Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

A-tým mužů doma jednou v tiebreaku přetlačil Dvůr Králové 30.01.2020 | Zápasy

Komentář k domácím zápasům proti Dvoru Králové hraným na Palachovce napsal s nepatrnou časovou prodlevou trenér Petr Podhrázký.


V sobotu 25. 1. 2020 jsme odehráli první domácí utkání po novém roce. Soupeřem byl tým VK Dvůr Králové nad Labem. Z důvodu obsazeni sportovní haly Na Bouchalkách kýmsi a čímsi jsme odehráli toto kolo v tělocvičně 5.ZŠ na Palachově ulici. Protivníkovi jsme měli z podzimního zápasu co vracet. Uhráli jsme tam pouhý 1 bod a tak byla na řadě odveta. Bohužel proti se postavila marodka v týmu. Počet absencí hráčů stabilního kádru dosáhl té míry, že nám zbylo posledních 7 lidí schopných nastoupit. Nově vypadli nahrávač Jirka Moučka a smečař Jirka Pátek, naštěstí se uzdravil Kuba Augustin. Jako hráčskou rezervu jsme tedy opět povolali z B týmu Honzu Gregora.

V 1. zápase jsme hned zpočátku využili váhání stále ještě se ve stísněném prostoru školní tělocvičny rozkoukávajícího soupeře a poměrně pohodlně jej po svěžím výkonu získali pro sebe. Hráli jsme bez větších chyb a využívali soupeřova trápení na servisu. Od 2. setu však protivník setřepal nervozitu, přestal kazit podání a notně přidal i ve hře na síti. Naše v této fázi zápasu velmi slabé podání, kdy jsme sice ještě tolik nekazili, ale soupeři skoro nezaškodili, umožňovalo Dvoru Králové útočit více středem, což při kvalitě jejich útoku z prvního sledu znamenalo náš velký problém. Zrcadlově stejným skórem tak získal 2. set a bylo srovnáno. Třetí a 4. set pak měly téměř totožný průběh. Od začátku až za jejich polovinu šlo o vyrovnanou záležitost. Těsně před jeho koncem jsme se vždy okolo stavu 20 pro nás dostali do mírného vedení, které se nám ovšem nepovedlo udržet a oba sety jsme v samém závěru vždy o 2 body ztratili. Výsledkem byla prohra 1:3 po sice slušném výkonu krajních útočníků, ale velkou slabinou byla obrana středových hráčů. Hosté měli útok výrazně usnadněn. Soupeř nás ovšem v podstatě vždy zlomil kvalitním servisem, kterým srovnal nepříznivé skóre, vedli jsme ve třetím setu 21:19 a ve 4. dokonce 21:17… Svoji psychickou výhodu pak v koncovkách zkušeně využil.

Do odpoledního zápasu jsme nastoupili beze změn. Hosté ale protočili sestavu, čehož jsme v prvních 2 setech zdárně využili a oba snadno vyhráli. Třetí sada však byla ve znamení herního vzepětí hostů, stejně lehce ji získali pro sebe. Do 4. dějství jsme ovšem měli drtivý nástup my, a když jsme se ujali vedení až 13:6, zdálo se být už rozhodnuto. Dvůr Králové ovšem nesložil zbraně a opět zejména zásluhou kvalitního podání rychle srovnal stav. Chvilku jsme se ještě drželi, ale pak už nás soupeř dorazil. Do tiebreaku jsme pod tíhou ztráty vedení vstoupili nervózně a po pár chybách a soupeřově chytré hře na útoku, když nepřestával využívat nedokonalostí našeho bloku, set dospěl až do stavu 6:9 pro hosty. Od této chvíle jsme však konečně zavřeli celý den v podstatě otevřená vrata na síti a hostující útočníky již k ničemu nepustili. Dvůr Králové již jenom ztrátoval a my stav otočili. Tentokrát jsme to byli my, kdo si pomohl dobrým servisem a o ty potřebné 2 bodíky nakonec byl lepší. Druhý zápas tedy skončil našim skutečně vybojovaným vítězstvím 3:2.

Výsledky:
TJ CETL Cargo Žďár n. S. - VK TAMBOR Dvůr Králové n. L 1:3 (18,-18,-24,-23) a 3:2 (19,18,-16,-21,13)

Sestava:
Dan Pavlík (nahrávka), David Podhrázký a Martin Novotný (smeč), Kuba Augustin a Adam Peňáz (blok), Patrik Juda (univerzál) a Petr Kadlec (libero). Z lavičky vše jistil Honza Gregor.

Dnes jsme tedy získali 2 body. Přes velmi dobrý výkon soupeře a při uznání jeho dnešních kvalit, se však nelze zbavit dojmu, že jsme dnes spoustu bodů poztráceli. Několik nadějně rozehraných setů zůstalo nedohráno v náš prospěch. Soupeř si v nich pomohl velmi dobře provedeným servisem a náš příjem prostě tu situaci několikrát neustál. Když odhlédnu od tohoto faktu, tak jinak byl náš výkon solidní se stoupající tendencí. Velmi dobře opět zahráli David s Patrikem a celé 2 zápasy nás skvěle drželi na útoku. Stoupající výkonnost předvedl na nahrávce Dan. Jistotou byl Petr Kadlec. Problémem byla obrana na síti a nevyrovnaný servis. Na závěr ovšem je třeba zmínit fakt, že z dnešní sestavy byl nejstarším hráčem čerstvý třicátník Peťa na liberu a z týmu, který před 4 lety poprvé v této soutěži zvítězil, pak zbyli s Davidem poslední dva… Zde, v těchto zatím chybějících zápasových zkušenostech, je zřejmě třeba hledat důvod někam zatoulaných bodů. Ovšem vybojovaný tiebreak druhého zápasu je velmi zdařilým počinem naší dnešní sestavy. Relativní spokojenost je tedy tak nějak s velkým přivřením obou očí na místě a soupeř si po zásluze za svoji hru odváží 4 body.

Po třetím „jarním“ hracím víkendu jsme stále na 7. místě. Další utkání, které se koná až v sobotu 9.2.2020, sehrajeme v Chocni.

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid