Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Juniorky doma v TOP 8 Českého poháru získaly 5. příčku 28.02.2023 | Zápasy

Komentář k úspěšnému domácímu vystoupení juniorek na Českém poháru napsal spokojený trenér Pavel Veselý.


Po dlouhých organizačních přípravách jsme v domácím prostředí mohli o víkendu 25.-26. února pořádat 2. kolo Českého volejbalového poháru juniorek (kategorie U20). Po výborném výkonu v kvalifikaci, kde jsme dokázali vyhrát celou kvalifikační skupinu a nechali za sebou 7 dalších soupeřem, jsme v dalším turnaji nejlepších 8 týmů obsadili 6. příčku a získaly právo účastnit se i nadále bojů ve skupině TOP 8.

Do Žďáru se tak sjelo aktuálně 8 nejlepších týmů Českého poháru z celé ČR, samozřejmě včetně nás jako domácího týmu. Na dvou kurtech proběhlo celkem 28 velmi vyrovnaných utkání, která sledovalo velké množství spokojených fanoušků ze všech koutů republiky.

Naším stanoveným cílem bylo samozřejmě udržení v TOP 8 i pro další kolo, minimálně 3 výhry a maximální snaha předvést našim fanouškům, jaký kvalitní volejbal umíme hrát.

Na úvod nás čekal volejbalově “nepříjemný” soupeř z Vyškova, který hraje rychlý kombinační volejbal s vynikající obranou v poli. V prvním setu nám domácí prostředí, odpovědnost a plné tribuny svázaly ruce, klasický úvodní set, kdy se nám nedařilo a prali jsme se sami se sebou. Prohra nás ale nesložila, ve 2. setu jsme se rozehráli k velmi dobrému výkonu a soupeře přehrály zejména na útoku. V tiebreaku už jsme jen potvrdily vzestupný výkon a brali první 2 velmi cenné body po výhře 2:1.

Druhým soupeřem byl Olymp Praha. Už jméno extraligového soupeře nám dopředu trochu sedlo do hlavy a nastoupili jsme s přesvědčením, že uspět bude velmi těžké. Pozdější vítěz turnaje neponechal nic náhodě a vlétl na nás naplno a zaslouženě vyhrál 2:0. Náš výkon byl poněkud zakřiknutý, ale i tak jsme se neměli zač stydět, sety byly 25:17 a 25:22.

Předposlední sobotní soupeř bylo družstvo českobudějovického Třebína. Tohoto soupeře jsme v kvalifikaci jasně porazili, ale tentokrát jsme jej poněkud podcenili a po vyhraném 1. setu jsme ho nechali převrat iniciativu a zatlačit nás zejména velmi dobrým podáním, které nám znemožňovaly použít naši největší zbraň - útok. Soupeř srovnal zaslouženě na 1:1 a pokračoval ve velmi dobrém výkonu i v tiebreaku, který zaslouženě vyhrál. V tomto utkání jsme sice získali 1 bod, ale ztratili 2, s nimiž jsme dopředu počítali a které jsme nyní museli získat na jiném soupeři.

Večerní zápas s Havlíčkovým Brodem byl naším sobotním vrcholem, předvedli jsme sebevědomý, kvalitní výkon, kde jsme soupeře tlačili jak podáním, tak i útokem a úspěšně bránili na síti i v poli. Odměnou nám byla nejen přesvědčivá výhra 2:0, zisk 3 bodů, ale hlavně velmi dobrý pocit z předvedeného výkonu oceněný dlouhým potleskem našich fanoušků ze zaplněného hlediště. Po úvodním dnu nám tedy patřila 4. příčka tabulky a zisk 6 bodů. Organizačně vše fungovalo na jedničku, takže kolem 20 hodin jsme zašli v hale a šli domů nabrat síly na další den.

V neděli jsme zahajovací proti Prostějovu. Extraligový soupeř byl jasným favoritem, vyhrál sice 2:0, ale my jsme ho tentokrát notně potrápili a chyběl maličký kousek štěstí, abychom mu sebrali bod, když v 1. setu jsme nevyužili několik šancí set ukončit (ty 2 auty z útoku byly snad jen 3 cm vedle čar). Prohra 26:24 mrzela, ale předvedenému výkonu nebylo co vytknout, což ocenily i zaplněné tribuny dlouhým potleskem po skončení utkání.

Blížil se konec turnaje a my začínali počítat, jak to s námi vypadá. Matematika byla jasná, musíme uhrát ještě 4 body, abychom měli 100% jistotu udržení TOP 8. Čekal nás velmi těžký soupeř, vítěz minulého kola, Ústí nad Labem. Před zápasem jsme si společně sedli a udělali taktickou přípravu na soupeře. Asistent Zomba soupeřky perfektně nastudoval a rozebíral s našimi hráčkami jejich obranný systém, abychom věděli, jak a kam útočit. Holky vše perfektně zpracovaly a hlavně to skvěle aplikovaly do naší hry. Sehráli jsme jednoznačně naše nejlepší utkání v této sezóně a soupeřky přehráli právě na útoku. Absolutorium zaslouží všechny hráčky, ale v tomto utkání doslova excelovaly Týna se Zojou, které soupeřkám sázely do pole jeden úder za druhým. Zcela zasloužená výhra 2:0, skvělý výkon, který snesl parametry “dospělého” volejbalu a zisk 3 bodů, se kterými jsme původně vůbec nepočítali (nahradily nám ztracené body s Třebínem).

Před posledním utkáním s Brandýsem bylo jasné, že TOP 8 určitě udržíme, pokud získáme 1 bod. Protože jsme ale chtěli nechat zahrát i hráčky, které dosud do utkání tolik nenastupovaly a které celý turnaj skvěle podporovaly základní sestavu na hřišti, dohodli jsme se, že vrhneme veškerou energii do úvodního setu, získáme jej a pak necháme zahrát i další členky týmu. Plán jsme přenesli do reality a jasně soupeřky přehráli poměrem 25:14. Bod byl získán, sestava se totálně proměnila. Ze základu zůstala na hřišti jen Anežkana bloku a Zoja na útoku, na blok šla Lucka, na smeč Barča, na účko Jolča, na náhru Áňa a na libero Kiki. Pro mnohé z nich to byly první zkušenosti s takto kvalitním volejbalem. Byla vidět nesehranost týmu, ale holky makaly a soupeřkám statečně vzdorovaly. Soupeř však potvrdil své kvality (celkově nakonec obsadil 3. příčku) a zápas otočil a na dnaší druhou sestavou zvítězil v tiebreaku.

Turnaj skončil, všichni jsme byly vyčerpání, ale šťastní, že se nám podařilo vše, co jsme si předsevzali, některé cíle byly dokonce překonány. Obsadili jsme 5. místo se ziskem 10 bodů a od 4. příčky, kde skončilo Ústí nad Labem, nás dělil jeden jediný míč. Ale to není podstatné, důležité je, že jsme si zahráli kvalitní volejbal a ukázali sobě i spoustě našich diváků, že umíme hrát výborný volejbal. Byla to skvělá propagace volejbalu a podle zpětné vazby od mnohých trenérů našich soupeřek se nám to povedlo i po stránce organizační, týmy byly spokojené s perfektním prostředí naší prostorné haly, která patří k nejhezčím v republice, ale i s poskytnutým zázemím a komplexními službami (ubytování, stravování, celodenní bufet).

Veliké poděkování patří nejen všem hráčkám za předvedené výkony, ale také našim fanouškům za podporu a celému organizačními týmu, který se skládal z pořadatelů, zapisovatelů, úklidové čety a dalších členů. Díky vám všem se to povedlo a skvěle fungovalo!

Co bude dál? Koncem března nás čeká další turnaj, tentokrát pojedeme k nějakému soupeři, ještě nevíme kam. Opět bude naším cílem udržet nejlepší osmičku, abychom se mohli pokusit uspořádat závěrečné kolo Českého poháru koncem dubna opět v naší sportovní hale. Byl by to skvělý dárek nejen pro nás, ale i pro naše fanoušky. Tak uvidíme, jak to vše dopadne, držte nám palce.

Sestava úspěšného týmu juniorek Žďárské volejbalové mašiny:
Náhra Síma, Johy a Áňa, blok Anežka, Lucka a Kiťule, smeč Týna, Zoja a Barča, účko Terka a Jolča, libero Evča a Kiki, spokojené trenérské duo Vesy a Zomba.

Výsledky našeho týmu:
Volejbal Vyškov - TJ Žďár nad Sázavou 1:2 (21,-21,-8)
TJ Žďár nad Sázavou - Olymp Praha 0:2 (-17,-22)
SK Třebín - TJ Žďár nad Sázavou 2:1 (-23,16,11)
TJ Žďár nad Sázavou - Sokol Havlíčkův Brod 2:0 (21,19)
TJ Žďár nad Sázavou - Volejbal Ústí nad Labem 2:0 (21,14)
TJ Žďár nad Sázavou - Sokol Brandýs nad Labem 1:2 (14,-19,-10)

P.S.: Ty týdny příprav a hodiny tréninkové dřiny se nám vrátily i s úroky. Jsem hrdý na svůj tým i celý oddíl, jak jsme to celé perfektně zvládli jak po sportovní, tak i organizační stránce. Neumím si představit lepší propagaci žďárského volejbalu. Jsem strašlivě unavený, ale šťastný jak kotě. Jen pro lepší představu: dle krokoměru v mém mobilu jsem za ten víkend nachodil neuvěřitelných 28 km, to asi hovoří za vše... Ale nelituji ani jediného kroku, bylo to skvělý!!!

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid