Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Na závěr soutěže muži A dvakrát porazili Havlíčkův Brod a "bohužel" jen potvrdili 2.místo… 26.03.2019 | Zápasy

Poslední komentář tohoto ročníku napsal Petr Podhrázký.


V posledním kole letošního programu 2.národní ligy jsme se střetli na domácí palubovce s nováčkem soutěže týmem TJ Jiskra Havlíčkův Brod. Hosté měli na podzim výborný start do soutěže, dokonce chvíli i vedli. Nicméně se trochu na jaře výsledkově vytratili, a tak tento zápas neměl až takový náboj, neboť konkurentem o umístění nám již nebyli a také jejich záchrana již byla před zápasem jistá. V našem případě stále šlo ještě o hodně. Byli jsme 2 body za vedoucím Hronovem a ten hrál poslední kolo na půdě silného Turnova. Matematika tedy velela plně bodovat, a to pokud možno bez ztráty setu. Sestavu jsme měli oproti letošním zvyklostem lehce nabitou, celkem 10 hráčů bylo připravených do hry… Soupeř přijel s podobně početnou soupiskou, byť postrádal některé opory, ale to my ovšem také.

Obavy, zda nás nebude důležitost zápasu svazovat, vzaly rychle za své. Do prvního setu jsme vstoupili razantně a s chutí. Hned od počátku jsme budovali náskok a bod po bodu odskakovali soupeři. Ten výrazně chyboval na útoku i na servisu a nedokázal čelit naší konsolidované hře. Po prvním snadno vyhraném setu se v dalších sadách ještě umocnil rozdíl ve výkonech obou družstev, my hráli svoje a neustále drželi hosty pod tlakem. Druhý set jsme vyhráli o deset bodů a set poslední již byl v podstatě o ničem. Naše převaha byla téměř absolutní a za necelou hodinu jsme první zápas ukončili vítězstvím 3:0.

Mezizápasovou pauzu jsme vyplnili online sledováním průběhu hronovského boje v Turnově. Bohužel vítězství Hronova 1:3 nebylo zprávou příznivou… Nicméně to žádné stopy na našem výkonu nezanechalo. Soupeř také docela znatelně přidal na výkonnosti a hrál o poznání lépe než dopoledne. Přesto jsme první set vyhráli docela pohodlně. Ve druhém setu už ovšem hra byla zcela vyrovnaná a na našem výkonu se začala projevovat určitá přemotivovanost. Začali jsme hrát nepřesně, zejména příjem už nebyl tak dobrý jako dosud, a množily se chyby na útoku. Havlíčkův Brod hrál v této fázi velmi dobře a v konci setu se dostal do vedení 19:22. Samotnou koncovku však nezvládl a druhý set jsme na poslední chvíli zachránili. Zdálo se být vše vráceno do starých kolejí. Začátek třetího setu tomu ovšem neodpovídal. Rychle jsme prohrávali 0:5, ovšem ukázal se charakter týmu. Nepoložili jsme se a zodpovědnou a bojovnou hrou postupně vyrovnali skóre. Ke konečnému obratu došlo za stavu 11:13, který jsme zvrátili na 15:13 a toto vedení již udrželi až do konce posledního setu nejen zápasu, ale i celé sezóny. Poslední set byl na obou stranách asi tím nejlepším, co měl divák dnes vidět. Dlouhé výměny se skvělými zákroky v poli, razantní útok a výsledkový obrat v náš prospěch. Co víc si nakonec přát. Snad jen to konečné umístění mohlo a po pravdě i mělo dopadnout lépe. Hronov v posledním zápase nezaváhal, porazil Turnov i podruhé bez ztráty bodu a stal se po zásluze letošním vítězem ligy. My tak alespoň zakončili soutěž dalším vítězstvím 3:0.

TJ Žďár nad Sázavou - TJ Jiskra Havlíčkův Brod 3:0 (18,15,10) 3:0 (18,23,21)

Dnešní zápasy se nám tedy povedly výsledkově a také výkonnostně. Dvě vítězství bez ztráty setu se počítají vždy, a když se přidá dobrý výkon, je to vždy potěšující. Naše konečné umístění je tedy druhé místo se ztrátou 2 bodů na hronovského vítěze. Věta, která se objevila v tomto článku, že vše mělo dopadnout lépe je v podstatě povzdechem nad nepovedeným představením minulý týden v Praze. V modřanské sokolovně jsme nechali na palubovce ležet 5 bodů a ty nám teď na konci prostě chyběly. Hronov jsme ve žďárské hale po výborném volejbale před 14 dny porazili, šli před něj do vedení a otevřeli si bránu k celkovému vítězství. Nekonečná dřina se špatným koncem o týden později však vše znovu převrátila a nabídnutou šanci již Hronov nepustil. Bohužel. Nicméně konečné druhé místo a zisk 70 bodů a 24 vítězství je třeba vidět i z jiného úhlu pohledu. Sezónu jsme zahájili oslabeni o své dvě hlavní opory, nahrávače Jirku Moučku a Ondru Trojánka. Jirka se vrátil po polovině sezóny, Ondřej je zraněný stále. Naše hra na útoku stála vždy na souhře těchto dvou hráčů, ovšem to bylo rázem pryč a musela se hledat alternativa. Navíc činnost ukončila i naše opora obrany na síti, blokař Míra Hubl. Na nahrávce složitou situaci vyřešil smečař Míra Šťourač, zde se vše až na úvodní zápas doma s Dvorem Králové povedlo. Útočná jistota z univerzálu však musela být rozložena mezi ostatní hráče, a to ne vždy klapalo. V podstatě jsme celou sezónu hledali tahouna týmu. Naštěstí ve druhé polovině se jím stal Ondra Kadlec a ostatní se k němu víceméně přidávali. Potíž byla v tom, že po zranění Michala Maši, ale i v některých zápasech předtím, museli smečaři alternovat na bloku. Navíc různé další absence neumožnily nijak stabilizovat pomyslnou základní sestavu. Výsledkem bylo celosezónní dobrodružství, kdy se sestava každé kolo měnila, někdy i dost výrazně a skládala se dle potřeb a plnila víceméně z donucení. Nejvíc na tuto skutečnost asi doplatili David Podhrázký s Petrem Sobotkou. Odměnou za tyto obtíže však byly zápasy, které jsme dokázali doslova ubojovat a vydřít, a ve kterých se k nám i přiklánělo štěstí. Z mého pohledu jde tedy o sezónu, které měla za moje pětileté působení u týmu asi nejvyšší morální hodnotu a svým způsobem je druhé místo největším úspěchem tohoto týmu za toto období převyšujícím v tomto ohledu i získaná dvě prvenství. Ovšem, pravda je taková, že vítězství je přece jenom vítězství …

Nastupovali jsme v této sestavě:

Míra Šťourač – nahrávka, smeč, Jirka Moučka – nahrávka, Petr Kadlec – libero, nahrávka, Ondra Kadlec – smeč, blok, Jirka Pátek – smeč, blok, David Podhrázký – smeč, blok, univerzál, Michal Maša – blok, Kuba Augustin – blok, Petr Sobotka – univerzál, blok, smeč, Patrik Juda - univerzál, Ondra Ťupa – univerzál, Adam Peňáz – blok, Honza Barák – nahrávka,

Trenér. Petr Podhrázký
Asistent trenéra: Petr Veselý (rovněž nastupoval jako libero)

Na závěr tohoto posledního příspěvku v sezóně bych hlavně a především rád poblahopřál a poděkoval hráčům tohoto skutečného týmu. Tato stříbrná sezóna je především jejich vítězstvím. Doufejme, že ty další již budou trochu poklidnější.

Další hlavní poděkování míří samozřejmě k představitelům oddílu za vytvořené podmínky, rovněž našim sponzorům a zejména hlavnímu sponzorovi družstva mužů firmě CETL Cargo s.r.o. Hlinsko. Dík patří i divákům za projevenou přízeň a účast na našich zápasech a také fanouškům sledujícím naše působení v médiích, na webu či FB. Poděkování patří i všem ostatním účastníkům našich tréninků, kteří nám svou účastí na nich pomáhali s přípravou. Moje soukromé poděkování míří k těm, kteří byli mojí osobní oporou… Dík taky Zombovi za názorovou oponenturu, byla někdy opravdu třeba. No a na závěr už fakt nevím komu poděkovat, snad někam nahoru, že už je konečně konec a můžeme si dát taky od všeho oraz… :- ). Ale jen na chvilku … :- )


Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid