Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Dvanáct a dost - vítězná série mužů skončila v Hrotovicích 10.03.2014 | Zápasy

Po týdenní pauze jsme vstoupili do závěrečné třetiny jarní části druholigových bojů a to rovnou zápasem z nejtěžších, na horké půdě lídra soutěže z Hrotovic. Pokud jsme chtěli pomýšlet na celkové prvenství v soutěži, povinnost nám velela dvakrát vyhrát, získat minimálně 5 bodů a přeskočit tak domácí v tabulce. Ovšem že se body z Hrotovic nevozí snadno, jsme se už několikrát sami přesvědčili.


Obě mužstva mají na jaře výtečnou formu, když Hrotovice ztratili pouze jeden zápas v Hronově a my zatím všech 12 utkání zvládli na výbornou. Zápas nevzbuzoval velké očekávání pouze v hráčských řadách, nýbrž i mezi fanoušky. Celá dvacítka si odpustila páteční ponocování a vyrazila s námi brzy ráno autobusem, dalších 8 jich přicestovalo po vlastní ose a nový rekord na venkovních utkáních byl na světě. Domácí fanoušci dorazili v podobném počtu a tak se čekal lítý boj nejen na palubovce, ale i v hledišti.

TJ Sokol Sport V hotel Hrotovice - TJ Žďár nad Sázavou 3:0 (17,23,24) a 3:1 (-20,16,19,26)

Ještě necelý týden před zápasem to vypadalo, že do Hrotovic pocestuje jen hrstka 8mi statečných (ne zdravých), kdy především smečaře byste těžce hledali. Filda měl pracovní povinnosti, Číra zatloukal hřebíky do písku v Praze, Davčův pochroumaný prst spravil až operační zákrok a Kadlíka skolila angína. K tomu se přidalo Ťupíkovo bolavé kolínko, Chláďova až na kost servaná kolena (opravdu z tréninku) a Michalovo rozbité kladivo. Nakonec nebyla situace tak zoufalá, jak se původně zdálo.

Do prvního zápasu jsme nastoupili v následující sestavě: Mouka (N), Kadlík a Míra (S), Hugo a Michal (B), Troji (U) a Peťa (L). Na střídačce byli připraveni Kuba, Chlády, Ťupík.

Úvod zápasu byl plně v režii domácích a jejich dělostřelců na servisu. Tři čistá esa, několik našich útoků z nepřipravených pozic a než jsme se rozkoukali, byl tu první technický oddech a stav 8:2 pro domácí. Světlé okamžiky střídaly nevynucené chyby a náskok domácích stále narůstal. Prali jsme se především s příjmem, naopak naše dětská plachta tentokrát účinnosti pozbývala. Před koncovkou narostl náskok domácích až na propastných 21:11 a měli jsme zaděláno na debakl. Po timu jsme vzchopili útočný prapor, přidali i pár bodů dobrou obranou, ale na víc než zkorigování stavu to nestačilo. I v začátku druhého setu se nám nedařilo poprat se se servisem domácích. Následně jsme útočili do připravené obrany, body přibývaly spíše na straně Hrotovic, které si vypracovaly až 5ti bodový náskok 11:6 a následoval náš time. Důkladně jsme rozebrali, jak a co chceme hrát a vydali se za stíhací jízdou. Pár dobrých obran v poli a následné složené bodovky nám dodaly na sebevědomí a rázem jsme byli domácím rovnocenným soupeřem. Dle hesla každý chvilku tahá pilku, se střídaly 2-3 bodové série na obou stranách. Jako první se k setbolům dopracovali domácí, a to hned ke třem. První jsme blokem odvrátili, druhý dobrou obranou a složenou bodovkou taktéž, ovšem třetí v pořadí už domácí využili a nejtěsnějším rozdílem získali druhou sadu i první bod do tabulky. Předvedená hra z naší strany se ovšem rapidně zlepšila a dokázali jsme dostat domácí pod tlak, ve kterém se již nemohli opřít o tak kvalitní servis. Se zlepšenou přihrávkou jsme konečně mohli více útočně kombinovat a ulehčit tak krajním smečařům. Jistota se přidala i na servisu, kterým jsme hrotovičákům znepříjemnili doposud poklidnou přihrávku. Nicméně se nám dařilo produkovat celkem velké množství vlastních chyb. V úvodu třetího setu jsme sice opět tahali za kratší konec, technický time 4:8, ale potom jsme přidali na důrazu jak na smeči, tak na servisu a na jedenáctce bylo již srovnáno. Domácí jsme tlačili servisem, ti následně útočili do připravené obrany a nám do tabulky bloků naskakovala jedna čárka za druhou. Vypracovali jsme si 4bodové vedení a především srazili herní jistotu domácích k bodu mrazu. Z tempa nás vyvedla až neplánovaná přestávka, kdy se řešil zasedací pořádek přítomných diváků. Domácí posbírali sily, nadechli se k náporu a na 19ti bodech bylo opět srovnáno. Ba co víc, nepříjemnou plachtou, podpořenou dobrou obranou na kůlu, si do koncovky vypracovali slibný náskok tří bodů 23:20. Nechtěli jsme dát kůži lacino a o zápas se ještě poprali. Především blokem a útokem středem se nám podařilo srovnat na 24:24, ale otočit set a zápas se nám už nepovedlo.

Do druhého zápasu už nenastoupil Kadlík, neboť bacil a antibiotika ho definitivně přemohly. Lavička se tak ztenčila jen na kouče a dva blokaře, připravené kdykoliv zasáhnout do hry. Sestava vyběhla na palubovku v následujícím složení: Mouka (N), Ťupík a Míra (S), Hugo a Michal (B), Troji (U) a Peťa (L).

I začátek druhého mače jsme zaspali a domácí odbíjenkáři měli při prvním technickém oddechu již 4bodový náskok. Opět jsme přitlačili na servisu, co nepochytal blok, sebrala obrana v poli a vývoj setu se začal rychle obracet. Na jedenáctce bylo srovnáno a při druhém technickém timu jsme měli Hrotovice 3 body pod sebou. Pár chyb na naší straně, dobrý útok a servis domácí znamenalo srovnání na 19:19. Opět jsme přepnuli na vyšší obrátky a bez větších komplikací set získali. Další dvě sady probíhaly jako přes kopírák. Náš dobrý vstup do setu a průběžné vedení o 3 body. Dobře jsme četli útočné kombinace domácích, drželi je blokem a spolehlivě útočili ze všech pozic. Poté na nás nepochopitelně padla těžká deka, z které místní vytěžili 6-7 bodů v řadě a bylo prakticky rozhodnuto. Hrotovice rozložili naši přihrávku dobře mířenou plachtou, naše nepřipravené útoky končili na bloku, na pásce nebo v autu. Když už se nám podařilo dostat míč do soupeřova pole, bylo to většinou bagrem nebo prsty, načež se lopta okamžitě vrátila nekompromisně k nám. Pod vlivem matného konce obou předchozích setů ani čtvrtá sada nezačala nejlépe a hned od prvních míčů ztrácíme. První technický time už ovšem vedeme o dva body a přebíráme otěže setu. Vracíme se ke hře, která nás zdobí a přidáváme i spolehlivý útok středem. Výsledkem je až 6ti bodové vedení 18:12 a time domácích. Ti nám opět nepříjemně zatápí plachtou, ovšem tentokrát se s tím dokážeme poprat mnohem lépe, ale pohodlné vedení se smrskne pouze na jednobodový náskok 22:21. Následuje dlouhá výměna plná obětavých zákroků v poli. Domácí nakonec posílají míč do autu, věší hlavu, naopak žďárská část haly je v euforii. Celou situaci kontroloval Míra, který balon letící cca 20cm vedle bloku pouštěl do autu. Pro všechny pak bylo obrovským překvapením rozhodnutí spodního sudího Pivničky, který jako jediný v hale ze vzdálenosti 10 metrů viděl teč, byť ji neviděl hlavní rozhodčí, od kterého bylo dění cca 0,5 metru. Doufejme, že jeho vnímání nebylo ovlivněno pivem, které v průběhu druhého zápasu konzumoval… Toto diskutabilní rozhodnutí jednak pokazilo jinak výborný výkon obou rozhodčích, jednak vyvolalo velké emoce jak mezi hráči, tak mezi našimi diváky. Jeden z nich situaci neunesl a chtěl si ji vyjasnit s rozhodčím z očí do očí. Naštěstí si uvědomil vážnost svého počínání a odešel se zchladit ven. Dlouhá pauza a nešťastný verdikt nám na klidu nepřidal. Sice jsme si ještě vypracovali dva setboly, ale nabuzení domácí prodloužení zápasu již nedovolili, trpělivě útočili a důsledným blokem ukončili veškeré naděje na gradování výborného zápasu zkrácenou sadu.

Nutno přiznat, že domácí si dvě výhry zasloužili. Dělali méně vlastních chyb a jednoznačně nás převyšovali na podání. Ziskem 6ti bodů se Hrotovice utrhli na téměř nedostižných deset bodů. Třetí Hronov dvakrát zaváhal v Malšovicích a 4 zápasy před koncem na nás ztrácí 11 bodů. Nám stačí k jistotě druhého místa zisk pouhého 1 bodu. Ve zbývajících zápasech tak dostanou prostor i hráči, kteří do teď nebyli tolik vytíženi.

Závěrem patří velký dík všem divákům, kteří v hale vytvořili báječnou atmosféru a převážně pak těm našim, že byli ochotni obětovat volnou sobotu a jeli nás podpořit na veledůležitý zápas.

Fotografie z utkání najdete ve Fotogalerii.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid