Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

V posledním kole soutěže muži A dvakrát podlehli domácím Hrotovicím 26.03.2018 | Zápasy

Komentář k poslednímu zápasu A týmu mužů společně se stručným zhodnocením vítězné sezóny.


Letošní ročník druhé ligy ve volejbale mužů byl v sobotu 24. 3. 2018 zakončen posledním jarním zápasem. V pozici jistého vítěze jsme se střetli, ovšem tentokrát na venkovní palubovce, stejně jako před rokem s dlouholetým účastníkem soutěže, jejím několikanásobným vítězem a medailistou, týmem Sokol Hrotovice Sport Hotel. Domácí mužstvo letošní sezónou proplouvalo znatelně lépe než v loňském ročníku, kdy značně zaostávalo za svými výsledky a možnostmi. V našem družstvu byla situace taková, že jistota prvního místa postavila tento zápas do pozice, kdy jsme mohli naprosto bez nervozity zakončit sezónu dvěma utkáními odehranými jen tak pro radost ze hry. To ovšem komplikovala absence hned poloviny (!!) hráčů dvanáctičlenného kmenového kádru, a to opravdu ze všech možných důvodů…. Šanci tedy dostali tři hráči juniorské zálohy, již víceméně pravidelný člen A týmu Petr Sobotka, po roce opět povolané libero Pavel Šimek a zcela nově premiérově nastupující Adam Peňáz.

Utkání tedy bylo zčásti pojato i jako zkouška nových tváří a pravděpodobné budoucnosti žďárského volejbalu. Záměrem bylo rovněž rovnoměrně rozložit zátěž na všechny hráče. Hlavním problémem, ze kterého jsme měli největší obavu, byla nepřítomnost libera Petra Kadlece. Narušení léty zajeté souhry, jeho chybějící klid při zpracování míče i při vyhodnocování herních situací a nesporná herní kvalita měly, jak se ukázalo, zásadní vliv na náš herní projev po oba dva zápasy. Komplikace se sestavou jsme tedy vyřešili zapojením juniorského libera a obsazením postu univerzála dalším juniorem Petrem Sobotkou.

První set však od samého začátku nevypadal vůbec dobře. Hrotovice na nás vytáhly své dvě hlavní zbraně, obávanou souhru nahrávače Jirky Koloucha s hlavní postavou týmu smečařem Petrem Roupcem a ve své domácí hale tradičně velmi účinný servis. A dalo by se říci, že velmi úspěšně. Zejména podání v našich řadách dělalo paseku a hned v průběhu prvního setu vyautovalo naše libero, které bylo z příjmu staženo pouze do pole. Když ani zbývající přijímačí nepřeváděli příliš jistý výkon, nezbývalo našemu nahrávači než osvědčit rychlé nohy, použít všechny možné techniky nahrávky a nějakým způsobem dopravit míč směrem k útočníkům. Domácím se dařilo na útoku, a byť jsme občas něco chytili blokem a zabodovali, tak v poli to bylo tentokrát opravdu k uzoufání. Protože obraz hry zůstal výše popsaným způsobem víceméně podobný, tak pro hrotovické nebyl problém vyhrát v poklidu bez ztráty setu první zápas. Opravdu jsme tentokrát nezaškodili…

Ve druhém zápase si odbyl premiéru v základní sestavě na bloku Adam Peňáz. Hra přes veškerou naši snahu bohužel pokračovala v zajetých kolejí prvního zápasu. Domácí hráli volejbal, my odbíjenou… Po celé první dva sety pokračovalo trápení z dopolední selanky. Ve třetím setu jsme přiriskovali servis, zatopili domácímu příjmu a rázem bylo na světě výrazné vedení, které jsme i zásluhou oddechujících domácích využili ke zisku třetího setu. Ve čtvrté sadě však Hrotovice přeřadily na vyšší rychlost a my jsme nenašli již odpověď… Po prohře 1:3 jsme podruhé v sezóně z venkovního zápasu nezískali ani jeden jediný bodík…

Náš tým dnes nepředvedl dobrý výkon, hra nešlapala úplně podle našich představ. Standardně dobrý (zejména běžecký…) výkon odvedl pouze Jirka Moučka na nahrávce a univerzál Petr Sobotka jako jediný poměrně slušně přijímající hráč. Kromě dvou bezbodových porážek byla sobota i ve znamení další nepříznivé události pro naše družstvo. Sobotní zápas byl zdá se posledním soutěžním zápasem pro dlouholetou oporu žďárského bloku Míru Hübla, který ohlásil ukončení aktivní činnosti. Sousloví zdá se z předchozí věty je záměrné a to proto, že je eventuálně možné počítat s jeho výpomocí v opravdu nouzových případech i v další sezóně.

Výsledky:
Sokol Hrotovice Sport Hotel - TJ CETL Cargo Žďár n. S. 3:0 (22,15,19) a 3:1 (18,22,-14,21)

Na závěr pár slov k uplynulé sezóně. Nejprve trochu statistiky, pro srovnání jsou uvedena i čísla z posledních třech sezón:

Sezóna: 2017/2018 2016/2017 2015/2016 2014/2015

Umístění: 1.místo 2. místo 4. místo 1. místo
Počet bodů: 74 bodů 88 bodů 63 bodů 83 bodů
Počet bodů podzim/jaro: 34/40 43/45 bodů 34/29 bodů 43/40 bodů
Poměr vítězství /porážek: 26/10 29/7 20/16 28/8
Počet bodů doma: 46 bodů 41 bodů 33 bodů 50 bodů
Poměr vítězství/porážek doma: 16/2 14/4 11/7 17/1
Počet bodů venku: 28 bodů 47 bodů 30 bodů 33 bodů
Poměr vítězství/porážek venku: 10/8 15/3 9/9 11/7
Tiebreaky vítězství/porážky: 7/3 2/3 3/6 4/3

Celkový účet za vítěznou sezónu zní 74 bodů a 26 vítězství. Oproti roku předešlému, kdy jsme byli druzí, jde však o pokles o celých 14 bodů. Ale mistrovská sezóna je mistrovská sezóna a to se počítá!! Při porovnání s minulou sezónou lze najít zajímavou změnu a tou je úspěšnost na venkovních palubovkách, kdy jsme svoji loňskou výjimečnost (47 bodů z 54 možných) popřeli a vrátili vše do obvyklých kolejí. Další zajímavostí je bodově nevydařený podzim a konečně na žďárské poměry nebývalá úspěšnost odehraných tiebreaků (7 vítězství, 3 porážky). Co vlastně tato čísla znamenají a co se za nimi vše skrývá?

1) Nízký celkový zisk a nízké body po podzimní části jsou ovlivněny onemocněním nahrávačů v podzimních venkovních zápasech na Proseku a v Malé Skále, kde jsme ze čtyř zápasů vydolovali pouhé čtyři body.
2) Tato skutečnost společně s posledním „odpočinkovým“ zápasem v Hrotovicích měla zásadní vliv i na nižší bodové skóre z venkovních zápasů.
3) Konečně se projevila zkušenost týmu, který z 10 tiebreaků prohrál pouhé 3.
4) Ve venkovních duelech došlo k výpadkům, ale naštěstí víceméně s týmy ze středu či z dolní poloviny tabulky. Důležité zápasy právě na palubovkách silných týmů jsme, když nepočítáme poslední výlet do Hrotovic, zvládli (Hradec Králové, Choceň).
5) Právě vyhraný tiebreak v Hronově a obě skvěle zvládnutá utkání v Chocni položily základ k jarnímu trháku.
6) Získané 1. místo je druhým vítězstvím tohoto kolektivu v soutěži a pátým medailovým umístěním ze šesti absolvovaných sezón!!
7) Tým sice zvítězil, ale začaly se plně projevovat důsledky stárnutí a malého doplňování o mladou čerstvou krev v minulých sezónách. Za posledních pět sezón pouze David Podhrázký a Jakub Augustin. Není počítán zkušený harcovník Jirka Pátek a stále ještě pendlující Petr Sobotka.
8) Pro tým, jeho hru a výsledky zásadní hráči (nahrávač Jirka Moučka, univerzál Ondra Trojánek, libero Petr Kadlec) vydrželi až na podzimní zdravotní kolaps nahrávačů v pořádku celou sezónu.

Plusem je zcela nepochybně postupné stále vyšší zapojování juniorů do tréninků a letos již i do samotné hry. Plnohodnotným členem kádru se stal blokař Jakub Augustina v průběhu sezóny prakticky i Petr Sobotka, který si vyzkoušel posty blokaře, smečaře i univerzála. Díky jejich pomoci jsme byli schopni absolvovat některá utkání bez obav z komplikací při skládání zápasové sestavy. Do budoucna si tak lze jenom přát, aby vše pokračovalo v podobných kolejích a další úspěšné sezóny jenom přibývaly.

Na závěr bychom chtěli opět poděkovat oddílu za vytvořené podmínky, rovněž našim sponzorům a zejména hlavnímu sponzorovi družstva mužů firmě CETL Cargo s.r.o. Hlinsko. V neposlední řadě patří dík i divákům za projevenou přízeň a účast na našich zápasech. Poděkování patří i všem ostatním účastníkům našich tréninků, kteří nám svou účastí na nich pomáhali udržet počet trénujících na smysluplných počtech.

V poslední řadě pak zcela zřejmě patří uznání trenérům juniorů a B týmu, Zbyňkovi Kalinovi a Vlastovi Elblovi za bezprostřední a bezproblémové uvolňování svých svěřenců pro potřeby a týmu.



Na závěr tedy pochopitelně vítězná sestava:

Jirka Moučka – nahrávka, Honza Barák – nahrávka, Petr Kadlec – libero, Ondra Trojánek – univerzál, Ondra Ťupa – univerzál, Ondra Kadlec – smeč, Jirka Pátek – smeč, David Podhrázký – smeč, Míra Šťourač – smeč, Míra Hübl – blok, Michal Maša – blok, Kuba Augustin – blok, Petr Sobotka – smeč, blok, univerzál

Jeden soutěžní víkend s týmem dále absolvovali: Dan Pavlík – nahrávka, Adam Peňáz – blok, Pavel Šimek – libero

Trenér. Petr Podhrázký
Asistent trenéra: Petr Veselý (rovněž nastoupil jako libero)


 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid