Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Junioři získali v domácím prostředí pouze 5 bodů (z toho 3 za dohrávku) 07.11.2016 | Zápasy

Junioři v neděli 6.11. absolvovali turnaj krajského přeboru v domácím prostředí ZŠ Palachova. Komentář k utkání napsal Vašek Parcl a doplnil jej trenér Zbyněk Kalina.


V neděli 6. listopadu proběhl 3. turnaj KP juniorů, tentokrát v domácím prostředí. V tělocvičně ZŠ Palachova jsme přivítali týmy Jihlavy „A“, „B“ a Drásova, s tím jsme po skončení turnaje navíc ještě dohrávali zápas, který se měl odehrát na minulém turnaji v Jihlavě, kam Drásov nedorazil.

Po dlouhé době jsme se konečně sešli v kompletní sestavě, takže bylo z čeho vybírat. Do prvního zápasu proti Jihlavě „A“ jsme nastoupili v sestavě s Danem na náhře, Honzou K. na účku, Škarkym a Penym na smeči, Kubou a Gregym na bloku a s uzdraveným Šimim na liberu. Od začátku až do konce se hrála vyrovnaná partie, ve které jsme ale po celou dobu tahali za kratší konec. Když už se nám náskok soupeře podařilo smazat, přišla série několika chyb a soupeř nám opět odskočil. Kvalita zápasu nebyla na dobré úrovni, spousta zbytečných chyb na obou stranách, avšak na té naší jich bylo opět o něco víc, a tak jsme nakonec prohráli 0:2 (-22,-23).

Ve druhém zápase nás čekal soupeř z Drásova, který se vyznačuje jednak velmi dobrou obranou, jednak velmi dobrým kolektivním pojetím hry. S drobnými změnami v sestavě jsme chtěli ukázat přítomným fanouškům, kteří nás přišli podpořit, že volejbal hrát umíme, a konečně si připsat výhru za tři body. Bohužel jsme ale předvedli pravý opak, celý zápas byl „na jednu bránu“. Drásov hrál zodpovědně, bojovně a přesně, k tomu navíc přidal pestrý útok, zvláště zbíhaná čtyřka univerzála nám v obraně dělala velké zmatky. My jsme naopak hráli ustrašeně a bez větší snahy klást alespoň nějaký odpor. Zápas tak nemohl dopadnout jinak než naší porážkou 0:2 (-14,-16), a to tzv. o parník.

V dalším zápase nás čekalo jihlavské béčko, tvořené především hráči žákovského věku s několika kadety. Začátek zápasu se nám konečně povedl a poklidným způsobem jsme první set ukořistili na svoji stranu. Ve druhém setu ale přišlo neomluvitelné podcenění soupeře (najednou jsme prohrávali už 0:7 a ani jsme nevěděli jak), i když nás na to trenér ještě před začátkem důrazně upozorňoval. Po vystřídání více jak poloviny základní sestavy se nám přece jen podařilo nepříznivý stav lehce zkorigovat, ale i tak se ze hry stala jedna velká „plážová plácaná“. Bodové smeče přicházely z obou stran jen sporadicky a takový volejbal se nemohl nikomu líbit. Po naprosto odstrašujícím výkonu jsme druhý set ztratili. Po rázné domluvě trenéra se nám povedl vstup do tie-breaku a získaný náskok už jsme jen navyšovali. Zápas jsme nakonec sice vyhráli 2:1 (21,-17,8), nicméně dva body jsou pro nás určitě málo.

V posledním zápase nás čekala dohrávka ze 2. jihlavského turnaje s Drásovem. Věděli jsme, že to bude těžký zápas, ale chtěli jsme konečně vyhrát za 3 body. Rozhodli jsme se nic nepodcenit a od začátku jsme se všichni plně koncentrovali na svůj výkon. To, co celý den nefungovalo, najednou fungovat začalo. Zlepšil se jak příjem, tak útok. Hrál se docela pěkný volejbal, ve kterém jsme měli po celý zápas o něco více navrch a konečně tak vyhráli 2:0 (17,20). Nutno ale podotknout, že Drásov hrál v trošku pozměněné sestavě, protože dostali příležitost ukázat se i mladší hráči z lavičky.

Pokud bychom měli zhodnotit dnešní turnaj, nenašli bychom toho moc pozitivního. Starší hráči nepodrželi tým v důležitých chvílích proti silnějším soupeřům a neudrželi ani průměrný výkon proti béčku Jihlavy, proto mladší hráči z lavičky nedostali tolik příležitostí, kolik si trenér představoval. Vyjma Šimiho žádný z hráčů nedokázal stabilně přihrávat, od toho se pak odvíjela i mnohdy horší nahrávka a poté samozřejmě i útok. Bohužel i po dobré nahrávce nebyl náš útok nijak dobrý, protože spousta smečí končila naprosto zbytečně mimo hřiště, bez tečí na bloku. Nepochopitelné také bylo, že si smečaři v nesnázích s vyrovnanými soupeři nedokázali pomoci ani ulívkami (přestože je k tomu trenér neustále nabádal), naopak v zápase se slabším soupeřem je až zbytečně často používali, místo toho aby razantně útočili a dali soupeři najevo, kdo je na hřišti pánem. V několika setech se často také chybovalo při podání (často i několikrát po sobě, či netakticky po time a střídáních), přičemž to nebyla žádná riskantní podání, nýbrž ustrašené plachty, které soupeř lehce přijímal prsty bez nutnosti jakéhokoliv pohybu. Pozitivnější stránkou byl docela slušný výkon hráčů ze střídačky. Mili postavil na bloku svoji první soutěžní desku, příjemně překvapil Radek na smeči a své si odvedl na útoku i Švomík. Výbornou sérii skákaných podání předvedl také nahrávač Dany, který týmu pomohl i několika obětavými zákroky v poli, a v posledním zápase se na podání prosadil delší sérií konečně i Gregy.

Dnešní výkon se nedá hodnotit pozitivně, záblesky dobrého volejbalu se sice občas objevily, ale bylo jich opravdu pramálo. Do dalšího turnaje, který budeme hrát před Vánocemi v Jihlavě, musíme zapracovat na příjmu podání a na přihrávce bodových míčů, od nichž se pak odvíjí celý zbytek hry. Většina hráčů by se měla zamyslet nad svým přístupem a výkony na trénincích, které se následně odrážejí i v zápasech. Celý tým bude muset zapracovat na větší psychické odolnosti. Ta nás neustále sráží a nutí dělat zbytečné chyby…

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid