Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Mužské áčko 2x vyhrálo ve Dvoře Králové a upevnilo si druhé místo! 13.01.2019 | Zápasy

Článek k prvnímu utkání jarních odvet napsal trenér týmu Petr Podhrázký


Po přestávce mezi první a druhou polovinou sezóny se po Novém roce rozběhla znovu druhá liga ve volejbale mužů. K prvnímu zápasu roku 2019 jsme se v sobotu 12. 1. 2019 vypravili na půdu týmu VK Dvůr Králové nad Labem. Domácí mužstvo před zápasem figurovalo na čtvrtém místě tabulky, v letošní sezóně se pohybuje v jejích nejvyšších patrech, a protože náš tým je v nich po podzimních výsledcích rovněž, byl tento duel v podstatě soubojem o druhé místo v průběžném pořadí. Do východočeského města jsme cestovali se vzpomínkou na minulou sezónu, kdy jsme zde 2x vyhráli, z toho jednou v tiebreaku, a přivezli tehdy 5 bodů. To ovšem byly časy, kdy jsme na zápasy jezdili v počtu cca 10 hráčů. Letošní sezóna je jiná a počet 8 lidí do hry je považován za uspokojivý a v podstatě již normální. Naše řady byly pro tentokrát oslabeny kromě trvale zraněných univerzálů Ondry Trojánka a Ondry Ťupy o Petra Sobotku, hostujícího tento víkend v 1.NL za MFF Praha a Míru Šťourače plnícího si trenérské povinnosti u mládeže. Naštěstí se již plnohodnotně do sestavy vrátil po dlouhé pauze nahrávač Jirka Moučka.

První utkání a jeho úvodní set obě mužstva hrála volejbal odpovídající prvnímu soutěžnímu zápasu po delší pauze. Poměrně velké množství chyb a nepřesností bylo vidět na obou stranách. My jsme ale přece jen na obou kůlech a zejména na tom hlavním útočili i bránili lépe, a tak se nejen první, ale i ten druhý set stal docela snadno naší kořistí. Hráli jsme v klidu, relativně důrazně a poměrně zkušeně. Vše ovšem přestalo stačit od třetího setu, kdy domácí výrazně zlepšili pole a zejména znatelně přidali na servisu. Hra se zcela vyrovnala a bylo jen otázkou, kdo v daném setu uhraje o ty dva body víc než soupeř. Ve třetím setu se to povedlo domácím a ve čtvrtém nám. Tím pádem jsme v prvním zápase zvítězili 1:3 a připsali si z tohoto měření sil všechny 3 body. Do začátku jarních odvet tedy dobrý počin.

Do odpoledního zápasu jsme ovšem bohužel vstoupili zcela jinak než ráno. Rychlost pohybu většiny zúčastněných neodpovídala druholigovým parametrům. Nedostatečná koncentrace a připravenost na zápas a pomalé nohy byly znát jak na příjmu, tak poté i na útoku. Navíc domácí do zápasu přišli ještě z důraznějším a odvážnějším servisem než v ranním duelu. Opravdu jej osolili, takže hra vypadala asi následujícím způsobem. Pokud nedal Dvůr Králové aut z podání, tak se na naší straně konal buď přímý bod anebo nahrávač trénoval nahrávku ze všech možných pozic na hřišti, jen ne z té žádoucí. Útok pak jen přepravoval míč na domácí stranu, kde v pohodě hrající soupeř neměl problémy se zpracováním a následným složením balónu. Po zisku pouhých 13 bodů v prvním setu zcela jasně dominovali domácí a začátek druhého setu v podobě jejich náskoku 0:4 vůbec nenasvědčoval, že by mělo k nějaké změně v obrazu hry dojít. Naštěstí se v té chvíli povedlo pár dobrých míčů a srovnali jsme na 6:6. Od toho okamžiku jsme přece jen přijímačsky pookřáli a začali se prát o možný zvrat v zápase. Zcela vyrovnaný set hosté v koncovce za přispění štěstí v podobě pásky při jejich servisu přece jen zvládli a ujali se vedení 0:2. Od třetího setu jsme trochu organizačně upravili servis a za přispění domácích, kteří herně mírně polevili, jsme začali mít v zápase navrch. Třetí ještě poměrně vyrovnaný set nám ještě zatápěli, ale ve čtvrtém už jsme je již od začátku jasně přehrávali. Do rozhodující sady jsme tedy vstupovali s psychickou výhodou možného otočení zápasu ze stavu 0:2, nicméně bylo vidět, že Dvůr Králové nechtěl dát dnes svoji kůži zadarmo. Hrál se obětavý a bojovný volejbal a my jsme v něm bodově zaostávali. Domácí útok středem byl v těchto chvílích skutečně nechytatelný. A když za stavu 7:8 domácí středák vytáhl opravdu kvalitní servis, a to hned třikrát, byl stav najednou již 7:11, tedy již zdánlivá beznaděj. Pak však už přišly pouze a jen naše chvíle. Soustředěným a bezchybným výkonem jsme přidávali bod za bodem. Dvůr Králové viditelně po našem dotažení skóre ztrácel sebedůvěru a pomáhal nám nedůrazem a chybami, co to šlo. Nakonec jsme celý zápas ukončili výstavním blokem a poměrem bodů 15:12 vyhráli celý pátý set a tedy i zápas.

Výsledky:
VK Dvůr Králové n. L. – TJ CETL Cargo Žďár n. S. 1:3 (-20,-20,24,-24) a 2:3 (13,24,-22,-18,-12)

Nakonec jsme tedy vydolovali z východočeského Dvora Králové stejně jako loni 5 bodů. Po skvělých 6 bodech z Havlíčkova Brodu jsme tentokrát přidali dalších 5 z letos dobře hrajícího Dvora Králové. Zisk možná ani neodpovídá předvedené hře a vývoji obou zápasů. O to víc je cennější. My jsme tentokrát skutečně prodali zkušenosti a sebevědomí. Průměrně fungující příjem nám tentokrát nedovolil hrát lépe. Ale dlužno dodat, že Dvůr Králové předvedl dobrý výkon na podání. Ostatní činnosti byly poměrně zarovnané do lepšího průměru. Relativně dobrý útok z obou kůlů se povedlo vždy v pravé chvíli doplnit obranou na síti.

Do druhé poloviny letošní sezóny jsme tedy odstartovali výborně a oplatili Dvoru Králové podzimní porážku hned v úvodním zápase. Zůstáváme na druhém místě tabulky, a jelikož třetí Turnov nezískal ani bod, tak navyšujeme náskok na nejbližší pronásledovatele na zajímavých 7 bodů. Za prvním Hronovem to již máme pouze jeden jediný bod… Další utkání, které se koná hned příští sobotu, opět sehrajeme venku, a to již potřetí v řadě. Jedeme na náš nejdelší letošní výlet do Malé Skály na sever Čech.

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid