Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

V souboji o vedení v 2.lize mužů měl o kousek navrch Hronov, ale 2 body máme! 03.12.2018 | Zápasy

Komentář k zápasu mužského A týmu v Hronově napsal Petr Podhrázký.


V první prosincovou neděli se tým žďárských mužů vydal k důležitému zápasu do východočeského Hronova, kde ho čekaly dvě příležitosti k potvrzení dobrých letošních výkonů ve druhé volejbalové lize. Od 10 hodin místního času totiž nově, mimochodem velmi zdařile, zrekonstruovaná hala očekávala souboj o vedení v tabulce. Oba dva týmy totiž před utkáním v pořadí rozděloval jen lepší poměr míčů. Na cestu se v poloprázdném autokaru vydalo pouhých 7 hráčů, které pro jistotu doplnil jako rezervní hráč Zomba. Ostatní členové soupisky byli buď zraněni, volejbalově zaneprázdněni jinde či jinak zaneprázdněni vůbec... :-(. Nicméně na straně domácích jsme zaznamenali také jednu důležitou absenci, kterou byl jejich chybějící hlavní smečař, což nám dávalo určitě šanci na nějaký ten úspěch. To ovšem neznamenalo, že bychom v úspěch nemohli reálně doufat i tak. Naše značně okleštěný soubor hrající v podstatě každý víkend v jiné základní sestavě předvádí ve všech zápasech až na první zápas s Dvorem Králové dobrý, obětavý a konsolidovaný volejbal, pravidelně výrazně boduje a v letošní sezóně postrádající jasného lídra stále drží přední příčky ve vyrovnané první polovině tabulky.

Do prvního zápasu oba týmy vstoupily poměrně klidně a solidně využívaly svoje šance na body. Domácí poměrně hodně kazili servis, my jsme pak ten zbytek domácích podání solidně odpřijímali a na síti nabídnuté šance využívali. To nám stačilo na pohodlné vítězství v této úvodní sadě. od druhého setu však domácím začal servis "chodit" a rázem se situace otočila. Tak jak jsme my domácí převyšovali v setu prvním, tak hronovští přehrávali nás v setu druhém. Po srovnání na 1:1 byl třetí set již naprosto vyrovnanou záležitostí s lepším koncem pro nás. I ve čtvrtém setu se zdálo, že jsme o trochu lepší, v polovině setu jsme si vytvořili dvou až tříbodový náskok, který jsme drželi až do stavu 21:19, ale od této chvíle jsme již nestačili čelit domácímu tlaku, zejména na servisu. Bohužel i při relativně slušně zpracovaném podání se do naší hry vkradla v následujících úderech nepřesnost a nejistota. Domácí set otočili, srovnali na 2:2 a v tiebreaku potvrdili lepší herní naladění na rozhodující set. Výsledkem byla prohra 2:3.

Po pauze vyplněné zápasem 1.NL žen jsme zahájili před třetí odpolední hodinou druhý duel. K naší smůle pro nás ranní prohra znamenala ještě jednu nepříjemnost. Michalovi na bloku zraněné koleno vystavilo pro dnešek stopku, a tak jsme nuceně zaimprovizovali. Na blok se posunul David, na smeč místo něj z náhry Míra Šťourač, na náhru z libera Peťa Kadlec a na uvolněné libero Zomba. Ondra Kadlec na smeči, Kuba na bloku a Peťa Sobotka na univerzálu zůstali naštěstí na svých místech. Přesto to na naší hře nebylo znát, od počátku jsme dobře podávali a hned zkraje setu domácím bodově utekli, určitou bezradnost na druhé straně sítě jsme spolehlivě využili k zisku 1. sady. Zase jsme tedy vedli 1:0... Ve druhé sadě však přišel náš herní kolaps, nešlo vůbec nic a velmi rychle byl konec. Ve třetí pokračovali domácí ve výborném volejbale, ale naše herní zlepšení přineslo spoustu pěkných výměn ve vyrovnaném setu. Domácí však přece jenom dotáhli své snažení do úspěšného konce a ujali se vedení 1:2. Nesložili jsme zbraně a ukázkovým zápalem do hry jsme Hronov v průběhu čtvrté sady přetlačili a v koncovce nepřipustili žádnou dramatickou zápletku, Čekal nás dnešní druhý tiebreak. Bohužel naše vzepětí v předchozím čtvrtém dějství druhého záopasu bylo zřejmě příliš velké a intenzivní a možná vědomí získaného bodu podvědomě upustilo páru z tendru žďárské mašiny. Hronov do pátého setu vlétl, od počátku připisoval bod za bodem a dopracoval se až k vedení 2:7. V tuto chvíli přišlo naše poslední vzepětí a dobrou obranou na síti i v poli jsme nakonec srovnali až na 10:10. To už ale bylo opravdu z naší strany vše. Závěr zápasu proměnil ve svou sólo záležitost domácí dnes nejlepší hráč Manych a třemi složenými míči po sobě prakticky rozhodl o zápasu. Dále jsme již těžko vzdorovali a Hronov nakonec dotáhl set i zápas do vítězného konce s poměrem bodů 10:15 v této rozhodující sadě a 2:3 na sety.

VK Hronov - TJ Žďár nad Sázavou 3:2 ( -20,19,-21,23,12) 3:2 (-18,14,24,-19,10)

Odjíždíme tedy se 2 prohrami, ale přesto se 2 získanými body a na Hronov jsme ztratili také pouze 2 body. Jelikož další konkurenti rovněž nebodovali naplno, jsme tím pádem stále v těsném kontaktu s lídrem soutěže, kterým je právě náš dnešní soupeř. My jsme čtvrtí a přeskakuje nás o bod Havlíčkův Brod a o jedno vítězství Turnov. Počet vítězství je totiž při rovnosti bodů druhým kritériem stanovujícím pořadí týmů. Jaké poznání přinesly tyto 2 zápasy? Když odhlédneme od výsledku, který se nezasvěceným nezdá příliš dobrým, ale není to opravdu tak, tak vesměs pozitivní. Tým má charakter, bojuje a neskládá zbraně. Z hráčů je cítit vůle po vítězství. Vynucené změny v sestavě, podotýkám zásadního charakteru, nepostihují hru tolik jak by se dalo předem předpokládat. Zejména po dnešním dni se můžeme za oběma zápasy ohlédnout s pocitem hrdosti a dobře odvedené práce, byť se to nepovedlo bodově náležitě zhodnotit. Pochvala jednotlivců by tento víkend nebyla na místě, uznání zaslouží každý jeden hráč, celý tým! Jen tak dál. Domácí Hronov zahrál velmi dobře a v obou rozhodujících setech byl prostě lepší, živější a odhodlanější. Obě vítězství si zasloužil, stejně tak jako my si ale zasloužili ty dva body ...

Tuto sobotu, tzn. 8.12.2018, hostíme od 11.00 a od 15.00 hod. na domácí půdě družstvo pražských Modřan.



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid