Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Domácí tvrz padla, ZR - Střelice 2:3(-21,-13,20,15,-11) 3:1(23,-22,22,23) 09.12.2013 | Zápasy

Poslední zápas letošního roku na domácí palubovce přivedl do vymrzlé haly borce ze Střelic. Kvůli výbornému výkonu z minulého týdne a papírovým předpokladům, byli papírovými favority opět domácí borci. Ovšem byly to právě Střelice, kdo žďárskou mašinu jako poslední dokázal na domácí půdě v březnu tohoto roku porazit.


Ke konci týdne navíc vyvstávalo více a více otazníků kolem klíčového postu – nahrávače. Filda je stále mimo hru kvůli zranění, Mouka končil čtvrteční trénink s kašílkem a v pátek dorazily už jen dresy a na rychlo povolaný Vlasta z bývalého Béčka zřejmě neunesl tíhu okamžiku a v sobotu ráno přišla jen nevolnostní omluvenka. Vyvstala tak otázka, kdo se ujme postu pinkače. Dobrovolníků bylo spousta, ale naštěstí jsme to většině, v čele s Ťupíkem i Chláďou, rozmluvili. Nakonec Zomba sundal bafuňářské sako a poprvé ve své bohaté kariéře se v soutěžním zápase ujal nelehké role.

Do prvního zápasu jsme nastoupili se Zombou na nahrávce, Hugo a Michal na bloku, Míra s Kadlíkem na smeči, Troji na kladivu a jako libero Peťa. Zasáhnout do hry byli připraveni Ťupík, Kubajs, Chláďa a Davča. Kombinační hrou jsme soupeře přehrát nemohli a taktika tak zněla jasně: co nejvíce tlačit hosty servisem, následné útoky z nepřipravených pozic ubránit a vyvarovat se co největšímu počtu vlastních chyb. Od začátku zápasu nás poznamenala přemíra snahy, každý chtěl být všude a přitom nebyl nikde nikdo. Z toho pramenilo velké množství chyb, zbrklost na útoku a body přibývaly převážně na straně hostů. Do zápasu se postupně dostali všichni borci z lavičky, ale tentokrát žádné střídání kýžený efekt nepřineslo. Marná „snaha“ vyvrcholila ve druhém setu, kdy nás Střelice jednoznačně přejely. Ve třetím setu si naše sestava konečně sedla a začala plnit předzápasovou taktiku, která do puntíku vycházela. Hosty jsme tlačili servisem, útokem středem si tak nemohli pomoci a naše obrana sbírala jeden úspěch za druhým. Čtvrtý set jsme šli hned od prvních výměn do velkého bodového trháku. Hosté set zabalili a začali šetřit síly na tiebreak. Jak se ukázalo, byl to z jejich strany mistrovský tak. I když jsme se snažili situaci nepodcenit a rychle z hlav dostat snadný čtvrtý set, byli to právě hosté, kdo začal zkrácenou sadu lépe a především bez chyb. Každou naši nepozornost dokázali Střelice potrestat a malými krůčky se přibližovaly čím dál tím více zisku rozhodující sady. Do koncovky už vstupovali s luxusním 6ti bodovým náskokem, který se nám podařilo jen opticky snížit. Nezbývalo nic než zmobilizovat síly a pokusit se urvat alespoň druhý zápas.

Ten jsme začali se Zombou na nahrávce, Hugem a Michalem na bloku, Kadlík a Míra na smeči, Ťupík na kladivu a Peťa opět jako libero. Vrátili jsme se k trpělivé hře s minimem chyb, tlakem na servisu a následnou obranou, s kterou jsme slavili úspěch ve druhém a třetím setu prvního špílu. Útok z kůlů se dařil, což Zombovi dodávalo víc a víc nahrávačské sebedůvěry a střihl několik povedených akcí se středáky, které by mu Mouči mohl jen závidět. To bylo důležité i z pohledu smečařů, kteří si mohli trochu ulevit a ušetřit cenné síly, protože útočná aktivita ležela především na jejich bedrech. Každý set se nám podařilo vytvořit si do druhého technického timeoutu náskok 5ti bodů a ten s výjimkou druhého setu nakonec vždy udržet, i když to byly kolikrát zbytečné nervy. Především čtvrtý set byl v koncovce vyrovnanou bitvou až do posledního balonu. Tu jsme díky obraně a skvělému poli uhráli my a mohli tak s úlevou oslavit zisk plného počtu bodů. Absolutorium zaslouží předevší Zomba, který z florbalového tréninku skočil rovnýma nohama do zápasů v neznámé pozici a i přes křeče na konci zápasu nás jednoznačně podržel. Snad jen ten blok by mohl do příště trochu vypilovat :-).

Vydřené 4 body jsou vzhledem k nastalé situaci určitě úspěchem. Hrotovice doma s Českou Třebovou nezaváhaly a opět nám trošku bodově odskočily. Poslední zápas tohoto roku odehrajeme na horké půdě aktuálně třetího Hronova, kde jsme loni dostali pěkně naloženo.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid