Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži „A“ dvakrát vyhráli na horké půdě druhé Chocně! 18.02.2018 | Zápasy

Článek k sobotnímu utkání mužů v Chocni napsal Petr Podhrázký.


Dne 17. 2. 2018 odehrálo družstvo mužů svůj další druholigový zápas. Tuto sobotu nás čekal ve své ryze volejbalové hale loňský účastník první národní ligy a aktuálně druhý tým letošní tabulky, tým VK Choceň. Tento zástupce východočeského volejbalu na nás ztrácel pouhé 3 body, a protože byl v domácím prostředí, dělal si jistě oprávněné naděje na zisk co nejvyššího počtu bodů a také možnost vystřídat nás na 1. místě tabulky. My jsme si rovněž byli vědomi důležitosti zápasu a za reálný cíl se dalo považovat ukořistění 3 bodíků. V podzimním měření sil byly ve Žďáře k vidění dva vyrovnané zápasy, ve kterých jsme vždy zvítězili 3:2. Jarní bilance obou soupeřů byla shodná, tzn. 6 vítězství a 2 porážky. Všechny tyto skutečnosti tedy dávaly tušit vyrovnané zápasy a kvalitní podívanou pro diváky. Choceňská sestava byla totožná s podzimem. Nám stejně jako při posledním zápase chyběl nahrávač Honza Barák a univerzál Ondra Ťupa. Ostatní hráči se již relativně dostali ze svých nemocí, takže připravenost týmu do hry byla dostatečná.

Od prvního míče bylo z obou týmů cítit odhodlání a hrál se dynamický volejbal s dobrými momenty na obou stranách. Byli to domácí, kteří zpočátku šli do menšího náskoku a udržovali si jej až do přicházející koncovky, kterou jsme dvěma sériemi na podání v podstatě ukončili ve svůj prospěch ještě před jejím faktickým začátkem. Ve druhém setu Choceň přidala na servisu a zatlačila nás do defenzivy, ze které jsme po celý set nevylezli. Příjem podstoupil těžkou zkoušku, ze které nevyšel příliš dobře. Byť nahrávač Jirka Moučka dělal, co mohl, našim smečařům se na útoku, který se odehrával v drtivé většině z hlavního kůlu, nedařilo předchozí chyby napravovat. Po jednoznačném průběhu tak domácí srovnali na 1:1. Naštěstí se od třetího setu konečně chytla naše hlavní zbraň, kterou je útok univerzála, a která do té doby zůstávala před soupeřem dovedně ukryta. Od samého počátku třetí sady tak Ondra Trojánek skládal na soupeřovu polovinu jeden tvrdý úder za druhým, a jelikož mu v tom velice zdatně sekundovali oba smečaři, byl zisk obou následujících sad v náš prospěch sladkou realitou. Tím byl splněn náš dnešní cíl a do druhého zápasu jsme mohli jít s čistou hlavou a v psychické pohodě.

V prvním setu druhého zápasu se zpočátku opakoval scénář z dopoledního utkání. Domácí mírně vedli, ale za stavu 17:16 pro ně, se dopustili série chyb na útoku, která rozhodla o jeho příznivém výsledku v náš prospěch. Je třeba podotknout, že jsme dostali domácí útočníky pod tlak dobře takticky vedeným a solidně prováděným servisem. Od druhé sady byla domácí sestava oslabena o nejlepšího útočníka a blokaře, a tak se domácí víceméně od začátku srovnávali s vývojem zápasu. My jsme nedopustili žádné překvapení a poměrně snadno jsme i druhý set vyhráli. V této fázi zápasu jsme zřejmě převáděli nejlepší dnešní volejbal. Ve třetím dějství ještě Choceň pozvedla hlavy, přidala na podání a třetí set vybojovala pro sebe. Ve čtvrtém však již naše převaha byla zřejmá a po hodině a půl hry jsme ziskem této sady ukončili vítězstvím 3:1 i druhý duel.

Výsledky obou zápasů:
VK Choceň - TJ CETL Cargo Žďár nad Sázavou 1:3 (-22,14,-23,-22) a 1:3 (-22,-16,20,-18)

Náš výkon se dnes hodnotí velice příjemně. Všichni hráči odvedli maximum a někteří převedli nebo se alespoň přiblížili svým nejlepším výkonům v sezóně. Nelze vyzdvihnout jednu z herních činností nad ostatní, vše fungovalo velice dobře. Faktorem, který rozhodl vítězství, byl zřejmě způsob, jakým jsme se vyrovnali s domácím servisem, který sice nebyl špatný, ale dal se očekávat důraznější. Naopak naše taktika na servisu vždy výrazně přispěla k zásadním zlomům v několika vyhraných setech. Na vysoké výši dnes bylo i nasazení a morálka týmu, což bylo zcela jistě umocněno důležitostí zápasů.

Cíl zisku 3 bodů se tedy podařilo o 100 % překročit, a jelikož se jednalo o našeho přímého pronásledovatele, jde o vlastně o zisk dvojnásobný, neboť tříbodový náskok na Choceň rázem narostl na bodů devět. No a protože dnes velice překvapivě ztratil doma s Prosekem 4 body i na jaře skvěle hrající Hronov, zůstala Choceň druhá. Čtyři kola a 8 zápasů před koncem sezóny jsme si tedy rázem vytvořili poměrně značný náskok, který by bylo již velká škoda neudržet …

Program 2. ligy dále pokračuje již tuto sobotu. Přivítáme v hale Na Bouchalkách od 10.00 hod. (tentokrát se nestřídáme s našimi ženami, které budou současně bojovat o třetí příčku v Havlíčkově Brodě) desátý celek tabulky, tým Chvaletic.


 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid