Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži A dvakrát porazili před domácím publikem Choceň 17.02.2019 | Zápasy

Komentář k domácím zápasům s Chocní napsal Petr Podhrázký


V polovině jarního programu 2.volejbalové ligy jsme se v sobotu 16.2.2019 utkali s východočeským týmem VK Choceň. S dnešním soupeřem jsme v první polovině soutěže odehráli 2 naprosto výsledkově vyrovnaná utkání, když se hrály 2 tiebreaky a v každém z nich byl jiný vítěz. Nicméně několik faktorů mělo v dnešním měření sil přece jen mluvit pro nás. Za prvé nepříliš přesvědčivé jarní výsledky Chocně, za druhé po více než 2 měsících konečně naše domácí prostředí v hale Na Bouchalkách, dále pak postavení obou týmů v tabulce, ve které jsme se nacházeli o několik příček výše a konečně i naše početní převaha na zápasových soupiskách. Zcela výjimečně jsme totiž narazili na družstvo, které mělo ještě méně hráčů než my. Našich devět volejbalistů spolehlivě početně převážilo sedm hráčů na hostující straně. V našich řadách opět došlo k výměně na nahrávačském postu. Pro tento zápas chybějícího Jirku Moučku nahradil Míra Šťourač. Další otázku, kdo zastoupí zraněného Michala Mašu na bloku, jsme vyřešili již poněkolikáté osvědčeným tahem, když tento post zaujal Ondra Kadlec. Na ostatních postech již nastoupili jejich stálí držitelé, tzn. na smeči David Podhrázký a Jirka Pátek, na druhém bloku Kuba Augustin, na liberu Petr Kadlec, na univerzálu pak Petr Sobotka a Patrik Juda a jako střídající hráč pak dostal na bloku příležitost v průběhu druhého zápasu i Adam Peňáz.

Do prvního zápasu jsme vstoupili opatrně a zpočátku jsme se s Chocní tahali o každý bod. V jeho druhé polovině se nám ovšem povedlo odskočit a náskok pohodlně udržet až do konce setu. Druhý set se vyvíjel naprosto totožně až na to, že hostům se přece jen povedlo přidat o pár bodíků navíc. Od třetí sady ovšem hosté vylepšili svůj herní projev, zkvalitnili příjem, rozehráli se jim postupně všichni útočníci na kůlech a přidali i výbornou hru v poli. My jsme s nimi sice drželi krok, ovšem přece jen v konci setu stále o jeden až dva body vedli. Sice jsme ještě dorovnali na 24:24, ale to bylo vše. Po dvou dalších výměnách bylo hotovo a následoval čtvrtý set. V něm měla Choceň herně navrch a my jsme horko těžko drželi krok nebo spíš nedrželi. V závěru již za téměř beznadějného stavu 19:23 přišlo po našich dobrých podáních přece jen pár choceňských chyb na příjmu i útoku a srovnání stavu a nakonec i vydařená koncovka, kterou jsme nakonec téměř ztracený set zachránili. Namísto nejistého tiebreaku jsme tedy v poslední chvíli z ranního zápasu vydolovali všechny 3 body za vítězství 3:1.

Druhý zápas vypadal od počátku jednoznačněji v náš prospěch. Hosté dost chybovali na útoku, my jsme poměrně solidně podávali a za podpory docela dobrého příjmu nebyl problém se skládáním nahrávek. Pokud tedy v tomto duchu hovoříme o prvních dvou setech, které jsme takto získali pro sebe. Třetí set ovšem přišel náš herní výpadek, kdy jsme se opět začali trápit na servisu i příjmu. Hosté toho pochopitelně využili a set se jim povedlo vyhrát. Ve čtvrtém setu se zpočátku opakoval vývoj čtvrtého setu zápasu prvního. Choceň vedla a my dotahovali. Nakonec jsme přece jen získali herně i bodově navrch, a to tentokrát již za stavu 15:15. Pohodlně jsme si pak dokráčeli pro vítězství v této sadě i celém zápase, se stejným výsledkem jako dopoledne, tedy 3:1.

TJ Žďár nad Sázavou - VK Choceň 3:1 (17,21,-24,26) 3:1 (20,16,-25,20)

V prvním letošním opravdu domácím zápase jsme tedy získali plný počet bodů, potud tedy panuje absolutní spokojenost. Už jen proto, že jsme hráli již čtrnáctý víkend a teprve podruhé jsme získali plný počet šesti bodů, a před domácími diváky to byla dokonce letošní premiéra... Výkon byl ovšem poměrně nevyrovnaný, když dobré pasáže střídaly průměrné. Nicméně poměrně spolehlivý příjem a v některých fázích zápasů i ucházející servis nám dával dobrý základ do hry. Hlavním faktorem vítězství a plného bodového zisku ovšem byla dobrá hra na útoku od obou smečařů, Davida s Jirkou. Potěšitelný byl i docela vysoký počet úspěšných bloků. Letošní velmi vyrovnaná tabulka pramenící z nevyrovnaných výkonů vedoucích týmů soutěže se opět přeskupila na prvních dvou místech. O bod vedoucí Hronov získal v Modřanech jenom tři body a tak nás opět pustil do dvoubodového vedení! K dalšímu zápasu jedeme již tuto sobotu do Hradce Králové.


Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid