vpřed.

Několik čísel ze statistiky:
Celkově jsme v obou utkáních daly 34 es, což je více jak čtvrtina všech našich bodů, takže podání se stalo naší nejsilnější zbraní. Skvělé je, že účinné podání mají všechny hráčky, každá dala alespoň 1 eso (nejúspěšnější byla Anička s 12 přímými body). Nejúspěšnější na útoku byla Barča, která získala pro náš tým celkem 22 přímých bodů útokem. U Kláry nebyla vedena statistika příjmu, ale pohybovala by se ve velmi vysokých číslech (cca kolem 85 %).

Po 1. kole jsme tedy na první příčce tabulky, ale soutěž teprve začíná a naše kvality budeme muset prokázat v dalších utkáních s kvalitními soupeři. První příležitost k tomu budeme mít v neděli 1. listopadu, kdy své síly pojedeme změřit k soupeřkám do Havlíčkova Brodu, který stejně jako my v prvním kole dokázal dvakrát vyhrát.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid