Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Hrotovice - Žďár n. S. 2:3 (26:24, 28:30, 25:18, 16:25, 13:15) 07.04.2012 | Zápasy

V rámci přípravy na kvalifikaci o 2. ligu, kterou letos pořádáme v domácím prostředí, jsme se vydali do Hrotovic, které jsou právě účastníkem 2. ligy a letos v této soutěži vybojovaly 3. příčku. Právě utkání s kvalitními soupeři, jako jsou Hrotovice či příští týden Choceň (v příští sezoně účastník 1. ligy), jsou tím, co by nás mělo na kvalifikaci dobře připravit, ukázat naše kvality či případné nedostatky, na nichž ještě musíme zapracovat.


Do 1. setu jsme nastoupili v sestavě s Moučim na nahrávce, Trojim na účku, Hugem a Chládym na bloku, Kadlym a Mírou na smeči a vše v poli jistil na liberu Peťa. Začátek tohoto setu byl z naší strany poměrně rozpačitý, jako kdybychom byli ještě duchem na cestě, a také jsme si zvykali na jiný styl hry, jež Hrotovice prezentují. Zejména příjem jejich kvalitního podání nám z počátku dělal problémy a znemožňoval nám připravit si kvalitně útok. Postupně jsme se ale probudili a zlepšili příjem, což vedlo k tomu, že hra se vyrovnala a o výsledku se rozhodovalo až v koncovce, kterou jsme prohráli 24:26.

Ve 2. setu se oba týmy zahřály na provozní teplotu a rozehrály k velmi dobrému volejbalu. Oba týmy výborně útočily i bránily, což vedlo k tomu, že k vidění byly dlouhé výměny, při nichž se oba soupeři překonávali v obětavosti v poli, a každý míč byl doslova vydřený z palubovky. Průběh setu byl velmi vyrovnaný, my jsme za stavu 18:20 odskočili do vedení, a ač jsme vedli dokonce 24:21, museli jsme o set bojovat až do konečného stavu 30:28, kdy jsme proměnili asi 8. setbol.

Za stavu 1:1 jsme prostřídali sestavu, na smeči se objevil místo Míry Glum a Chládyho nahradil na bloku Michal. Začátek nám vyšel a ujali jsme se vedení 4:1, ale pak přišla série chyb, která umožnila soupeři odskočit až do vedení 9:14. Tento bodový náskok Hrotovice pak ještě postupně navýšily až do konečného sedmibodového rozdílu (18:25).

Do 4. setu byl na účko nominován místo Trojiho Ťupík, který svým důrazným útokem i tvrdým smečovaným podáním zavelel k obratu v zápasu. Dobře jsme blokovali útoky soupeře a dokázali si připravit kvalitní útok, překvapivě tvrdě podávali (esa Hugo, Ťupík, Glum), čehož výsledkem bylo naše vedení 11:5, které jsme postupně navýšili až na konečných 9 bodů, když jsme tento set vyhráli v poměru 25:16.

Historie se opakovala a stejně jako vloni nás čekal v Hrotovicích rozhodující 5. set. V sestavě byla provedena jediná změna, na blok se vrátil místo Michala Chlády. Začátek nám trochu utekl, soupeř kvalitně útočil a vedl 6:3, ale pak se nám podařilo hru vyrovnat a otáčeli jsme strany za našeho vedení 8:7. Strůjcem dalšího vývoje zápasu byl zejména Chlády, který svou nepříjemnou plachtou po lajně 3krát provětral domácího přihrávače tak, že jsme pohodlně ubránili útok z nouzové nahrávky. Utekli jsme domácím do vedení 13:8 a byli hodně blízko vítězství. Hrotovičtí si však chtěli udržet domácí letošní neporazitelnost, takže dokázali maximální bojovností a hrou na samé hranici rizika ještě snížit až na jednobodový rozdíl 14:13, ale poslední slovo jsme měli my a proměnili 2. mečbol, který nám zajistil celkové vítězství v tomto přípravném zápase v poměru 3:2.

(Protože bylo po utkání ještě trochu času, sehrál se navíc ještě 1 další "dodatkový" set, v němž si zahráli i naši všichni hráči, kteří dosud do utkání nezasáhli - Filip a Číry, a ač soupeři statečně vzdorovali, prohráli tento set 23:25.)

V Hrotovicích se jen tak nevyhrává, jak už bylo zmíněno, letos se to nepodařilo žádnému druholigovému týmu po celou dobu soutěže, takže naše sebevědomí patřičně narostlo. Samozřejmě, že ne vše z naší strany bylo ideální a že jsme udělali spoustu chyb, ale bojovnost a nasazení nám přinesly úspěch. Opět jsme si ověřili, že naše hra roste s kvalitou soupeře, ač někdy máme problém s koncentrací na začátku utkání a déle nám trvá, než se dostaneme do tempa a provozní teploty. Velkým kladem bylo, že jsme se dokázali vyrovnat s kvalitním podáním soupeře a také to, že jsme sami výborně podávali a získávali body přímými esy. V útoku a na bloku jsme byli domácím hráčům minimálně vyrovnaným soupeřem, také hra v poli, ač někdy nebyla stoprocentní, měla své kvality.

Ještě něco tento zápas potvrdil, a to skutečnost, že máme v současnosti velmi vyrovnané hráče na všech postech. Jak obě účka, tak všichni smečaři a blokaři prokázali rostoucí formu, což je vzhledem k blížící se kvalifikaci velmi pozitivní skutečnost. Zejména u úček bylo znát, že si věří, oba velmi kvalitně útočili, Ťupík navíc výborně podával a bylo znát, že po zranění se konečně vrací do své stabilní „andréovské“ formy.

V dalším přípravném utkání jedeme do Chocně, což je tým, který letos vyhrál 2. ligu a v příští sezoně bude bojovat v 1. lize. Tento zápas bude poslední ostrou generálkou na kvalifikaci, jež začíná v pátek 20. dubna v naší sportovní hale Na Bouchalkách.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid