Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Choceň - Žďár n. S. 3:0 a 3:1 18.03.2013 | Zápasy

K poslednímu letošnímu utkání na půdě soupeře jsme zajížděli na horkou palubovku letošního suveréna 2. ligy, týmu Chocně.


Domácí byli již dávno před koncem soutěže vítězem a jejich hlavní motivací je snaha získat celkově více jak 100 bodů a vyhrát tak sázku, kterou uzavřeli se svým trenérem. V posledním vzájemném měření sil jsme si nevedli vůbec špatně, protože jsme v domácím prostředí před vynikající diváckou kulisou Chocni, jako vůbec první tým, sebrali bod. To byla ale zcela jiná konstelace, protože nyní jsme k zápasu vinou mnoha zranění, nemocí a dalších absencí odjížděli pouze se 7 hráči. Jen pro srovnání: ze sestavy, která zahajovala domácí zápas proti Chocni, byli v choceňské hale pouze 2 naši hráči. Naším cílem bylo oba zápasy důstojně odehrát a pokusit se získat nějaký set. Dalším přínosem zápasu mělo být, že někteří hráči, kteří dosud nedostávali tolik příležitostí, mohli získat cenné zkušenosti v zápasu se silným soupeřem. Oba zápasy jsme tedy odehráli ve stejné sestavě, bez možnosti střídání, když na lavičce zbyl už jen Vesy v pozici trenéra. Na smeči byl Kadlík s Mírou, blok obstarávali Hugo s Chládym, nahrával Filip, roli účka si poprvé pořádně vyzkoušel Kuba a příjem zajišťoval na liberu Číry.

Je třeba upřímně přiznat, že první zápas byl 58 minut trvající splachovák. Domácí nás nijak nešetřili a my jsme hráli s přílišným respektem a odevzdaností. Vyrobili jsme neuvěřitelné množství chyb, takže soupeř měl lehkou práci a po setech 25:9, 25:17 a 25:14 mohl s diváky oslavit zisk 92. bodu v soutěži. Takovýto zápas se těžko hodnotí, takže si pomohu řečí statistiky, která nejlépe dokládá to, co se dělo na hřišti. Za celý 1. zápas jsme dokázali jen 2x soupeře zablokovat, na útoku jsme měli 27% úspěšnost a 10 zkažených servisů. Jedním z mála pozitiv byla 3 esa, přičemž autorem všech byl Filip. Jen pro dokreslení: žádný náš hráč nezískal pro tým více jak 4 body. Ve 3. setu jsme dokázali se soupeřem držet krok do stavu 13:12, pak přišel náš kolaps, na jehož konci byl výsledek 25:14, soupeř tedy uhráll 12 bodů, my 2 body.

První zápas skončil v 11 hodin, druhý začínal až ve 13:30, takže jsme měli dost času na oběd, ale hlavně na přemýšlení o předvedeném výkonu. Do 2. zápasu jsme tedy vstoupili s odhodláním, že musíme přidat na výkonu i snaze a pokusíme se smazat matný dojem, který jsme zanechali z 1. zápasu. Na sestavě nebylo co měnit, ale měli jsme alespoň jiné dresy, takže mohl začít pokus o reparát. Jak naznačuje i výsledek 25:21, tak 1. set nebyl vůbec jednoznačnou záležitostí. Domácí hráli svůj standard, byli trochu ukolébáni naším předchozím výkonem a my jsme naopak přidali jak na snaze, tak na důrazu a agresivitě. Opět to doložím řečí statistiky. Úspěšnost útoku se proti 1. zápasu téměř zdvojnásobila na velmi slušných 51 %, dokázali jsme soupeře v zápase 12x bodově zablokovat a také podání jsme značně přitlačili. Výsledkem byla nejen zlepšená hra podpořená bojovným výkonem, ale také zisk 2. setu v poměru 25:19. Zápas dostal najednou zcela jinou atmosféru a slušně zaplněná choceňská hala viděla konečně napínavý bojovný volejbal s kvalitními výkony obou stran. Domácí byli nuceni konečně pořádně zabrat, což vedlo k tomu, že zvítězili v dalších setech 25:18 a 25:15 a celkově tedy 3:1. Chtěl bych zdůraznit výkon obou smečařů (Míra a Kadlík), kteří tým táhli vpřed a dosáhli na útoku vysoké úspěšnosti (Kadlík 50 %, Míra dokonce 67 %). Druhý zápas byl tedy z naší strany mnohem kvalitnější, byť jsme stále dělali mnoho nevynucených chyb a měli v povědomí pořádný propadák ze zápasu prvního.

Vše zlé je ale na něco dobré. Příští víkend v posledním zápasu letošního ročníku 2. ligy hostíme tým Znojma, s nímž jsme na podzim na jeho palubovce 2x prohráli, takže budeme mít příležitost napravit matný dojem z Chocně a hlavně se poprat v přímém souboji o konečné pořadí. První dvě místa mají již zajištěna Choceň a Hrotovice, ale pořadí na 3. až 6. příčce je stále otevřené. Celek Znojma je určitě velmi kvalitní, ale mělo by být v našich silách uspět. Pokud Znojmo 2x porazíme, budeme určitě nejhůře na 4. příčce konečné tabulky 2. ligy. V případě, že Hrotovice nepoleví ve své výkonnosti a porazí doma 2x Hronov, mohli bychom dosáhnout dokonce na bronzovou příčku, což by pro nás jako pro nováčka soutěže byl fantastický úspěch. Doufáme tedy, že nás v posledním utkání sezony přijdou v hojném počtu podpořit naši věrní fanoušci a my se jim odvděčíme nejen kvalitním výkonem, ale také plným bodovým ziskem, který by nás přiblížil k vytoužené „bedně“.

Autor: Vesy

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid