Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Hrotovice – Žďár n. S. 3:0 (21,22,24) a 3:2 (22,-15,-20,21,14) 31.10.2012 | Zápasy

Po prvním volném druholigovém víkendu nás čekal ve čtvrtém kole náš regionální rival, tým Hrotovic. Hrotovice se se shodným bodovým ziskem držely na druhém místě druholigové tabulky za Chocní, nám patřila s jednobodovým odstupem třetí pozice. Papírové předpoklady z posledních střetnutí však byly jednoznačně na straně domácích, a tak jsme vyrazili do Hrotovic sobotním sychravým ránem v pozici týmu, pro který by byl jakýkoliv bodový zisk úspěchem.


Žďárská kolona vyrazila s předtuchou špatného počasí s takovým předstihem, že někteří stihli během cesty dvě zastávky na kafe, jednu na nákup a ještě byli v tělocvičně dřív než domácí. Hned první návštěva žďárské benzínky však měla za následek ztrátu slušivé pánské kabelky, na druhou stranu zase přispěla k tomu, že Trojiho auto bylo tentokrát místo výpary poháněno opravdovým benzínem. Těsně před Hrotovicemi jsme se rozehřáli několika hity zcela nedoceněné skupiny Holki, po příjezdu na místo nás však hrotovická tělocvična okamžitě zchladila. Teplota dosahovala podle nejsmělejších odhadů necelých 15 stupňů, a tak jsme museli tentokrát rozcvičku pojmout poctivě.

Domácí dle předpokladů dorazili v nejsilnější možné sestavě, a tak bylo jasné, že na body tu budeme muset předvést něco z našeho volejbalového umu a možná i něco navíc. Sestava žďárské mašiny dostála od posledních střetnutí zásadní změny na postu libera, když Peťu statečně bojujícího již druhý týden s bobtnající tváří musel nahradit Zomba. Do prvního zápasu tak kromě Zomby na liberu nastoupili Mouka na nahrávce, Kadlík a Míra na smeči, Troji na mlátičce a Hugo s Míšou na bloku, na lavičce tak zůstali Ťupík, Chlády, Číra a Kuba. Do prvního setu vstoupila žďárská mašina svoji tradiční silnou disciplínou, a to blokem. Naše přihrávačská trojice měla však problémy s razantním servisem a kompaktní obrana domácích nám pak neumožňovala jednoduše skórovat. Domácím se tak po několika obranách podařilo složit důležité bodovky, koncovku zcela ovládli a přispali si první set. Druhý set pokračoval v nastoleném tempu, náš lehký náskok z prostředku setu se s blížící koncovkou vytratil a dvoják písknutý při naší bodovce při setbolu soupeře ukončil naši snahu o zvrat. Třetí set byl ze všech nejvyrovnanější, koncovku však opět ovládli zkušenější domácí a přispali si tak vcelku pohodlně vyhlížející vítězství 3:0.

Do druhého zápasu jsme vstoupili s jedinou změnou, když Míru vystřídal na smeči Ťupík. Ze začátku si ještě testoval pevnost hrotovického bloku, ale brzy zjistil, kudy přes něj vede cesta. Bohužel však první set opět kopíroval vývoj prvního zápasu, když domácí koncovku opět těsně ovládli. Do druhého setu jsme s touhou změnit vývoj utkání přidali hned od začátku nadšení ze hry a bojovnost, což se projevilo především na zlepšené hře v poli. Hrotovice lehce povolily v tlaku na servisu a nám se dařilo skórovat do rozhozené obrany domácích. Výsledkem toho byl náš pohodlný náskok a vysoký stupeň hluku po každém našem úspěšném míči. I třetí set jsme rozjeli velmi dobře a drželi jsme se nastoleného tempa, na útoku se rozehráli všichni krajní útočníci a domácí bubeník měl problém přehlušit bujaré oslavy žďárské mašiny. Vysokou kvalitu výkonu jsme si udrželi i do setu čtvrtého. Za našeho vedení 19:15 se však žďárský válec v paradoxně nejsilnějším postavení zasekl. Domácí předvedli několik dobrých obran a domácí smečař se rozhodl, že nám ukáže, jak se hraje diagonála ostrá a ještě ostřejší. Výsledkem toho byl zvrat ve vývoji čtvrtého setu a srovnání skóre na 2:2 a boj o bonusový bod v tiebreaku. Ve zkrácené sadě přibývaly vcelku pravidelně body na obou stranách, před koncovkou však domácí, i díky několika ne zcela šťastným rozhodnutím sudího, získali náskok potřebný pro ukončení zápasu. Ten jsme ještě dokázali úspěšným blokem odvrátit, na víc jsme se však již nezmohli a prohráli nejtěsnějším rozdílem.

Za výkon z Hrotovic se však nemusíme stydět, když především ve druhém zápase jsme dokázali držet vysoký standard a až na několik málo výjimek jsme nepřipustili velké bodové série domácích. Bohužel koncovky ovládali v sobotu především domácí, a tak jsme se museli vydat domů s pouhým jedním bodem v kapse. I to nás však stále drží na třetím místě druholigové tabulky. Příští víkend přivítáme na domácí palubovce od 11 a 15 hodin Malšovice a o udržení více než dvouleté domácí neporazitelnosti budeme srdnatě bojovat i s vaší pomocí v ochozech.

A na závěr už jen malé ohlédnutí:
Zomba při svém comebacku na hřiště předvedl velmi slušný výkon, jen jeho prstová technika se nesetkávala s velkým úspěchem u paní rozhodčí. Ta v sobotu ukázala, že má na čisté odbití obouruč vrchem vytříbený vkus a málokdo ji svými prsty ohromil natolik, že nebyl odměněn odpískaným dvojákem.
Pan rozhodčí po zápase přiznal, že je zvyklý pískat auty a tečované míče ho moc foukat nebaví. Na druhou stranu zase dokázal objektivně zhodnotit, že kdyby nezapomněl v sobotu doma karty, tak by druhý zápas moc hráčů na obou stranách nedohrálo.
Zajímavostí je, že Hrotovice odpřihrávaly velkou část obou zápasů ve dvou lidech, když rohy hřiště místy připomínaly debatní kroužky a dva přihrávači působili uprostřed hřiště často velmi opuštěně.
Kuba jak je jeho dobrým zvykem jel už od rozcvičky naplno a předvedl i něco ze své parádní pádové techniky, tentokrát převal přes bradu.
V sobotu došlo na Ťupíkova slova a je už téměř jasné, že se z něj stává skutečná přihrávačská mašina.
Míša na oslavný taneček po získaném bodu málem doplatil výronem, kotníku samozřejmě.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid