Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Český pohár kadetek - jsme v TOP 10!!! 21.03.2022 | Zápasy

Víkend 19. a 20. března přinesl další úspěch pro Žďárskou volejbalovou mašinu. Tým kadetek absolvoval v Lanškrouně závěrečný turnaj Českého poháru a vybojoval celkové 10. místo mezi 34 týmy z celé ČR. Komentář napsal trenér Pavel Veselý.


Turnaj proběhl v tělocvičně v Lanškrouně a účastnilo se jej celkem 8 družstev. My jsme sice vyrazili v ideálním počtu 12 hráček, ale byli jsme doplněni o mladší holky, protože jsme postrádali dlouhodobě zraněnou blokařku Aničku a nahravačku Simču. Na turnaji jsme odehráli 7 zápasů a s jedinou výjimkou skončily všechny až tiebreakem. Holky absolvovaly za tento víkend 20 setů, což je pořádná porce volejbalu.

Hned na úvod jsme změřili síly s pozdějším vítězem, týmem Brandýsa nad Labem, a jako jediní jsme je dokázali porazit. První set jsme se tradičně dlouho rozehřívali, takže jej vyhrál soupeř. Ve 2. setu jsme ale zapnuli naplno, hráli hodně útočně a srovnali jsme na 1:1. Následoval náš první tiebreak. Soupeř celou dobu držel mírné vedení, ale my jsme skvěle odehráli koncovku (16:14) a celý zápas urvali pro sebe.

Hned jsme nastoupili proti druhému soupeři z Uherského Hradiště. Tento zápas byl pro nás nejlehčí, soupeře jsme zmákli výsledkem 2:0 a připsali si další 3 body.

Třetí zápas byl podle mě nejlepším utkáním celého turnaje, nastoupili jsme proti domácímu Žichlínku a utkání přineslo výborný volejbal a skvělou atmosféru z obou stran. První set jsme soupeři doslova darovali, když jsme neudrželi vedení a zbytečnými chybami v dramatické koncovce o něj přišli (25:27). Ve druhém setu jsme začali hrát odpovědněji, trochu změnili taktiku a systém obrany a neslo to své plody (výhra 25:19). Do tiebreaku vstoupil lépe soupeř a my tahali za kratší konec, ale opět jsme skvěle uhráli koncovku, kde naše útočnice jasně přehrály soupeřovu obranu. Druhá výhra v tiebreaku 17:15.

Čtvrtým soupeřem byl pražský Braník. Nic proti soupeři, ale hrál antivolejbal a my si s tím nedokázali poradit. Absolutně žádný klasický útok, jen ulívky, nestandardní údery a lobování přes blok. No prostě beachvolejbal ultra light. Prohráli jsme 1:2 v teibreaku a soupeř nás prostě uplácal. To není omluva našeho výkonu, spíše konstatování stavu. Tohle fakt nebyl volejbal, za který by se měly přidělovat body...

V 18:30 jsme zahajovali poslední sobotní zápas proti dalšímu pražskému týmu, a to Slávii. Byla na nás již patrná veliká únava, zejména smečařky toho měly po dlouhém "tiebreakovém" dni plné zuby, ale čekal nás pro změnu další tiebreak. Nejprve jsme vyhráli úvodní set 25:21 a hráli jsme dobře, ale ve druhém setu jsme zbytečně projeli dramatickou koncovku 25:27 a v následném tiebreaku došly síly (10:15), takže druhá prohra po výsledku 1:2.

Dlouhý sobotní den skončil, takže rychlá hygiena, večeře, přesun na penzion a umřít v posteli a nasbírat síly na druhý den.

V neděli ráno nás čekal další prvoligový soupeř - Ústí nad Labem. Hrál se klasický volejbal, první set patřil zaslouženě nám (25:21). Ve druhém setu na nás ale padla deka a nebyli jsme schopni poradit si s podáním soupeře a první bod získali až za stavu 0:10. Tohle už vyhrát nešlo, takže jsme nechali set dohrát mladší holky (14:25) a sbírali síly na 5. tiebreak. A zadařilo se, zamakali jsme a odměnou byla další tiebreaková výhra 15:11.

Čekal nás poslední zápas proti dalšímu prvoligovému soupeři - Poličce. Tohle už byl zápas hlavně o morální síle, všechny smečařky byly fyzicky hotové, ale makalo se. Celý první set vedl soupeř, ale v koncovce jsme jej dokázali přetlačit a urvat set pro nás (25:22). Ve 2. setu ale opět došly síly, soupeř nás přejel 14:25. V 6. víkendovém tiebreaku jsme již další síly nenašli, a tak jsme podlehli 1:2.

Na tomto turnaji jsme tedy obsadili sice až 4. místo, ale dokázali jsme porazit jak 1. Brandýs, tak i druhý Žichlínek. V Českém poháru se celkové pořadí počítá z celého průběhu všech turnajů, takže nám aktuální 4. místo stačilo na celkové 10. místo ze 34 týmů, což je beze sporu velký úspěch.

Absolvovali jsme celkem 4 turnaje Českého poháru, celkem 27 těžkých utkání s odehranými 62 sety. Nejprve v říjnu kvalifikace v Přerově, kde jsme obsadili 3. příčku se 4 výhrami a 2 porážkami za extraligovým Přerovem a ligovým Kladnem. Druhý turnaj proběhl v listopadu v Litni u Berouna a tam jsme doslova excelovali. Zde jsme byli v kompletní sestavě a bylo to znát, všechny soupeře jsme přejeli jasně 2:0 a bez ztráty kytičky a poměrem setů 14:0 jsme se katapultovali do elitní osmičky za extraligovými týmy. V elitní osmičce jsme v únoru sice získali jen jeden bod, ale byla to zkušenost k nezaplacení a 3 utkání proti hráčkám z extraligy (Olymp, Prostějov a Přerov) ukázala náš potenciál. Celková 10. příčka je skvělý výsledek a lze jen spekulovat, jak by to vypadalo, kdybychom byly na všech turnajích kompletní. Ale to je co by kdyby...

Cílem naší účasti v Českém poháru bylo hrát těžká utkání s kvalitními soupeři a získat herní zkušenosti a posunout se vpřed, a to se povedlo. Je to investice do budoucna. Umístění v desítce je bonus navíc, odměna za naši společnou celoroční dřinu.

Výsledky závěrečného turnaje Českého poháru:
TJ Žďár nad Sázavou - Brandýs nad Labem 2:1
TJ Žďár nad Sázavou - Uherské Hradiště 2:0
TJ Žďár nad Sázavou - Žichlínek 2:1
TJ Žďár nad Sázavou - ABC Braník Praha 1:2
TJ Žďár nad Sázavou - Slavia Praha 1:2
TJ Žďár nad Sázavou - Ústí nad Labem 2:1
TJ Žďár nad Sázavou - Polička 1:2

Pokud byste chtěli vidět, jak si naše smečařka Týna umí při posledním míči utkání poradit s blokem soupeře, tak mrkněte na níže uvedený odkaz:
https://fb.watch/bT5LsxJHpn/

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid