Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Elitní skupina Českého poháru kadetek v Přerově s účastí Žďárské volejbalové mašiny 21.02.2022 | Zápasy

O uplynulém víkendu 19. a 20. února 2022 tým kadetek bojoval spolu s dalšími 7 nejlepšími extraligovými a prvoligovými celky v přerovské sportovní hale v rámci elitní skupiny Českého poháru. Komentář k jejich vystoupení napsal trenér Pavel Veselý.


Účast našeho týmu mezi 8 nejlepšími kadetskými celky z celé ČR byla neocenitelnou zkušeností, která se nedá získat žádným tréninkem. Přinesla s sebou samozřejmě jak radostné, tak i méně radostné okamžiky, ale celkově lze naše vystoupení hodnotit velmi kladně, přínos a pozitiva převažují. Do Přerova jsme odjížděli s tím, že se pokusíme v té obrovské konkurenci dovézt nějaký bod, což se nakonec podařilo, byť byl jen jeden. Naše výkony ještě neodkázaly udržet setrvalou úroveň a paradoxně nejlepší výkony jsme podávali hlavně v utkáních s těmi nejlepšími celky, které hrají extraligu. Svazovala nás odpovědnost, ale pokud jsme se dokázali uvolnit, hráli jsme výborný volejbal.

Naše sestava postrádala zraněnou Aničku Šebestovou (blok) a dovolenkující Zoju (smeč), na lavičce byla sice nahravačka Simča, ale její zdravotní stav jí neumožňoval se do zápasů aktivně zapojit. Proto jsme tým doplnili o další 3 mladé hráčky: Jolču (účko), Barču (smeč) a Kiki (blok). Většinu zápasů zahajovala základní sestava: Johy (náhra), Anež a Kiki (blok), Týna a Terka (smeč), Ágnes (účko) a Evča (libero). Na všechny posty byla připravena alternovat naše "univerzální" Zuza.

První zápas hned po příjezdu byl s Kladnem. Jednalo se o klasický první zápas po dlouhé cestě, takže než jsme se probudili a dostali do nějakého tempa, byl konec zápasu. Nedokázali jsme účinně podat, vázla komunikace a sehranost celého týmu. Nejhorší naše utkání na celém turnaji. Soupeř tedy získal 2 body za výhru 2:0 a my jsme pochopili, že takto to dále nepůjde.

Druhým soupeřem byla Slávie Praha. V tomto zápase jsme sice získali bod po prohře v tiebreaku 1:2, ale na tohoto soupeře jsme rozhodně měli. Doplatili jsme na zbytečné chyby v koncovce 1. setu, který jsme prohráli těsně 23:25. Druhý set jsme zabrali, skvěle hrály obě naše smečařky a odměnou byl zisk setu poměrem 25:23. V tiebreaku nám utekl začátek a od stavu 0:5 jsme již marně soupeře doháněli. Prohra 1:2 bolela, tento zápas jsme měli vyhrát, i s ohledem na to, jakým způsobem řídil zápas pan rozhodčí...

Po obědové pauze nás čekal Kolín. Tento zápas byl naším nejvyrovnanějším zápasem, oba sety jsme prohráli v nejtěsnější možné koncovce a vlastními chybami. V 1. setu jsme hráli dobře a vedli 24:21. Pak jsme si nechali spadnout lehký míč, dostali 2 esa, což nás dorazilo a soupeře namotivovalo, takže urval set pro sebe (25:27). Druhý set jsme podali opět velmi dobrý výkon a opět se šlo do vypjaté koncovky. Zkušenější soupeř ji zvládl lépe a po výhře 26:24(!) bral všechny body. Opět jsme si ověřili, že na této úrovni se každá chyba krutě trestá a že soupeři nám nic zadarmo nedají.

Posledním sobotním soupeřem byl domácí extraligový Přerov. První set byl naším nejlepším vystoupením na turnaji. Zcela bez jakékoli bázně jsme na soupeře vlétli a od začátku setu vedli. Skvěle jsme podávali, dařil se i blok, obě smečařky i Ágnes na účku byly na útoku k nezastavení. V tomto zápase zahrála opravdu skvěle Anež, a to nejen na bloku, ale také v poli a zejména tím, jak tým neustále hecovala a podporovala ostatní spoluhráčky. Hrál se skvělý volejbal s dlouhými výměnami a maximální bojovností v poli. Soupeř musel nasadit všechny páky (vyčerpal tajmy, prostřídal sestavu, trenéři hodně zvyšovali na své hráčky hlas) a dotáhl náš dosavadní náskok na 23:23. Za tohoto stavu Týna skvěle zahrála míč o blok soupeře do autu, bohužel domácí rozhodčí teče neviděl a soupeřky to sportovně „zatloukly“ (my jsme jim teče před několika míči sportovně přiznali...). Zkušený soupeř si set dohrál na 25:23 a my sice cítili hořkost, ale zároveň věděli, že jsme podali skvělý výkon a sahali po výhře setu nad extraligovým týmem. Do 2. setu soupeř nastoupil s maximálním nasazením a zápas dotáhl do vítězného konce. Pro dnešek dobojováno, protažení, sprcha, večeře, odjezd na ubytování – pokračujeme v neděli, je třeba zregenerovat a nabrat síly.

V neděli začínáme s Českou Třebovou, soupeřem, kterého jsme minule těsně porazili. Dnes je ale soupeř lepší a na nás je znát únava z těžkých sobotních zápasů. Nedaří se nám, bojujeme spíše sami se sebou, naše sebevědomí klesá a soupeř toho naplno využívá a po výsledcích 25:18 a 25:21 nám minulou porážku vrací. Po tomto „výkonu“ ode mě zaznělo pár ostřejších slov v hodnocení zápasu. Takto se k zápasu nepřistupuje, hlavy dolů klopit nebudeme, jsme Žďárská volejbalová mašina.

A přichází opravdová léčba šokem, protože jdeme na Olymp Praha, momentálně nejlepší kadetský tým v celé republice. Soupeř, který mlátí rychlíky do debla, budí respekt, ale my jdeme do zápasu odvážně a pereme se. Soupeř má velmi kvalitní podání a je hodně těžké se prosadit proti kompaktním trojblokům. Rozhodně jsme nezklamali, ale soupeř je o několik levelů výš, takže náš dvouciferný zisk bodů v obou setech je úspěchem (11:25 a 16:25).

Čeká nás poslední zápas proti extraligovému Prostějovu. V tomto zápasu obě smečařky podaly opět skvělý výkon, soupeř si nedokázal poradit s jejich útokem po lajně a pokud jsme měli přihráno, dokázala Terka i Týna skvěle tímto směrem útočit a nevadil jim ani trojblok soupeře. Zkušenosti i výšková převaha soupeře znamenaly, že ani náš výborný, bojovný výkon body nepřinesl, oba sety skončily 16:25.

Výsledky:
VK Kladno – TJ Žďár nad Sázavou 2:0 (16,14)
Slavie Praha – TJ Žďár nad Sázavou 2:1 (23,-23,7)
VK Kolín – TJ Žďár nad Sázavou 2:0 (25,24)
Volejbal Přerov – TJ Žďár nad Sázavou 2:0 (23,16)
Česká Třebová – TJ Žďár nad Sázavou 2:0 (21,18)
Olymp Praha – TJ Žďár nad Sázavou 2:0 (11,16)
VK Prostějov – TJ Žďár nad Sázavou 2:0 (16,16)

Takže suma sumárum: neocenitelná zkušenost, skvělá atmosféra, porovnání našeho potenciálu s tím nejlepším, co v této věkové kategorii momentálně v ČR je. Náš výkon byl sice kolísavý, ale ukázali jsme, že volejbalově na to rozhodně máme, jen musíme ještě odehrát spoustu těžkých zápasů s kvalitními soupeři a musíme se naučit zvládat zápasový stres. Nejlepší výkony jsme opravdu podávali proti těm nejlepším celkům z extraligy. Některé hráčky soupeřek pravidelně nastupují i v nejvyšší soutěži žen, my jsme naopak měli v základu hráčky, které dosud nehrály výše než v krajském přeboru. Ukázali jsme sobě i soupeřům, že volejbal hrát umíme. Na útoku se soupeři dokážeme vyrovnat, ale podmínku je, že si ten útok dokážeme kvalitně připravit. Soupeřky z extraligy byly technicky skoro dokonalé, my v technice máme mezery, ale na tom jde pracovat. Viděli jsme jasně, co je v našich silách, máme srovnání s absolutní špičkou, ukázalo se, že máme velký potenciál.

Český pohár bude pokračovat ještě dalšími 2 turnaji, jeden bude v březnu, druhý v dubnu. Nyní jsme se z elitní skupiny vrátili do výkonnostní skupiny B (celkem jsou 4). V celkovém pořadí nám v Českém poháru aktuálně patří 9. místo v ČR, což není vůbec špatné. Naším cílem bude pokusit se v březnu zase o návrat do elitní skupiny A a snaha ještě o jedno poměření sil s extraligovými celky na závěrečném dubnovém turnaji. A to by bylo skvělé zakončení našeho "pohárového" účinkování!

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid