Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži A vyhráli jednou v Chocni 11.11.2018 | Zápasy

Komentář k venkovnímu zápasu napsal Petr Podhrázký.


Pátý hrací víkend druholigového programu poslal náš tým v sobotu dne 10.11.2018 do nedaleké východočeské Chocně. Místní, ještě nedávno prvoligové družstvo, se nám zde povedlo v minulé sezóně po skvělém výkonu dvakrát porazit. To ovšem bylo loni, kdy jasným cílem bylo vítězství v soutěži. Letos nás celá řada dlouhodobých absencí a zranění postavila již před startem tohoto ročníku do pozice, kdy spíše jdeme zápas od zápasu, když použiji oblíbenou fotbalovou frázi, a řešíme operativně každý víkend změny v sestavě. Nejinak tomu bylo i dnes. Alfou a omegou volejbalového týmu je post nahrávače. No a jelikož a protože pro tuto sobotu nahrávači v našem městě jaksi došli, obsadili jsme tento důležitý post jinak stabilním liberem Petrem Kadlecem. I ostatní hráči si ale tento víkend užili té jedinečné šance a zahráli si na vice postech pro ně neobvyklých. Jak to tedy vše probíhalo?

Do prvního zápasu jsme vstoupili s Davidem na liberu a juniorem Adamem Peňázem na bloku. Nahrával Peťa Kadlec. Ostatní posty již mely "své" obsazení. Ondra Kadlec a Jirka Pátek smeč, Ondra Ťupa univerzál a Kuba blok. Z lavičky vše jistil Peťa Sobotka. První set se oba týmy tak trochu oťukávaly a moc dobrých výměn k vidění po pravdě nebylo. Nám se povedlo soupeři vnutit styl hlavně nezkazit a po všeobecné šudlané, protože jinak se ani to, co se na palubovce odehrávalo, nedá popsat, jsme úvodní set uzmuli pro sebe. Od druhé sady však domácí Choceň znatelně přidala, zejména na servisu a celkem jednoznačně nás přehrávala. Do hry se dostal i náš jediný střídající hráč, ale nepomohlo to. Další dva sety jsme s výrazným bodovým odstupem za domácími prohráli. Ve čtvrtém setu jsme ovšem takzvaně chytili začátek a s ním taky dech. Najednou se i náš útok mohl chlubit přesností a důrazem a výsledkem bylo lehké průběžné vedení. Choceň nicméně postupně převzala taktovku hry a kráčela rozhodně pro vítězství. Za stavu 24:20 měla 4 mečboly. Ovšem zde přišel zřejmě nejzajímavější a nejsilnější okamžik obou zápasů. Po našem otočení, následném skvělém bloku na handě, udělali domácí smečaři 2 fatální chyby a bylo najednou srovnáno a psychická výhoda na naší straně. Po několikerém dalším překlopení skóre na jednu či druhou stranu jsme nabídnutou šanci konečně využili my a dotlačili tak zápas do rozhodujícího pátého setu. V něm jsme byli již lepší a klidnější a po proměnění třetího mečbolu slavili již na hony vzdálené 2 body za vítězství 3:2.

Po vloženém zápase žen odstartovala odpolední odveta. Do ní bohužel již nezasáhl pro lehké zranění univerzál Ondra Ťupa, takže jsme pro tentokrát nechali post libera bez obsazení a Davida vypustili místo Adama na blok. Univerzálním hráčem se pro tento souboj stal Peťa Sobotka. První set byl ve znamení vyrovnanosti a volejbalu lepší kvality než v úvodním dějství ranního měření sil. A vyrovnané bylo dlouho i skóre. Lehce za polovinou setu jsme však velmi zbytečně neuhlídali nepříliš důrazný domácí servis a několikabodovou šňůru již domácí pochopitelně nepustili. Prohrávali jsme 0:1. Od druhé sady byl ale konečně naplněn celodenní trenérský pokyn podávat jak se sluší a patří na druholigovou úroveň. V následujících dvou setech jsme na servisu zařadili vyšší rychlost a povedlo se nám velice výrazně rozvrátit příjem domácích a tím i otupit jejich útok. Podání v této fázi zápasu bylo asi nejlepší v dosavadním průběhu sezóny a raketové servisy posílali na druhou stranu i plejeři, od kterých na to nejsme zvyklí :-). Otočili jsme tedy na 2:1 pro nás a zdálo se, že si jdeme pro další vítězství. Domácí Choceň ovšem nesložila zbraně a od počátku čtvrté sady se zakousla do hry. Byl k vidění velmi dobrý volejbal a otázkou bylo jen, který tým jako první zachybuje. Bohužel se to stalo nám. Ve druhé polovině setu jsme vyrobili několik polařských a na síti i technických chyb a set prohráli. V této fázi zápasu byla bohužel až příliš znát absence poctivé práce našeho libera, které se tento zápas na naší straně hřiště nacházelo v nahrávačském dresu a nikoliv ve svém tradičním. Stejný obraz hry ve znamení našich nepřesností a vzájemných nedorozumění se nakonec přenesl i do rozhodujícího setu, kde jsme už domácím nestačili ani herně. Odveta tedy dopadla naší prohrou 2:3.

VK Choceň - TJ Žďár nad Sázavou 2:3 (-25,14,15,-28,-13) 3:2 (22,-15,-14,22,10)

Z tohoto víkendu jsme nakonec vydolovali slušné 3 body. S přihlédnutím k celkovému průběhu obou zápasů plných zajímavých zvratů je to spravedlivá dělba bodů. Mohli jsme jich mít sice více, ale také třeba vůbec žádný, takže panuje plná spokojenost. Ale je třeba opravdu připomenout, že vedení 2:1 po tak jednoznačném průběhu by se pouštět nemělo! Všichni hráči zahráli velmi slušně. Oporou týmu byli oba smečaři, zejména Ondra Kadlec. Velice zdatně mu sekundoval Jirka Pátek. Ostatní zaslouží pochvalu za to jak se poprali s posty, na kterých normálně nehrají. V tabulce zůstáváme na třetím místě. Do čela se propracoval Hronov, zřejmě asi letošní největší favorit na vítězství, ztrácíme na něj pouze 3 body. Další utkání odehrajeme již tuto sobotu v domácí hale proti hradecké Slavii.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid