Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži „A“ v Chocní uhráli jeden bod 12.02.2020 | Zápasy

Komentář k venkovnímu zápasu v Chocni napsal trenér Petr Podhrázký.


V sobotu 8. 2. 2020 jsme k dalšímu druholigovému zápasu odjeli do Chocně. Domácí nastoupili oproti podzimu v podstatně silnější sestavě. V listopadu se totiž u nás představili v dosti oslabené sestavě, čehož jsme tehdy využili ke dvěma snadným vítězstvím. Teď to teda vypadalo, že to dnes bude zřejmě o něčem jiném. Naše jarní trable se sestavou se trochu vylepšily, z marodky se vrátili hned tři hráči (Petr Sobotka a oba Jirkové), ovšem pouze jeden (Jirka Moučka) v plně provozuschopném stavu. Naopak se na ní téměř posunul David, jenž tedy pak oba zápasy prakticky strávil na lavičce a naskakoval jen když bylo nejhůř.

Po předchozím výsledkově nepovedeném domácím souboji s Dvorem Králové nás čekal opět silný východočeský soupeř, který byl opět naším sousedem v tabulce. Po oba dva sety prvního zápasu jsme s domácími hráli zcela vyrovnanou partii. Poměrně solidně zaplněné hlediště vidělo docela slušný volejbal, ve kterém se určitě dalo najít spoustu pěkných akcí a volejbalových momentů. Ve vyrovnané hře jsme s domácími drželi krok v útoku z obou kůlů, z handy jsme byli možná o něco lepší, ovšem zaostávali jsme na obraně. Moc čárek za úspěšný blok jsme v prvních dvou stech po pravdě nepřipsali. V koncovkách pak rozhodly naše chyby. Pokaždé to byl nerozhodný útok doprovázený zkaženým podáním nebo spíš naopak opravdu blbě zkažené podání, po kterém následoval ustrašený útok do připravené obrany Chocně. Poskytnutou nabídkou domácí pochopitelně nepohrdli a vedli tak 2:0. Ve třetím setu si ovšem v naší hře vše sedlo a povedlo se nám snadno snížit na 2:1. Ve čtvrtém setu však domácí přeřadili na vyšší rychlost a v podstatě nám nedali šanci. Jejich vítězství 3:1 bylo zasloužené.

Do druhého zápasu jsme šli s vědomím, že vlastně jsme tak trochu zbytečně zaváhali a nemáme tak z dopoledne ani bod, i když jsme ho aspoň jeden asi měli mít. Hned v první třetině setu jsme se utrhli a náskok již pohodlně udrželi. Po zisku první sady jsme pokračovali v dobré hře i nadále. Set byl zcela vyrovnaný a ve své vyrovnanosti dospěl i do koncovky, ve které se nám povedlo menší šňůrou na servisu dostat do vedení 21:23. V té chvíli však poměrně hloupě zachyboval rozhodčí, a i když jsme dostali možnost opakování rozehry, tak to zanechalo větší následky, než se na první pohled zdálo. Nesoustředěně jsme neuhráli a nevyužili ani jednu ze čtyř možností a set ztratili 25:23. Třetí set nás domácí drželi pod sebou, a byť to nebylo z naší strany úplně mizerný, tak to nestačilo. Domácí vedli 2:1 a zdálo se, že se zopakuje výsledek ranního duelu. Opětovně se probouzející zranění nepustilo do dalšího setu Jirku Pátka, a tak musel nastoupit ne zcela zdravý David. Změna stylu na útoku zřejmě zabrala a i přes viditelný úbytek sil u některých hráčů jsme vyrovnaný set uhráli v náš prospěch. Rozhodující set o další bod do tabulky pro nás začal dobře. Po našem kvalitním servisu jej domácí zahájili homerunem a když jsme ubránili a proměnili i další rozehru, tak jsme šli do vedení 2:0. Poté ovšem v našem podání následoval festival chyb a nedůsledností. Zřejmě i nastupující únava zde hrála svoji roli. Tiebreak jsme nakonec poměrně jasně prohráli 15:10. Mimochodem jen v něm jsme zkazili 5 servisů …

Výsledky obou zápasů:

Volejbalový klub Choceň – TJ CETL Cargo Žďár nad Sázavou 3:1 (23,24,-19,20)
3:2 (-19,23.20,-22,10)

K našemu výkonu jen tolik, že jsme předváděli chvílemi docela dobrou hru. Ale docela silně jsme devalvovali svoje šance chybami, což bylo nejvíce viditelné na servisu. Rovnocenná partie se odehrála na útoku z obou kůlů, obrana na síti, ale byla v našem podání slabší. Docela slušný polařský výkon ovšem v této činnosti tradičně dobří domácí lehce předčili. Specifická věc je servis. Cílená snaha o tlak podáním stále nese chyby, je jich stále víc, než je zdrávo. Ale s vědomím, že bez dobrého servisu to nepůjde, nelze z nároků na tuto činnost slevit. A hráči se s tím musí srovnat. Důkazem toho jsou naše vyhrané sety, kdy se většinou vyvarujeme těchto chyb a celý náš herní projev je pak někde jinde. A to až pozoruhodně rozdílně. Snad to tedy do sebe zapadne již tuto sobotu, kdy v důležitém zápase hostíme za námi v tabulce se nacházející Havlíčkův Brod. V tabulce jsme po zisku jednoho bodu poměrně jednoznačně sedmí, na příštího soupeře máme náskok sedmi bodů.

Z individuálních výkonů tradičně obstojně zahrály stálé opory, nikdo z nich však nijak extrémně nevynikl, snad s výjimkou Peti na liberu. Pozitivní byl herní návrat Petra Sobotky po zranění, který již do několika setů už v jejich průběhu naskočil.

Sestava: Jirka Moučka a Dan Pavlík (nahrávka), Jirka Pátek a Martin Novotný (smeč), Patrik Juda (univerzál), Jakub Augustin a Honza Gregor (blok), Petr Kadlec (libero) a Petr Sobotka (univerzál, smeč), David Podhrázký (blok, smeč).


 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid