Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Hrotovická volejbalová houpačka aneb tři body doma 30.11.2014 | Zápasy

​V sobotu 29. 11. 2014 po čtrnáctidenní pauze pokračoval kompletní program druhé ligy ve volejbale mužů. Družstvo TJ Žďáru nad Sázavou odcestovalo na horkou půdu krajského rivala a obhájce prvního místa TJ Sokola Hrotovice.


Prozatímní výsledky soutěže stavěly poprvé v historii vzájemných druholigových klání do role mírného favorita žďárské volejbalisty. V Hrotovicích ovšem čekal na suverénního lídra soutěže téměř kompletní domácí tým a obávaná domácí hala, ve které Žďár tuto generaci hrotovických hráčů nikdy neporazil. Pohodová cesta na zápas ani předzápasová nálada a kvalitní rozcvičení však nevěštili pro žďárské volejbalisty nic zlého. Vývoj zápasu však jakoby určily dvě fatální chyby Žďáru v prvních dvou rozehrách. Domácí Hrotovice od počátku vyvíjely tlak obávaným servisem, jehož účinnost v domácím prostředí vždy minimálně znásobují. Téměř bezchybný útok a pozorná obrana zkušenému mužstvu Hrotovic vydrželi po celé tři sety, ve kterých Žďárští volejbalisté tahali za podstatně kratší konec než domácí. Žďár přes veškerou snahu nedokázal odpovědět na domácí destruktivní servis dostatečně přesným příjmem. To se samozřejmě projevilo na útoku z kůlu, který ovšem svojí velice chabou úrovní neodpovídal připraveným nahrávkám. Vývojem utkání notně poznamenaná žďárská psychika se pochopitelně promítla i do podání, jehož účinnost nebyla také na obvyklé úrovni.

Výsledkem dopoledního trápení tedy byla zcela jasná záležitost pro domácí v poměru 3:0 (25:18, 25:16, 25:16). Matný výkon z prvního zápasu, kdy byla vedoucímu mužstvu ligy domácími udělena lekce z disciplíny, jak hrát utkání o všechno, byl notně podpořen slabší účastí na trénincích v poslední době. Pro nízkou účast byly dokonce zrušeny oba tréninky v minulém týdnu. Trenérská i vlastní hráčská mezizápasová kritika předvedené hry však zřejmě padla na úrodnou půdu. Do druhého zápasu jakoby nastoupili zcela jiní hráči. Prezentovaný výkon se najednou zřejmě mávnutím příslovečného kouzelného proutku změnil a náš kolektiv hráčů interně přezdívaný žďárská mašina začal předvádět svůj obvyklý herní standard obvyklý v této sezóně. Tvrdý umístěný servis, přesná pestrá nahrávka a oproti prvnímu zápasu i platný důrazný útok. Velice kvalitně pracovala i obrana na síti zejména zásluhou vynikajícího výkonu obou středových hráčů, kteří k obraně přidali i téměř bezchybný útok a velice účinný servis. Po vybojovaném prvním setu přišla ztráta setu druhého, ve kterém jsme poměrně snadno vedli už 14:11, a přesto jsme jej dokázali o pět bodů prohrát. Další sety ovšem byly již ve žďárské režii, když jsme efektivně změnili taktiku obrany na síti obou soupeřových smečařů a nadále pokračovali v nadšeném výkonu. Lehce fyzicky uvadající soupeř již nedokázal plně vzdorovat a tak jsme si dokráčeli pro první historické vítězství z temné hrotovické školní tělocvičny v poměru 1:3 (24:26, 25:20, 23:25, 19:25).

Sobotní zápolení, které zejména ve druhém zápase nabídlo přítomným divákům velice kvalitní podívanou, tak skončilo spravedlivou dělbou bodů, ze které si oba soupeři odnesli tři body. Pro vývoj tabulky to znamená, že Žďár udržel jedenáctibodový náskok před hrotovickými. Navíc nikdo z pronásledovatelů nedokázal vydolovat z tohoto víkendového dvojkola šest bodů, takže držíme s přehledem první místo v tabulce s desetibodovým náskokem před druhými Střelicemi. Zatím nejkvalitnější a nám notoricky známý soupeř nás v podstatě ničím nepřekvapil, ale v prvním zápase jsme nedokázali najít zejména ve svých hlavách odpověď na strojově přesnou hru soupeře. K jeho třem výrazným oporám, kterými jsou nahrávač, libero a první smečař se kvalitním výkonem přidali i ostatní. O to cennější je výkonnostní obrat ve druhém zápase, kdy jsme dobře hrající domácí dokázali přehrát vlastními zbraněmi, jimž tentokrát vévodila pestře vedená nahrávka se zapojením signálu „pipe“, za kterou na závěr zaslouží pochvalu před nastoupenou jednotkou kapitán týmu Jirka Moučka.

Příští týden v sobotu 6.12.2014 v 10.00 hod. se Žďár naposledy představí domácím divákům v hale Na Bouchalkách v utkání proti VK Hronov. V tomto dvojutkání máme zcela reálnou šanci definitivně potvrdit titul podzimního mistra a pozici aktuálně nejlepšího mužského týmu Vysočiny.

Komentář Hrotovic k utkání najdete na http://www.hrotky.cz/se-zdarem-za-tri-body/

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid