Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Z druhého venkovního výjezdu sezóny do Havlíčkova Brodu má Áčko mužů jedno vítězství 11.11.2019 | Zápasy

Komentář k derby v Havlíčkově Brodě sestavil trenér Petr Podhrázký


Druhý listopadový víkend měl A tým mužů na svém druholigovém programu teprve druhý venkovní dvojzápas této sezóny. Vyrazili jsme do nedalekého Havlíčkova Brodu do tělocvičny místní stavební průmyslovky k místnímu derby. Pohled do tabulky byl pro nás příznivý. Na soupeře jsme shlíželi z bezpečných výšin naší 2. příčky. Ovšem všichni jsme ještě měli na paměti naše přípravné předsezónní utkání se stejným soupeřem na stejném místě, kdy jsme po velmi neurovnaném výkonu neuhráli ani set. Otázka favorita tohoto duelu tak byla zcela otevřená a šance na zisk bodů tak zcela vyrovnané. Naše sestava sice nebyla úplně kompletní, pár omluvenek se přece jen našlo, ale celkový počet 10 hráčů byl pro průběh obou zápasů velmi pohodlný a dostačující.

V prvních míčích prvního zápasu se potvrzovaly předzápasové prognózy o vyrovnanosti obou soupeřů. Na obou stranách po jistém příjmu nahrávači dělili rovnoměrně hru a útočníci spolehlivě skládali po pěkných akcích na zem jeden míč za druhým. Netrvalo to však dlouho a do naší hry se vkradly chyby na útoku, kterými jsme domácí pustili do vedení. Přidaly se i nepřesnosti na příjmu a byť se obrana na síti tužila seč mohla, nestačilo to. Domácí do nás solili servis a velmi rychle nám utekli až na rozdíl 7 bodů. Za stavu 14:21 se ale konečně našel náš kvalitně podávající hráč, kterým byl po oba dva duely ve výborné fazóně hrající nahrávač Jirka Moučka, a náskok byl smazán na rozdíl jediného bodu. Po další korekci jsme stav zcela srovnali a na všechny přítomné čekala dlouhá koncovka, ve které byli o dva body lepší domácí, když jsme jim k tomu opět dopomohli útočnými chybami. Skóre se zastavilo na hodnotě 32:30 pro Havlíčkův Brod. Vyhraný set dal domácím křídla a ve 2. setu nám příliš čuchnout nedali. Za pouhých 20 minut jsme se zase stěhovali na druhou stranu hřiště… Vedení 2:0 na sety domácí rozhodně neukolébalo a nadále tlačili náš příjem servisem dál od sítě. Z vysokých nahrávek jsme pak velmi těžko hledali cestu jak bodovat. Skóre dospělo až do stavu 11:7 pro domácí a přišlo naše druhé vzepětí v tomto zápase, kdy jsme srovnali stav v nepříznivě se vyvíjejícím setu. Tentokrát jsme se mohli opřít o výbornou hru na obraně a na útoku středem, kdy si Jakub Augustin pronajal síť k sérii pěti úspěšných útoků z rychlíku. Závěrečný míč pojistila ukázkově zablokovaná lajna. Snížení stavu opět dalo křídla týmu, který zvítězil v předchozím setu, a tím jsme byli tentokrát my. Najednou to byl Žďár, který lépe podával, spolehlivě útočil a nechal chybovat soupeře. Zdálo se vše na nejlepší cestě k tiebreaku. Ovšem za stavu 14:10 přišla první naprosto zbytečná chyba na útoku, následoval fatální omyl do té doby slušně pískajícího rozhodčího, poté další naše chyba a rázem byl stav srovnaný. V závěru setu jsme pak naprosto zbytečně přidali znovu útočné chyby a v podstatě domácím předali tři body jako na podnose. Výsledkem zápasu byla tedy naše prohra 1:3. Nicméně výkon domácích byl natolik kvalitní, a to zejména útočně z hlavního kůlu, že jejich vítězství bylo naprosto zasloužené.

Po pauze na oběd začal druhý zápas v 14.00 hod. Sestava domácích, až na libero, nastoupila beze změn. My jsme udělali také jednu změnu. Dalo by se tedy říct, že měl pokračovat i nezměněný obraz hry z dopoledního zápasu. Opak byl pravdou. Jakoby nastoupila jiná mužstva. My jsme od počátku vlétli do utkání sebevědomě a razantně. Opírajíce se o kvalitní podání jsme řady domácích drtili i důrazným útokem. Dopomohl nám k tomu oproti prvnímu zápasu zlepšený příjem. Je ale faktem, že domácí ovlivněni pro ně od prvních míčů nepříznivým vývojem stavu, nepodávali tak dobře jako ráno. Všechny sety byly velmi podobné. Vždy jsme se ujali drobného vedení, které jsme okolo stavu deset navýšili na pohodlný několikabodový náskok, a ten jsme v naprostém klidu udrželi až do konce. Za necelou hodinku čistého času tak bylo hotovo a 3 body byly tentokrát naše po našem asi nejlepším výkonu v sezóně.

Shrnutí obou dnešních zápasů je poměrně jednoduché. Zatímco v prvním zápase jsme nepřekonali dobrou domácí hru zejména zásluhou vlastních chyb na útoku pramenících ze začátku ze špatně volených řešení situací a na konci zápasu ze ztráty koncentrace. Ve druhém utkání nebylo o vítězi od začátku pochyb. Spravedlivá dělba bodů tak mohla být méně rovnocenná, kdybychom alespoň částečně omezili vlastní omyly. Na rozdíl od prvního venkovního zápasu ve Dvoře Králové máme jedno vítězství a také velmi dobrý pocit ze hry v odpolední odvetě. Výborný výkon podal nahrávač Jirka Moučka, ve druhém zápase pak Patrik Juda. Po oba zápasy si držel vysoký standard výkonu i Kuba Augustin na středu. Stabilní oporou byl i David Podhrázký, a to zejména na příjmu. Po tomto zápase jsme klesli v tabulce na 3.místo .

TJ Jiskra Havlíčkův Brod – TJ Žďár nad Sázavou 3:1 (30,17,-25,23) a 0:3 (-18,-19,-17)

Příští zápas hrajeme již tuto sobotu, opět doma, a přivítáme celek Turnova.



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid