Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Prořídlá sestava týmu žen dvakrát prohrála v Praze s ČVUT a po podzimu drží 7. místo v 2.lize 16.12.2018 | Zápasy

Komentář k poslednímu letošnímu zápasu napsala hrající trenérka Ivana Koutková


Není to tak dávno, co odstartoval o prvním říjnovém víkendu nový ročník volejbalové ligy žen a ani jsme se nenadály a najednou je po dvou měsících a jednom týdnu jeho první polovina za námi! Těšily jsme na něj, na zápasy, společně prožité chvíle, ovšem neúprosný čas nám v sobotu dne 15.12.2018 vyměřil už poslední podzimní utkání, kterým bude završena již polovina soutěže. Los nás poslal do vzdálené Prahy, a protože všední dny právě uplynulého týdne byly ve znamení dopravních komplikací, měly jsme obavy, jak zvládneme cestu na zápas. To se potvrdilo, hned ze začátku jsme nabraly drobné zpoždění, ale naštěstí se nezopakoval minulý venkovní zápas, kdy jsme z autobusu šly rovnou na rozsmečování, a dorazily jsme na místo relativně včas. Na místě utkání na nás ovšem čekala nepříliš přívětivá sokolovna. Byla malá, balkóny a traverzy zasahovaly přímo až nad hřiště. Navíc se na utkání dostavil pouze 1 rozhodčí, který jak se později ukázalo, nebyl navíc ve své kůži. Nestíhal sledovat hráčky v síti, dobré míče pro nás rozhodl v aut a naopak. K nepříliš povedenému úvodu dne se přidaly i tradiční problémy se sestavou. Ta se musela bohužel obejít bez Verči na bloku i bez druhé Verči. Na uvolněném místě blokařky tentokrát zaskočila Martina Zamrazilová.

Přes výše uvedené trable a fakt, že jsme hrály na půdě tabulkově lepšího soupeře (holky z ČVUT byly před tímto zápasem 3. a my 5.) jsme do prvního zápasu nastoupily odhodlaně a s vírou v úspěch, popř. alespoň v hezký a bojovný volejbal. Ovšem nepříjemné procitnutí přišlo poměrně záhy. Soupeřky na nás vyrukovaly s tvrdým podáním, a tak náš příjem zažil další těžkou zkoušku. V malém prostoru jsme se těžko orientovaly, a když se přidaly i chyby na prvním míči z pole, nebylo v podstatě o co hrát. Oba úvodní sety byly dost jednoznačné. Ve třetím setu se zdálo, že by se karta mohla obrátit, hra byla vyrovnaná a na konci setu nám pomohla kratší šňůrou na podání Ivča Ť., kdy dotáhla svým dobře mířeným servisem do vítězného konce celý 3. set. Čtvrtý a poslední set se ovšem zopakovaly všechny chyby ze začátku utkání, a tak zápas skončil naší prohrou 3:1.

V odpoledním zápase po 1. odehraném setu vystřídala Ivču Ť. na nahrávce Kája. Bylo to naše jediné možné střídání, víc nás bohužel nebylo. V náhře ovšem náš problém ani teď nebyl, takže i když Kája běhala, jak mohla, vítězství tato změna nepřinesla. Odpolední zápas byl rychlý, soupeřky si vzhledem ke svému počtu 12-ti hráček a 2 liber mohly dovolit vystřídat daleko víc, takže kdo si u nich nezahrál dopoledne, vyzkoušel si to na nás odpoledne. Jelikož se nám tentokrát nezadařilo pozvednout úroveň hry ani v jednom setu, prohrály jsme i odpoledne, a to 3:0.

Závěrečné hodnocení se mi nepíše lehce. Největším naším dnešním problémem byl velmi slabý příjem. Také zpracování míčů zadarmo nebylo dobré. Míč "zadarmo", pro který si nahrávačka doslova běží na 4,5 m do hřiště, není dobrý míč a nezaslouží si pochvalu! Na útoku jsme byly silné, bohužel jsme se k němu téměř vůbec nedostaly. Ani na podání jsme tentokrát nezaznamenaly větší šňůru, jak jsme někdy zvyklé. Na blocích nám často špatným nasazením rukou k soupeři neustále míče propadávaly k nám. Mnohdy ani nešlo o volejbal, často se ze strany soupeřek hrála "házená", čili chyť a hoď. Bohužel dnes rozhodčí tyhle míče nepískal a nám tam tím pádem padaly a padaly. Neustále se opakovalo, co by se mělo zlepšit, leč zůstalo jen u slov. Prakticky jsme bodovaly pouze my, buď to byly body pro nás, nebo pro soupeře. Soupeř z Prahy nemusel dělat skoro nic, jeho skóre bezpečně narůstalo především díky našim chybám. Neúmyslně vyslechnutý komentář našich dnešních soupeřek k našemu výkonu zněl: "Bylo to takový odevzdaný" a měly naprostou pravdu. Hodnocení vyznívá docela chmurně, ovšem stále ještě nejsme podle mě na tom tak zle, stačí jen přistoupit ke každému zápasu s větším klidem, s nyní zoufale chybějícím sebevědomím, důvěrou ve vlastní schopnosti a také ve schopnosti všech spoluhráček. V kolektivním sportu to jinak nejde, ovšem především musí každá začít sama u sebe…

Po těchto nepovedených utkáních jsme klesly na 7.místo a zdá se, že pauza po odehrané polovině sezóny přichází právě včas… Nadcházející odpočinek se, doufejme, kladně promítne do výkonů a výsledků ve druhé polovině sezóny.

Sestava: Turinská, Ťupová, Zamrazilová, Koutková, Mokričková K., Mokričková B., Čermáková, Sekničková

Výsledky: ČVÚT - ZR 3:1 (16,19,- 24, 16) a 3:0 (16, 15, 23).

Na závěr bych Vám všem, kteří jste zdárně dočetli dnešní článek až do konce, chtěla popřát krásné a pohodové Vánoce a v novém roce 2019 moře zdraví, štěstí, lásky, spokojenosti a hodně osobních, pracovních i sportovních úspěchů!


 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid