Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Juniorkám přes velmi dobrý výkon semifinále těsně uniklo 06.01.2019 | Zápasy

V sobotu 5. ledna vyrazily juniorky k odvetě čtvrtfinále do Přibyslavi. Postupová matematika po 2 domácích porážkách byla jasná: pokusit se oba zápasy u soupeře vyhrát a pak zkusit uhrát postup ve zlatém tiebreaku. Nakonec to ale nevyšlo, po velkém boji a výsledku 1:3 a 3:2 postoupil soupeř. Nyní nás čeká do konce sezony série 4 kol o umístění a 2 soupeři, s nimiž budeme hrát o 5. až 8. místo. Prvním bude doma 27.1. Třebíč.


Komentář k utkáním napsala smečařka Ella, která se hned v úvodu 1. utkání zranila (a tak pak už jen pozorovala vše vleže ze žíněnky) a také trenér Pavel Veselý.

Komentář Elly:

Začla bych tím, že bych chtěla strašně moc pochválit holky za jejich výkon a za to jak ke hře přistupovaly. Každa hráčka ukázala své volejbalové dovednosti, ať už smečí, podáním, blokem nebo prací v poli. Hrál se opravdový volejbal na obou stranách a pěkně se na to dívalo nejenom divalkům z hlediště, ale také mně ze žíněnky. Dále bych chtěla také poděkovat Martě a Editě za rychlé ošetření a psychickou podporu! Doufám, že budeme mít stejnou energii a radost ze hry i v dalších zápasech.

Komentář trenéra:

Náš výkon a zejména přístup v prosincových domácích čtvrtfinálových utkáních, které jsme obě prohráli, spustil poměrně bouřlivý proces, v jehož rámci jsme si jasně stanovili, jak budeme dále fungovat a hlavně, jak fungovat nebudeme. Nastavili jsme nová pravidla a hlavně jsme je začali okamžitě dodržovat a všichni se je snažíme plnit (začíná to standardizovaným systémem rozcvičení a končí přístupem k utkání). Nese to své plody, důkazem toho je i právě náš výkon. Nebyli jsme vůbec v lehké situaci, protože jsme více jak měsíc byli bez obou zraněných či nemocných nahrávaček.

Před utkáním jsme se domluvili, že do toho půjdeme naplno a že se pokusíme o malý zázrak. Už jsme dokonce měli i 1 nahrávačku, když Simča po dlouhém marodění poobědvala antibiotika a šla rovnou na plac. Utkání se hrálo až od 14 h a mělo od samého začátku výbornou atmosféru. V hale byl neskutečný rachot, který produkovali fanoušci obou týmů, kterých se sešlo velké množství, takže galerie byla zaplněna. Hned po začátku utkání za stavu 4:3 se na smeči zranila Ella, která si natrhla stehenní sval, a tak do hry vstoupila Sára. Zranění nás nerozhodilo, spíše nás semklo a holky makaly i za Ellu. Hra byla vyrovnaná, ale 1. set patřil nám po dobře zvládnuté koncovce 25:23. Ve 2. setu jsme až do poloviny vedli, ale pak se nám přestalo dařit na podání, čehož soupeř využil a získal jej 25:18. Třetí set kopíroval set úvodní, po vyrovnaném průběhu jsme opět uhráli koncovku 25:23. V posledním setu jsme si od začátku drželi několikabodový náskok a dotáhli to až do konce poměrem 25:21. První zápas tedy patřil nám, výsledek 3:1 znamenal snížení vedení soupeře na zápasy 2:1 a o všem tedy rozhodoval až 4. zápas.

Po půlhodinové pauze to vypuklo nanovo. Zaplněná hala, obrovský rachot, boj o každý míč. Výsledek 25:23 se nám líbil, proto jsme jej zopakovali i v úvodním setu. Druhý set jsme nezačali dobře, byla na nás znát únava a z ní pramenily chyby. Soupeř vycítil příležitost a navyšoval vedení až na 20:15. Pak se začaly dít věci. Sára přitlačila na podání a naráz byl stav 20:19 a začalo pravé drama. Otočili jsme výsledek, dostali jsme se do vedení 23:20, pak soupeř snížil na 23:22. Za stavu 24:23 jsme nevyužili setbol a soupeř set i díky našim chybám dohrál 24:26. A to jej postavilo na nohy, nás to bohužel stálo nejen tento set, ale hlavně i ten další. Od začátku se nedařilo, v hlavách ležela prohraná koncovka předchozího setu. Soupeř navyšoval náskok, odešel nám příjem, nemohli jsme útočit, takže výsledek 25:11 znamenat definitivní konec nadějí na postup. Soupeř vedl 2:1, získal 1 potřebný bod, bylo rozhodnuto. Podle dohody šly do 4. setu hráčky, které zatím v zápase jen střídaly nebo se na hřiště ještě nedostaly. Na smeč šly obě Lucky, na účko Klára a na blok Terka. A pořádně se do toho obuly, protože dobrým podáním a útokem soupeře zaskočily a rychle se ujaly vedení, které navýšily až na 14:5 a 19:11. Soupeř pak výsledek zkorigoval na konečných 25:17. Zápas šel tedy do tiebreaku. Opět jsme od začátku vedli, budovali náskok a točili za stavu 8:4. Soupeř pak začal postupně stahovat a my nedokázali využít 2 nabízené mečboly, takže nakonec 5. set vyhrál soupeř 18:16 a celý zápas 3:2.

Výsledek: ZŠ Přibyslav - Žďár nad Sázavou 1:3 (-23, 18, -23, -21) a 3:2 (-23, 24, 11, -17, 16)

Nepodařilo se nám tedy sérii zvrátit a postoupit do semifinále soutěže, ale nemáme se za co stydět, holky makaly a náš výkon se oproti domácímu zvedl o 200 %. Potěšující byla zejména maximální snaha a týmový duch. Je třeba zdůraznit, že to byla velká zkušenost pro celý tým, myslím, že většina hráček ještě nikdy nehrála tak důležité utkání play-off, kde jde vlastně o všechno. Také bouřlivá atmosféra byla velkou prověrkou naší odolnosti a myslím, že jsme to zvládli velmi dobře. Náš výkon byl tentokrát opravdu týmový, všechny hráčky, ať na place či na lavičce byly do zápasu vtažené a snažily se být součástí týmu. Velikou pochvalu zaslouží obě žákyně, které nám vypomohly na obou nejdůležitějších postech, tedy na náhře Simča (navíc po nemoci a ještě s antibiotiky) a na liberu Evča. Byly velkým přínosem, a když uvážíme, že jde o ročníky 2004 a 2005 (!!!), je tam obrovský potenciál do budoucna (obdobné je to také u 3. žákyně - zraněné Elly, která je také ročník 2004). Velké pozitivum je i to, že jsme se konečně (!) opřeli do útoku a nebáli se udělat chybu, kde prapor jako hlavní útočná síla držela zejména Viki. Také Sára, Niky, Klára a Lucka dokázaly získávat z útoku body, ale ještě tam chybí větší jistota a vyrovnanost. Je třeba, aby se k Viki přidala ještě minimálně 1 další útočnice a pokud všechny intenzivně zapracujeme na jistém a účinném podání, budeme mít před sebou velmi slibnou budoucnost.

Pro mě tentokrát opravdu nebyl důležitý výsledek (i když bych se za postup určitě nezlobil), ale předvedená hra a hlavně přístup k utkání. Dokázali jsme si, že máme potenciál, že to v nás opravdu je, jen to musíme dostat ven a že když budeme společně makat a dodržíme to, na čem jsme se domluvili, bude to fungovat a už teď nám to nese své plody.

Nyní nás čeká do konce sezony série 4. kol o umístění, čekají nás ještě 2 soupeři. Budeme hrát o 5. až 8. místo a myslím si, že jiný cíl než 5. místo ani prostě mít nemůžeme. Prostor teď dostanou mnohem více hlavně hráčky, které dosud tolik vytížené nebyly. Už to nebude tolik ve stresu z postupu a každý tak bude moci ukázat, co v něm je. Příležitostí bude určitě dostatek, začneme zápasem s Třebíčí.

Závěrem ještě poděkování všem našim fanouškům, kteří s námi do Přibyslavi vyrazili, i oni výrazně přispěli k tomu, že se hrál výborný volejbal ve skvělé atmosféře. Díky!

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid