Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Hrotovická selanka znamenala pro muže zisk 6 bodů 12.12.2016 | Zápasy

V sobotu 10. 12. 2016 byla posledním devátým dvojkolem ukončena první polovina právě probíhajícího ročníku 2. ligy ve volejbale mužů. Družstvo TJ Žďáru nad Sázavou odcestovalo na horkou půdu krajského rivala a letitého předního celku soutěže, celku TJ Sokola Hrotovice. Oproti dosavadním zvyklostem, kdy jakýkoliv import bodů z palubovky tohoto týmu býval vždy úspěchem, byla letošní předzápasová prognóza při pohledu do tabulky až překvapivě jednoznačná.


My jako 3. mužstvo prozatímního pořadí jsme se v Hrotovicích měli utkat s posledním celkem soutěže, který navíc dosud získal pouhých 6 bodů. Pro znalce této soutěže tedy zcela nevídaná skutečnost. Dlužno ovšem dodat, že tým Hrotovic byl po celý průběh podzimní části soutěže výrazně oslaben z důvodu zranění. Naše sestava byla až na jednoho hráče opět kompletní a ani dnes jsme proto nevyužili služeb juniorů, kteří za „B“ tým odehráli poslední zápas podzimní části sezóny v krajském přeboru mužů.

Od prvního míče se domácí Hrotovice snažily vyvíjet tlak svým tradičně obávaným servisem, jehož účinnost v domácím prostředí vždy minimálně znásobují, ale tentokrát hrozily o poznání méně, než bývalo obvyklé. My jsme až na drobné výpadky poměrně solidně přijímali, a tak byl útok z obou kůlů naší hlavní zbraní, o kterou jsme opírali náš bodový zisk po oba dva zápasy. Tentokrát jsme nebyli příliš úspěšní na obraně na síti, a tak byl první set docela vyrovnanou záležitostí, kterou v podstatě rozhodli domácí svými chybami na útoku. Série autů určila jako vítěze prvního setu náš celek.

V druhém setu byl obraz hry výrazně jednoznačnější než v prvním dějství a relativně klidně jsme jej opět získali pro sebe. Třetí set byl ve znamení herního vzepětí domácích, kteří v této části zápasu dokazovali, že jejich aktuálně poslední místo skutečně neodpovídá možnostem týmu. Ve vyrovnané koncovce jsme naštěstí udrželi nervy na uzdě, bezchybným útokem na ztrátu jsme si počkali na svoji šanci a dotáhli set i zápas do vítězného konce v poměru setů 0:3 (-21,-15,-28).

Ve 2. zápase byl obraz hry totožný s prvním zápasem. Poměrně úspěšný útok z obou kůlů doplnil o něco lépe fungující blok, což se odrazilo i v průběhu zápasu a také v konečném skóre. Domácí jsme ani v jednom setu nepustili přes 20 bodů a v posledním setu jsme již v poklidu zápas dohráli za jejich zřetelné rezignace. Výsledkem druhého klání tedy je naše jednoznačné vítězství 0:3 (-19,-19,-15).

Kvalita našeho výkonu v měření sil s lokálním rivalem nebyla nijak excelentní, ale bylo znát, že jsme v současné době výkonnostně výš než domácí, jejichž hra byla zatížena až pozoruhodným množstvím vlastních chyb. My jsme v některých okamžicích obou zápasů měli tendenci domácím v tomto směru lehce konkurovat, zejména útok středem a ze zadní zóny poměrně trpěl. Naštěstí se vždy náš výkon v pravý okamžik pozvedl na úroveň, která momentálně spolehlivě dostačovala. Cenným počinem je zkušeně zvládnutá koncovka 3. setu prvního zápasu a v rámci možností přiměřené herní vytížení všech přítomných hráčů.

Sobotní zápolení nám tak poprvé v historii vzájemných druholigových derby přineslo z venkovního zápasu s Hrotovicemi plný 6bodový zisk a navíc bez ztráty setu. Tyto výhry znamenaly při domácích porážkách čtvrtého Hronova zdvojnásobení našeho náskoku na 3. místě právě na Hronov na 12 bodů. Po první polovině soutěže tak máme skvělých 43 bodů, bilanci 14 vítězství a 4 porážek a na 1. a 2. místo ztrácíme 2, resp. 5 bodů. Zajímavostí našeho bodového zisku je skutečnost, že 43 bodů po podzimu jsme měli i při naší rekordní bodové a také mistrovské sezóně před dvěma lety. Akorát, že tehdy jsme byli první …

Hodnocení našich výsledků v uplynulé první polovině soutěže je tedy jednoznačně příznivé. Z prohraných zápasů lze za negativum považovat pouze domácí prohru s Hradcem ve druhém zápase 0:3, která tak byla jediným vyloženě nepovedeným zápasem podzimu. Dva prohrané tiebreaky ve VelMezu po vynikající hře a jeden v Jablonci je třeba brát jako fakt a prohry s čistým štítem po pravých volejbalových bitvách. Nejlepší volejbalové představení jsme bohužel pro domácí diváky zřejmě předvedli právě ve Velkém Meziříčí a pak v Mladé Boleslavi. Naše nepříliš početná soupiska, když nebereme v úvahu teprve se v dospělém volejbale rozkoukávající juniory, byla po celý podzim výrazně postihována absencemi, což se podle předpokladů na jaře snad o něco zlepší. I v tomto světle jsou dosavadní výsledky úspěchem a zároveň pozvánkou pro diváky na jarní domácí zápasy.

Příští zápas sehrajeme již v novém roce v sobotu 7. 1. 2017 opět na venkovní palubovce. Naším soupeřem bude tentokrát zástupce severočeského volejbalu nováček soutěže a aktuálně 6. tým tabulky, TJ Sokol Malá Skála.

Na závěr tohoto trochu bilančního příspěvku děkujeme oddílu za vytvářené podmínky ke sportování, hlavnímu sponzorovi družstva mužů firmě CETL CARGO s.r.o. z Hlinska za finanční podporu a stejně tak i všem ostatním oddílovým sponzorům. Konečně poděkování patří samozřejmě i pravidelným či méně pravidelným divákům za jejich přízeň.

S přáním všeho nej do nového roku všem příznivcům našeho týmu, žďárského volejbalu a volejbalu jako sportu vůbec se připojují hráči „A“ mužstva a trenérské duo.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid