Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Družstvo žen B předvedlo v Jihlavě velmi sympatický výkon 11.11.2017 | Zápasy

V sobotu 11.11. odehrálo družstvo "žen" B utkání krajského přeboru v Jihlavě proti místní Demlovce. Komentář k utkání napsala blokařka týmu Eliška Janovská a doplnil jej trenér Pavel Veselý.


Komentář Elišky:

Do prvního zápasu jsme nastoupily v základní sestavě Kája na náhře, Lenka na liberu, Verča na účku, Viki a Barča M. na smeči a Terka s Eliškou J. na bloku. První set se nám moc nedařilo a nedosáhly jsme ani deseti bodů. Další 2 sety jsme už hrály slušný volejbal, ale na výhru to nestačilo a prohrály jsme 3:0. Během tohoto zápasu střídala Niky Verču na účku.
Ve 2. zápase se nám dařilo a se soupeřkami jsme hrály vyrovnanou hru. Fungovalo nám pole,útok i blok, ale zkušenější tým Jihlavy vždy dohrál set do vítězného konce. Zápas jsme sice nevyhrály, ale předvedly jsme dobrý volejbal.


Komentář trenéra:

Jihlava byla již naším 5. soupeřem v kategorii dospělých a tentokrát se jednalo jednoznačně o náš dosud nejlepší výkon (zejména ve druhém utkání). Výsledkově to tak dobře nevypadá, ale je třeba se na to dívat tak, že tuto soutěž hrají naše hráčky, které jsou věkem juniorky či dokonce ještě kadetky. Ale je to skvělá volejbalová škola, která se nedá nahradit sebelepším tréninkem. V dnešním utkání nám kromě volejbalových dovedností nechybělo ani srdíčko a chuť hrát, což je asi to nejdůležitější, ale soupeř byl velmi kvalitní a zatím nad naše síly.

Již na začátku týdne se hned 3 naše nejzkušenější hráčky omluvily z různých důvodů ze zápasu s loňským vítězem soutěže a nechaly mu své mladší spoluhráčky napospas. Jako by to samo o sobě nestačilo, tak v pátek ráno před utkáním se nám značně zkomplikovala už tak dost složitá situace, když se do problémů s počtem lidí dostalo i naše druholigové Áčko, takže kromě již omluvených hráček jsme také přišli o Elišku Flídrovou, která spolu s Klárou Mokričkovou šla v sobotu nakonec pomoci A-týmu. Takže z 11 hráček, které tvoří tým žen B zbylo najednou 6 hráček. Nakonec se nám sestavu podařilo doplnit o kadetku Viki a své původní plány solidárně změnila i Niky, takže jsme mohli na zápas odjet (s ohledem na předchozí vývoj) v luxusním počtu 8 hráček (z toho 3 kadetky, 4 juniorky a na liberu jediná věkem žena - Lenka).

Do utkání jsme tedy nastoupili nejen ve zcela netradiční sestavě, ale také ve zcela nových černo-oranžových dresech, které holkám moc slušely (posuďte to ve fotogalerii pod článkem). Ale jak už to někdy bývá, týmu krizová situace nakonec pomohla, semkl se a snažil se o to víc. V prvním setu to ještě ale vůbec nefungovalo, holky byly ustrašené, měly z kvalitního soupeře přehnaný respekt, což se projevilo odevzdaným výkonem, kdy jsme do sebe nechali bušit útokem i podáním soupeře a čekali pokorně na konec setu. Výsledek s 6 body na naší straně hovoří za vše. Do 2. setu šly holky jednak s “umytými hlavami” od trenéra, jednak namotivované nebát se riskovat a nedat soupeři výhru zadarmo. Na účko Verču vystřídala Niky a tým se začal pomalu rozjíždět. Lépe jsme přihrávali a dokázali si připravit útok, který společně s dobrým podáním přinášel body. Zejména Viki s Barčou začaly na útoku skládat míče a hned to bylo znát. Třetí set byl z naší strany nejlepší, uhráli jsme v něm 18 bodů, dařily se nám všechny herní činnosti, ale zkušený soupeř si výsledek pohlídal.

Za půl hodinky začal 2. zápas, který přinesl náš dosud nejlepší výkon v soutěži. Snažili jsme se nedat soupeři nic zadarmo, riskovali v útoku i na podání a povedlo se i blokovat útoky soupeře. Prakticky všechny naše hráčky získaly bod blokem, vynikala v tom Eliška J., která měla minimálně 4 bodové bloky a také velmi účinně podávala. Bodové šňůry na podání měla také Kája a Barča. Dařilo se nám také sesbírat nějaké míče v poli, bylo vidět, že tým se dostal do správné volejbalové pohody, začal si věřit, hra měla šťávu a bojovali jsme o každý míč. I když se nám nepodařilo získat žádný set, náš výkon snesl přísnější měřítko a předvedli jsme volejbalový um i bojovnost. Přesně podle zásady, že můžu s lepším soupeřem prohrát, ale makám, nezabalím to předem a snažím se o co nejlepší výsledek.

Makali jsme jako jeden tým, ale chtěl bych tentokrát okomentoval výkon každé z 8 hráček. Začnu od kapitánky. Kája nejen dobře nahrávala a jako správná kapitánka burcovala tým, ale také výborně podávala a prokázala i velkou obětavost v poli, kde často sebrala již zdánlivě ztracené míče. Velkou oporu má družstvo také v Lence na postu libera. Samozřejmě, že ani Lenka není stoprocentní a dělá chyby, ale dokáže ve správný čas tým dobrou přihrávkou uklidnit a také dát holkám přímo na hřišti praktickou radu či taktické pokyny. Prostě to funguje a je moc dobře, že můžeme zkušenosti a volejbalové dovednosti Lenky využít. Výraznou postavou utkání byla Barča, která na sebe brala roli hlavní smečařky a dařilo se jí mnohem vyšší blok soupeře účinně vytloukat. Velmi dobře také podávala a hrála výborně v poli, dnes byla duší našeho týmu. Druhou smeč dnes hrála Viki a chci ji moc pochválit, protože, ač má zatím minimum zkušeností z takovýchto zápasů, podala velmi dobrý výkon, a to zejména na útoku, kde těžila ze své výšky a také odvahy útočit, což přinášelo body. Viki si ještě není příliš jistá na příjmu a v poli, ale i přes tento drobný nedostatek dnes byla velkou oporou a dovolím si říct, že Viki se velmi lepší a že si dnešním výkonem jasně řekla o pevné místo v týmu a základní sestavě. Elišce se na bloku velmi dařilo, měla několik bodových bloků, dařilo se jí i velmi nepříjemné plachtící podání, které letělo nízko nad sítí a dělalo soupeři na příjmu velké problémy. Také v poli Eliška předvedla několik velmi nadějných zákroků. Eliška je společně s Viki velkým příslibem do budoucna, když uvážíme, že jim je oběma teprve 15 let. Jen tak dál, holky. Standardní výkon podala i Terka, podařil se jí s Kájou sehrát porádní rychlík, který šel přímo do palubovky, bodovala i blokem a také podání se jí dařilo. Dnes měla chuť hrát, snažila se a bylo to podle toho také hned znát. Na účku se prostřídala Verča s Niky. Verča dnes neměla svůj nejlepší volejbalový den (příště to bude určitě lepší), a tak odehrála jen dva sety a větší příležitost dostala Niky, která v letošní sezoně maká a má k tréninku i k utkáním velmi dobrý přístup, což se projevuje na jejích zlepšených výkonech. Dnes byla na účku úspěšná, snažila se a byla odvážná, proto se k tomu přidalo i štěstí a hlavně získané body. V poli hrála také obětavě a snažila se týmu pomoci, jak nejlépe dovedla. Dobrý výkon, Niky! Bylo znát, že máš po volejbalu a zápasech hlad a je dobře, že jsi dnes tu příležitost chytla pořádně za pačesy.

Dnes jsem opravdu spokojený, tým fungoval proti silnému soupeři, i když nám chybělo hodně hráček ze základní sestavy. Ale dneska holky ukázaly, že ona vlastně žádná základní sestava neexistuje, protože hrály dobře, našly opět chuť do hry a zahodily strach z chyby a respekt ze soupeře a ono to vše fungovalo a možná lépe, než kdyby tam byla “základní sestava”. Po dnešním zápasu si říkám, že nastolíme nový přístup k fungování tohoto týmu: ať hraje ten, kdo chce hrát a kdo si to přístupem zaslouží, místo v sestavě nemá nikdo jisté, musí si ho svým přístupem a výkony zasloužit. Ono to bude určitě fungovat, už se to prokázalo dneska.

Takže, holky, ještě jednou díky za dnešní výkon a hlavně váš přístup k zápasu, bylo moc fajn koučovat takový tým, který maká, rve se o každý míč, chce hrát kvalitní volejbal a baví ho to. Já jsem si to dneska užil a už se těším, až se nám podaří ten dobrý výkon přetavit v první výhru v kategorii dospělých, tím pak složíte volejbalovou maturitu a bude to taky z mé strany náležitě oceněno :-)

Výsledek: SŠK Demlova - TJ Žďár nad Sázavou 3:0 (6, 13, 18) a 3:0 (17, 19, 19)

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid