Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži A v domácím utkání sezóny zvládli boj o 1.příčku a vedou v 2.lize o 2 body 11.03.2019 | Zápasy

Mužské áčko v domácím duelu s prvním Hronovem nezaváhalo a nepustilo mu ani bod.


Je začátek března, 2. národní liga ve volejbale mužů a lesk medailí na hrudích hráčů.... Proč tento začátek? A co vlastně má za význam? Jde o tři sousloví, která spolu na první pohled až tolik nesouvisí, nic konkrétního neříkají a na úvod dnešního článku z utkání by patřit asi neměly ... Člověku neznalému věci asi je třeba napovědět, žďárský volejbalový sportovní fanoušek zbystří a pravidelný čtenář reportů ze zápasů mužského A týmu oddílu TJ Žďár nad Sázavou má již zcela jasno. Ano, 2. národní liga se opět na jaře chýlí ke svému konci a my znovu bojujeme v druholigové tabulce o nejpřednější místa slibující na konci roku umístění na pomyslných stupních vítězů! Tento kolektiv je od svého postupu do této soutěže před 7 lety předním týmem soutěže, s výjimkou jedné sezóny končí na medailových pozicích a dokonce dvakrát se mu povedlo celou soutěž vyhrát. Dosavadní průběh ligy tuto skutečnost letos znovu potvrzuje.

V posledním dvoukole sice přišlo zaváhání, v Hradci Králové jsme výsledkově neuspěli, nevydolovali z haly východočeské Slavie ani bod a přepustili tak první místo svému dnešnímu soupeři z rovněž východočeského Hronova. Dvoubodový náskok na hronovské se během poslední únorové soboty změnil ve čtyřbodovou ztrátu. Čtyři body ztráty šest zápasů před koncem sice nejsou nic neřešitelného, ale přece jen jde už o významnější rozdíl, který by se v případě neúspěchu hned v ranním utkání mohl stát již docela limitujícím ve snaze o konečné první místo. Nicméně tato shoda okolností dne 9.3.2019 přinesla do žďárské sportovní haly Na Bouchalkách volejbalovou podívanou v podobě přímého souboje prvního týmu s druhým těsně před koncem sezóny. Povedený scénář postavil oba týmy asi před nejdůležitější zápas sezóny. Hronov měl lepší startovní pozici, my zase výhodu domácího prostředí. Do karet nám hrála i skutečnost, že Hronov přijel bez svého letos nejlepšího útočníka, my jsme ovšem měli také pár absencí, ovšem početně náš počet deseti hráčů na dnešní soupisce výrazným nadstandardem... Důležitost utkání podtrhla dokonce i předzápasová krátká porada, při které jsme se do šatny skoro nemohli vejít. Jindy tam bývá místa... Karty byly tedy před zápasem rozdány, o motivaci a inspiraci v podobě vítězství a výkonu žen v před námi hraném zápase nouze nebyla a obě družstva se tak do sebe mohla pustit.

Do prvního zápasu jsme se rozhodli pro zkušenou základní sestavu, kterou na univerzálu vyztužil Ondra Ťupa a na jednom bloku David Podhrázký jako přijímající blokař. Vzhledem k důležitosti utkání to byl spíše opatrnější tah, který zpočátku vycházel. Po celý první set jsme neměli moc starostí, spolehlivý příjem, po kterém nebylo problémem pro útočící hráče složit míč a zejména dobrý servis vytlačil z hostující sestavy nejzkušenějšího a obdiv zasluhujícího matadora soutěže, kterým je hronovský nahrávač Martinec. Hronov jsme v tomto úvodním dějství poměrně snadno přehrávali. Ve druhém setu však jsme však tempo neudrželi a set až moc jednoduše přepustili hostům, kteří výrazně vylepšili svoji hru. Tento obraz hry se přenesl i do setu třetího. V něm byl již na hřišti na univerzálu junior Patrik Juda. Hosté šli hned zpočátku do tří až čtyřbodového trháku a tento náskok si drželi až do stavu 17:21. Od této chvíle však uhráli již jen dva míče a set byl tak na poslední chvíli náš. Svým výkonem k tomu přispěl i Jirku Pátka střídající smečař Petr Sobotka. Čtvrtý set byl bitvou o každý míč, poměrně velká nervozita byla patrná na obou týmech. My jsme sice většinou o jeden až dva body vedli, ale hra byla zcela vyrovnaná. Od stavu 17:17 však soupeř už jen ztrátoval, kdežto nám se povedl malý trhák o 3 bodíky. V závěru soupeř sice stáhl na 23:24, ale poslední sporný míč byl naštěstí rozhodnut pro nás a tak jsme ranní nebo spíš dopolední zápas vyhráli 3:1.

Do druhého zápasu jsme sestavu ponechali v omlazené variantě. Pouze Petr Sobotka se vyměnil s Davidem Podhrázkým a šel na blok, kdežto David na smeč. V prvním setu byla naše dominance na hřišti velmi výrazná a statický soupeř neměl čím by nás ohrozil. Po 15 minutách bylo hotovo a soupeř si uhrál pouhých 13 bodů. Jak už to tak ale bývá, po velmi lehce vyhraném setu přichází zvrat, a tak se také stalo. Ve druhém setu se situace změnila a byť prvních pár míčů tomu nenasvědčovalo, tak jsme při podáních dvou hráčů, kteří servis v tuto chvíli ale opravdu nesolili..., nebyli schopni dostat míč na zem. Hronov měl snad deset bloků a co nezablokoval, to pochytal jako vždy v poli. Popřípadě jsme to vyhodili do autu.... Hosté nám tak po zásluze vrátili set první. tentokrát jsme to byli my, kdo uhrál pouhých 14 bodů. Stav byl tedy stejně jako ráno 1:1 na sety. V dalších dvou setech se oba týmy vypjaly k výbornému výkonu a předvedly ukázku opravdu hezkého volejbalu. Plné nasazení, obětavé zákroky v poli, důrazný útok a dlouhé výměny musely potěšit každého přítomného diváka. Domácího však o to víc, protože jsem oba sety dotáhli do vítězného konce. Třetí set byl poměrně jednoznačný, i když Hronov v jeho závěru lehce korigoval. Čtvrtý, naprosto vyrovnaný, jsme rozhodli za výrazného přispění dobrého servisu Petra Sobotky v samém závěru. V tomto zápase jsme rovněž střídali. A tentokrát byli v roli střídajících hráčů zkušení Jirka Pátek s Ondrou Ťupou, kteří zásadní měrou pomohli otočit vývoj utkání v náš prospěch. Druhý zápas tedy skončil opětovně naším úspěchem v podobě výhry 3:1.

TJ Žďár nad Sázavou - VK Hronov 3:1 (18,-19,23,23) 3:1 (13,-14,20,21)

Hodnocení našeho dnešního výkonu je velice příjemné. Hřejí dvě věci. Za prvé předvedený volejbal, který se docela početnému publiku mohl líbit. Za trenérský tým posílený pro tentokrát o zraněného Michala říkám, že opravdu se to dnes dalo... A za druhé to, jakým způsobem střídající hráči zvrátili oba zápasy v náš prospěch. Jestliže v prvním zápase pomohli mladí zkušeným, ve druhém tomu bylo naopak. Výkon všech hráčů byl nadprůměrný, výraznou oporou byl dnes na smeči Ondra Kadlec, oba zápasy se povedly i Jirkovi Moučkovi na nahrávce. Post libera obětavě a spolehlivě zalepil Petr Veselý.

Z velmi důležitého domácího dvojutkání jsme získali plný počet bodů a napodobili tak náš ženský tým, který dnes Liberec také po velmi dobrém výkonu vyprovodil domů bez jediného bodu. Svého dnešního soupeře jsme tak nejen dohnali, ale i předehnali... Soudruzi by z nás měli radost, kterou oni sami nikdy nepoznali... A to o 2 body. Nekončí tedy přetahovaná mezi námi a Hronovem o vedení v tabulce a vzhledem k tomu, že do konce chybí už jen 2 víkendy neboli 4 zápasy, je jasné, že se bude zřejmě rozhodovat poslední hrací víkend, kdy hostíme 23.3.2019 doma Havlíčkův Brod. Mezitím ovšem jedeme ještě týden předtím na nevyzpytatelnou půdu pražských Modřan.


Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid