Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Dva body áčka mužů z Hronova za 1 výhru v tiebreaku jsou málo, ale aspoň něco 28.01.2018 | Zápasy

Komentář k zápasu mužského A týmu v Hronově napsal trenér Petr Podhrázký.


V sobotu dne 27. 1. 2018 zakončilo družstvo mužů již druhou třetinu programu druhé ligy. Cílovou destinací letošního teprve třetího venkovního zápasu byla tělocvična tradičního účastníka soutěže, celku VK Hronov. Postavení obou týmů v tabulce určilo tento zápas jako souboj kola, protože se jednalo o utkání vedoucího týmu soutěže se třetím celkem v pořadí. Bodový rozestup před zápasem, resp. náš náskok na domácí, byl pouze čtyřbodový, čili nic závratného. Sestava, ve které jsme na zápas odcestovali, pro tentokrát měla v kolonce absencí „pouze“ čtyři čárky, ale dá se říci, že žádný z postů nebyl nijak výrazně zasažen. Náš herní projev z povánočních odvet byl tak trochu klopotný, a protože tým Hronova v posledních kolech pouze vítězil, dalo se čekat, že dnešní zisk bodů bude vyžadovat pořádnou porci volejbalového umu. To se ostatně v průběhu dne potvrdilo.

První zápas co do kvality naplnil předpoklady, že půjde o souboj dvou celků z čela tabulky. Nechyběl důraz, nasazení, obětavost, výborné volejbalové momenty, ale po pravdě řečeno i překvapivě velké množství chyb. Ty ovšem vyplývaly ze skutečnosti, že se oba týmy snažily o aktivní a důrazný projev nutící protivníka tyto chyby vytvářet. No a v dnešním volejbale toto vše začíná na servisu. V podstatě ale zcela jednoznačně platilo, že kdo v tomto zápase lépe podával, ten vítězil. Oba týmy se střídaly ve vlnách, kdy měly na podání navrch nad soupeřem. Domácí byli na podání důraznější, my přesnější a pravděpodobně i lépe takticky srovnaní se situací na hřišti. Oba dva první sety měly stejný počáteční průběh. Do stavu patnáct si Hronov vždy vytvořil velmi vysoký náskok, v prvním sedm bodů a ve druhém dokonce devět. Zatímco v prvním setu jsme set ještě otočili, druhý si Hronov vzít nenechal. Třetí jsme naopak výrazně odskočili my, a to až na 11:2. Set se pak už víceméně dohrál v naší režii. Čtvrtá sada pak byla nejvyrovnanější. Hronov se dostal do menšího náskoku až před druhým technickým oddechem, ale povedlo se nám vývoj setu otočit a set dovést až do stavu 24:21 pro nás, tedy na tři mečboly. Zde přišel první ze dvou nejvýraznějších momentů zápasů. Domácí náš nedůrazný útok skvěle ubránili a sérií pěti bodů si set v samém závěru vzali pro sebe. Šlo se do rozhodující poslední páté sady. Zde šlo o vyrovnanou a atraktivní záležitost, ve které jsme sice celou dobu o bod dva vedli, ale za stavu 10:9 pro nás Hronov získal tři body a šel do náskoku 10:12. Zde přišel druhý vrchol zápasu, co se týče dramatičnosti. Domácí útočníci neudrželi nervy na uzdě a zopakovali tak naše představení z předchozího setu. Naše série pěti bodů tak zápas ukončila s výsledkem 2:3 pro nás.

Druhý zápas následoval po vloženém zápasu juniorek až v 16.00 hod. Bohužel s touto dlouhou pauzou se lépe srovnali domácí. Ti pokračovali ve svém dobrém výkonu a tlačili nás servisem, co to šlo. Náš příjem byl sice o malinko horší než v prvním zápase, ale nebylo to nic dramatického. Slabou chvíli jsme si však v podstatě na celý zápas vybrali ve všech ostatních činnostech. Na servisu, kde bylo značné množství zbytečně až nesmyslně zkažených podání, na útoku, kde jsme ztratili dynamiku, i v poli, kde nás domácí důrazným útokem zejména výborně hrajícího univerzála nenechali vyniknout. Největším mínusem pak byla postupně klesající morálka, což bylo zejména v posledním setu zbytečné, předčasné a příliš viditelné …

Výsledky: VK Hronov – TJ CETL Cargo Žďár nad Sázavou 2:3 (-23, 20,-17,24,-12), 3:0 (21,20,14)

Cíl minimálního zisku tří bodů se tedy nepodařilo splnit. Z tohoto pohledu tedy nepanuje s výsledkem tohoto víkendového klání úplná spokojenost. Ovšem k jeho naplnění chyběl jediný míč … Za první zápas tým zaslouží pochvalu, za druhý nikoliv. Herní projev byl dopoledne ve srovnání s předchozími dvěma víkendy už na dobré úrovni. Odpoledne se ovšem vyrovnal nepodařenému prvnímu zápasu v Malé Skále a oběma útrpným kláním v České Třebové, tzn. nicmoc, resp. spíš nic než moc. Navíc již po několikáté v této sezóně jsme po prvním velice slušně odehraném zápase ve druhém znatelně výkonnostně zaostali. To ovšem nijak nesnižuje velmi kvalitní výkon domácích.

V tabulce jsme sice zůstali první, ale už nás bodově dotáhla druhá Choceň, náš dnešní soupeř je třetí s dvoubodovým odstupem, čtvrté jsou o další dva body Hrotovice. Další týmy již mají ztrátu větší. O napínavost soutěže při souboji o medaile tedy je rozhodně postaráno.

Program druhé ligy dále pokračuje až za dva týdny, kdy v sobotu 10.2.2018 v domácí hale přivítáme tým z daleké Malé Skály.


 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid