Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži na úvod porazili dvakrát doma Hradec Králové 02.10.2017 | Zápasy

Komentář k domacímu utkání s Hradcem Králové napsal trenér Petr Podhrázký.


Pozoruhodně rychle ubíhající běh času dospěl opět ke konci září, což ve volejbalovém dění znamená, že naplno startují halové volejbalové soutěže. Nejinak tomu je i letos, i když přestávky mezi jednotlivými sezónami se mi zdají rok od roku nějak jakoby kratší. Mužský volejbal ve Žďáře nad Sázavou vstoupil v sobotu dne 30.9.2017 již do své 6. sezóny 2. ligy v řadě. V minulém roce obsadil „A“ tým výborné 2. místo s rekordním bodovým ziskem a letos oprávněně očekává, že na toto kvalitní umístění naváže podobným výsledkem.

Program přípravy byl obvyklý jako v posledních letech se začátkem trénování v srpnu. Novinkou bylo vydařené soustředění na přelomu srpna a září v sousední Přibyslavi. Vytvořené podmínky jak ze sportovního hlediska, tak i z hlediska stravy a ubytování byly na skvělé úrovni a my za ještě jednou dodatečně děkujeme Městu Přibyslav a Penzionu a restauraci U Kubínů. Minusem celé přípravy byla u značné části hráčů tréninková účast, což určitě bude podrobeno objektivní sebekritice a zpytování svědomí. Pokud se ještě k tomu přidala zranění a nemoci, dospěla celá situace k tomu, že nebyla sehrána s výjimkou srpnového turnaje v Drásově žádná přípravná utkání.

Sestava oproti loňskému roku doznala jedné změny. Po extraligovém působení ve Zlíně se opětovně do kádru vrátil nahrávač Honza Barák. Z řad juniorů pak byl napevno do sestavy zařazen blokař Jakub Augustin. Ostatní junioři pak budou k dispozici dle aktuální potřeby.

Start soutěže byl rovnou velice ostrý. K prvnímu měření sil zavítal na žďárskou palubovku jeden z aspirantů na první místo, tým TJ Slavia Hradec Králové, navíc posílen o  dva extraligové hráče (Lenc, Václavík), kteří hostují pro tuto sezónu v jejich sestavě. S přihlédnutím k nulové herní přípravě, když jsme pro nedostatek k víkendovému volejbalu ochotných plejerů museli zrušit účast na tradičním předsezónním turnaji ve Znojmě, jsme k utkání přistoupili spíše s očekáváním, že z naší strany půjde slovy Vladimíra Menšíka v podstatě o pudovou záležitost, tzn. buďto to pude nebo nepude, ovšem dlužno dodat, že klasik českého humoru měl tehdy na mysli trochu jiný obor lidské zábavy. Aktuální sestava pak navíc byla postižena rovnou 3 absencemi a na druhý zápas byla hlášena absence čtvrtá, a to základního stavebního kamene naší hry, libera Petra Kadlece. Nicméně to, co se odehrávalo v prvním zápase na palubovce, popřelo vše výše zmíněné.

Naše nominovaná sedmička hráčů dirigovaná na nahrávce Honzou Barákem prakticky vůbec nepustila hosty do hry. Od prvního míče jsme udávali tempo a tón zápasu. Po snadno vyhraných 2 setech se hosté na určitý odpor zmohli až v setu třetím. Vyrovnaná partie dospěla do koncovky, kterou jsme ovšem s přehledem zvládli. V klidu jsme si tedy dokráčeli pro první vítězství v poměru 3:0 (12,19,24).

Do druhého zápasu naše sestava na rozdíl od prvního zápasu doznala avizované změny. Na post libera se přesunul smečař Míra Šťourač, na smeči jej nahradil Jirka Pátek. Hosté zamotali se sestavou ještě více než my a je pravdou, že jejich výkonu to výrazně prospělo. Obraz hry byl najednou zcela jiný než v prvním zápase. Hosté přijímali, útočili a především polařili, jak se na favorita soutěže sluší a patří. Zejména univerzál Švec svojí levou rukou dělal v naší obraně paseku. My evidentně zaskočeni dobrým výkonem hostů jsme neustále byli o krok za nimi. Přesto se po trpělivé hře ve třetím setu povedlo obrátit zlepšeným servisem vývoj zápasu v náš prospěch a dotlačit zápas do rozhodujícího pátého setu. Druhým rozhodujícím okamžikem se stal začátek tiebreaku, kdy jsme nepříznivý vývoj ze stavu 0:4 dokázali okamžitě zkorigovat a vrátit se tak znovu do zápasu. Vyrovnaný set vyvrcholil dramatickou koncovkou, kterou hosté vlastními chybami nezvládli. Výsledkem bylo druhé vítězství, tentokrát 3:2 (-27,-22, 18, 19, 15). K vítězství výrazně přispěl střídající nahrávač Jirka Moučka, byť v okamžiku střídání nahrávačů nebyla nahrávka slabým článkem našeho výkonu, ale změna rytmu a stylu nahrávky prostě zabrala.

Zahajovací dvojutkání tedy skončilo naším ziskem 5 bodů. Před zápasem bychom tento zisk vzhledem k předpokládané síle soupeře brali všemi deseti a po zápase jsme s ním vzhledem k vývoji druhého zápasu po pravdě řečeno spokojeni také. Obrat z 0:2 na 3:2 se počítá vždy. Soupeř předvedl výkony jako noc a den. V prvním zápase se nepotkal s optimální formou, ve druhém nám pak zle zatápěl. Na naší straně herní činnosti jakžtakž fungovaly, ale byly zatíženy množstvím nepřesností. Největší rezervy byly v naší silné zbrani, kterou je podání.

V příštím zápase přivítáme až za čtrnáct dní ve žďárské hale další kvalitní tým, celek z Hronova. Plánovaný duel druhého kola, který se měl uskutečnit tuto sobotu v Praze proti místnímu SK Prosek, je totiž odložen na 21.10.2017.

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid